TOMA ZDRAVKOVIĆ; UMRO JE ISTOVREMENO SA SVOJOM DOMOVINOM!

MIRZA HASANEFENDIĆ

TOMA ZDRAVKOVIĆ

Umro je istovremeno sa svojom domovinom!

 Jedna od osoba koja je bila voljena od svih u mojoj nekadašnjoj domovini, bio je legendarni pjevač Toma Zdravković. Kada je poslije teške bolesti preminuo u septembru 1991 godine, naša bivša zajednička država je već bila počela svoju agoniju, ali su ipak svi listovi iz svih krajeva Jugoslavije  prenijeli ovu tužnu vijest pišući, uprkos tadašnjoj nacionalističkoj retorici, sa pijetetom i tugom o ovom muzičkom velikanu.

Rodjen je 1938 godine, nekoliko godina prije rodjena domovine (Jajce 1943) u kojoj će odrasti i provesti cijeli svoj život.  Umro je skoro u isto vrijeme sa svojom domovinom (1991) u kojoj je napravio blistavu pjevačku karijeru i kao da ima neke simbolike u toj tužnoj koincidenciji kraja jedne umjetničke karijere i kraja jedne države.

Obadvoje su bili voljeni, ali i neshvaćeni od nekih kojima su pružali svu svoju ljubav, rad i pažnju. Posvetio je dirljive pjesme svojim ljubavima  koje mu nisu uzvratile  ljubav, kao što i mnogi kojima je bivša domovina dala  sve, a oni  nisu znali ili nisu htjeli da to cijene.

Odrastao je u skromnoj seoskoj porodici u okolini Leskovca. Bilo je jasno da on ne pripada tom životu i radu na poljima, pa je krenuo ”trbuhom za kruhom” u svijet. Sudbina je htjela da ga sretne na klupi u parku, pjevačica Silvana Barjaktarević (kasnije Armenulić)  koja je već  bila poznata kafanska pjevačica. Ona ga je pozvala da se priključi njenoj ekipi .

U tom istorijskom periodu, kafane su bila najposjećenija ”estradna mjesta” i tu se pravila ili urušavala ”umjetnička” pjevačka karijera. Kafana je bilo mjesto gdje se odlučivala sudbina, pa je i Toma počeo tu svoje prve nastupe.

Tako je počeo da popuni program, kao gost glavnog pjevača večeri, da bi postao kasnije nekrunisani kralj kafanske estrade, gdje su njegove pjesme dovodile goste kafane do usijanja, nudeći istovremeno odu radosti nekome, a drugima bol do srca za neprihvaćenim ljubavima.

Toma Zdravković, nekako kao da je ukomponovao u svoje pjesme dio duše prisutnih u kafani, pa su mnogi prepoznavali sebe u svakoj njegovoj riječi, a note kao da su dolazile iz dubine njihove duše. Toma je bio kralj kafane i kada je on nastupao nije bilo slobodnog mjesta u kafani od dana najave njegovog gostovanja.

Silvani Armenulić koja mu je pomogla na početku karijere odužio se komponujući za nju jednu od najpopularnijih pjesama svih vremena u bivšoj nam zajedničkoj domovini; ”Šta će mi život bez tebe dragi!” Ta pjesma je bila muzički hit sedamdestih godina, a i dan-danas je popularna.

Samo stvari koji vrijede traju dugo i vječno!

Njegove su ljubavi bile neuzvraćene, pa je tako njegoh hit ”O Danka, Danka..”  nastao iz njegove zaljubljenosti u beogradsku TV voditeljicu Danku Novović, a koja je bila njegova tiha patnja!

Toma je živio boemski život, volio je ljubav, kafanu i popiti u istoj. U nekoj kasnijoj fazi svoje bolesti, doktori koji su ga liječili žalili su se da je Toma težak pacijent. Kada bi izašao iz bolnice sa završenog medicinskog tretmana, Toma bio otišao u prvu kafanu da popije ”koju”.

Kratko vrijeme prije smrti, u legendarnoj sarajevskoj kafani na ”Osmicama” (na Trebeviću) kod čuvenog Kiča, Toma će reči svom dobrom jaranu Kemalu Montenu: ” Kemice, nije moje još dugo, volio bih da mi ti napišeš pjesmu, koju će pjevati raja poslije mog odlaska i koja će živjeti sa rajom umjesto mene!”

Kemo, slomljena srca, sjede i iz srca napisa, baš onako iz duše kako to samo on zna sa ljubavlju, pjesmu ; ”Pjesme moje”. Ona će ostati da živi sa rajom koja je imala privilegiju u životu da u životu sluša i uživa u ljepoti pjesama Tome Zdravkovića u kafanama širom bivše zemlje.

Vrlo brzo umrije Toma Zdravković, za njim još brže ode njegova voljena domovina, a nama koji smo živjeli u tim lijepim vremenima ostadoše samo , CD-ovi, videa i sjećanja na njega i na nešto lijepo što nam se dešavalo u tom vremenu, a vezano za tog muzičkog giganta osjećajne duše, ispunjene lirskim notama.

Oktobar 2103 napisao Mirza Hasanefendić

About mirzahasanefendic

Née en Bosnie-Herzégovine, dans la vile de Sarajevo, Mirza hasanefendic eu une brillante carrière d'ingénieur, journaliste, écrivain et merveilleux père de famille...
This entry was posted in Uncategorized. Bookmark the permalink.

Leave a Reply