PRAZNICI PO SISTEMU SVI SLAVE SVE!

MIRZA HASANEFENDIĆ

O PRAZNICIMA NEKADA……….

PRAZNICI PO SISTEMU SVI  SLAVE SVE!

Kako ‘’ilegalac’’(?)  VEZIR brani Sarajevo?

Neko čudno vrijeme došlo, pa se nakav čudan svijet naselio u Sarajevo,čiji su običaji strani starim gradskim običajima. Htjeli bi da budu prave stare Sarajlije, a ma ne daju im korijeni! Zvuci rodnog kraja nisu u njima još utihli i jači su od gradskih zvukova!

Vole oni da liče bivšim Sarajlijama, pa tako oni žele da ‘’prisvoje’’ slavu i ime (malo modifikovano) legendarnog branitelja i ilegalca Sarajeva  Valtera. Portal klix ba piše  da su se u Hrasnu pojavili plakati koji su ispisani protiv djeda mraza i dječijih paketića. Posebno je zanimljivo što kruže tračevi da iza plakata stoji izvjesni  ‘’ilegalac’’ VEZIR  koji brani Sarajevo!

Naravno, pošto je čovjek ilegalac, ja ga lično ne poznam, mada mi malo ”miriše” na onog ”Sarajliju” iz one šaljive priče koja kaže:

U večernjoj školi bio jedan novodošli Sarajlija, sa brdovitog Balkana, koji se stalno hvalio o svojim sarajevskim familijarnim korijenima. Dodijalo to profesoru, pa ga jednom digao, postavljajući mu pitanje: ” Ko je bio poznati sarajevski vodja otpora i legendarni ilegalac!”

Šuti mučenik ni ”mukajet”, kao da je namah zanijemio. Stoji on kao kip, tako par minuta! Dodijalo to profesoru, pa on daje odgvor ; ”Vladimir Perić!”.  Profesor to reče, a učenik sjede!

Profesor zbunjen upita ga što je sjeo, a on mrtav hladan kaže: ”Ja sam profesore razumio da ste vi prozvali drugog učenika!”

E tako mi nekako izgleda kao da je i ovaj ilegalac Vezir kloniran od ovog Sarajlije, pa mu nije poznato da se Valter borio protiv fašizma!

Žao mi je što neznam tog ilegalca Vezira, baš nešto mislim volio bih da mu kupim za Bajram (to valjda slavi)  knjigu  ”Travnička  hronika”  od ”nevjernika”  i ”nepoznavaoca”  Bosne pisca Ive Andrića (ovo nije moje mišljenje neka mi oprosti veliki pisac). ”More bit” da će,ako ikad to pročita, shvatiti da Sarajevo nije nikada imalo Vezira, nego da je Travnik bio uvijek vezirski grad!

Pa mislim pošto Sarajevo nije bilo poznato po  vezirima, da ni danas nema potrebu za vezirima ovoga tipa, a još manje od njihove odbrane grada.

Nemam priliku da sretnem tog ”ilegalca” Vezira, ali bih mu volio da mi može, kao ”ilegalac” i borac za ”prave” praznike, objasni jednu stvar.

Živio sam četrdeset godina u Sarajevu, od toga deset godina u srcu mahala, a ostalo u centru grada i vidio mnogo proslava Bajrama.

Dobro se sjećam, da su ljudi slavili taj vjerski praznik, tiho, dostajanstveno, sa baklavama , poklonima za djecu i roditelje, uz posjetu prijatelja svih vjera i nacija.

Danas, ove novokomponovane Sarajlije, ”šljegle” iz raznih krajeva bivše nam zajedničke domovine, slave Bajrame ”šenlučenjem” i pucnjavom iz vatrenog oružja.

Zato moj ”dobri  ilegalcu” Vezire, ti koji braniš Sarajevo, ostavi djecu i njihove paketiće i njihovu radost na miru, a okreni se ovim gore navedenim pa ” ukini” pucnjavu iz vatrenog oružja i šenlučenje za Bajram. To je, po meni, vjerovatno Bogu ugodnije djelo nego uskračivati djeci radost.

Znam da to nije lako, jer, u tom slučaju, valja se  boriti protiv zemljaka na vlasti, a zemljaci su vojska moćna koja ruši tradicije i običaje ovog grada kojih je primio otvorenih ruku i široka srca.

Ja nisam ilegalac, niti sam navikao da radim ilegalno, nego ovako otvoreno priznajem da sam svojim dragim prijateljima slavio sve otvoreno, javno, ponosno i iskreno! Sve, ama baš sve, sve vjerske i svjetovne praznike.

Predpostavljam, da ponekada ne radiš kao ilegalac, pa dobiješ i ti odmor od tvog gazde. Onda možda gledaš fudbal ili nogomet , nazovi po tvojoj volji, a meni lično je svejedno kako ti to zoveš, jer pravila su ista!

U tome sistem ligaški igre u kome svak igra sa svakim, što daje igri kvalitet i traje dugo.  Iz tog ličnog nadmetanja suprotnosti radja se novi kvalitet zajedništva koji uzima ono najbolje od svakoga!

E moj ”dobri ilegalče” Vezire, u doba moje mladosti mi smo ”igrali” sve naše praznike po tom  (ligaškom) sistemu, tačnije svak je učestvovao na svačijem prazniku ili, još jednostavnije rečeno, svi su slavili sve.

Ime praznika nije bilo toliko važno, važno je bilo da budeš iskreni učesnik i da ga proslaviš zajedno sa onim koji je bio vezan na bilo koji način sa tom radošču lijepih momenata života.

Nije ni tebi lako žestoki ratniče protiv dječijih paketa. Lako je za djecu, oni su jetimi i ne znaju ni šta su novogodišnji paketi. Problem je  jer još ima živih roditelja koji nisu rasli u pustinjskim šatorima sa beduinima i ”učili” njihovu ideologiju, nego su živjeli u ”crvenom mraku”. Uzalud  im ovi  tvoji ”zemljaci” na vlasti svojom ideologijom upališe svjetlo, oni nikako da progledaju!

Pogledaj ovu sliku dole, ”ilegalcu-dušmane” djeda-mraza i vidi kako  Sarajlije cijepaju tvoje plakate u gradu, ovi što neće nikako da gledaju svijet oko sebe tvojom dioptrijom.

Ovo je jedna mala nada, da grad ne prihvata ideologiju pustinjskih nomada!

Decembar 2013 napisao Mirza Hasanefendić

About mirzahasanefendic

Née en Bosnie-Herzégovine, dans la vile de Sarajevo, Mirza hasanefendic eu une brillante carrière d'ingénieur, journaliste, écrivain et merveilleux père de famille...
This entry was posted in Uncategorized. Bookmark the permalink.

Leave a Reply