ORGINALNI ZAPISNIK O OSNIVANJU FK ”ŽELJO” I KAKO SE GRADILA ”DOLINA ĆUPOVA”

MIRZA HASANEFENDIĆ

Orginalni zapisnik o osnivanju FK ”Željo” i kako se gradila ”Dolina Ćupova”

Ekskluzivno: Originalni zapisnik o osnivanju SD “Željezničar”

”U prilici smo objaviti ekskluzivni dokument koji, po riječima pošiljaoca, prvi put izlazi u javnost! Originalni zapisnik sa osnivačkog sastanka održanog u martu 1921.godine kada je osnovan “Sarajevski Željeznički Sportski klub”.

 

 

Iz zapisnika je vidljivo da je dana 10.augusta 1921.godine održana I glavna skupština, a odmah sutradan odigrana je prva prijateljska utakmica sa “Sarajevskim športskim klubom” koja je završena rezultatom 5:1 za SŠK.

Zapisnik je prili;no čitko pisan pa se mogu pročitati i ostali detalji”.

(zapisnik i dio teksta pod navodnicima preuzet sa dovlanet)

Željo ima svoj stadion pod službenim nazivom Grbavica po istoimenom dijelu grada, a za navijače FK Sarajeva (tzv pitare) on je uvijek bio i ostao poznat pod imenom ”Dolina Ćupova”.

Gradnja stadiona Dolina Ćupova (tj Grbavica počela je 1951 ) a kako je izgledao taj dio grada sa prvim radovima vidi se na priloženoj fotografiji

Stadion se gradio, ali nije bilo tribina, pa se tražilo rješenje. Kantičari tj  navijači Želje uvijek su pričali da je FK Sarajevo bio ljubimac partije na vlasti, kao i samih gradskih vlasti. Da li je bilo baš tako, kako oni kažu?

Pošto nije imao tribina, a ”bezbeli” ni love, onda su gradske vlasti odobrile da se demontiraju drvene tribine sa gradskog hipodroma Butmir (na fotografiji) i iste prenesu i ugrade u ambijent Doline Ćupova. Posudba je bila privremenog karaktera, a tribine ” nisu nikada bile vraćene”. Na stadionu Grbavica su prenesene te butmirske tribine, koje će tu ostati dugo, a u raji će bite poznate pod nazivom ”Penzija”. (Ovo samo da se vidi koliko je grad kome pomagao!)

SARAJEVSKI HIPODROM  BUTMIR 1895 GODINE SA TRIBINAMA

Iz ove gore navedene dokumentacije vidi se da je legendarni navijač FK Sarajeva Kemo Lakača (umrije neki dan, neka mu je smiraj duše vječni) bio u pravu kada je zezao navijače Želje da su im tribine starije do stadiona Grbavica, a i od samog Želje!

Navijači Kantičari su govorili da Kemo lupa i da je zavidan na starim klupskim tribinama, jer stadion Koševo nema takve istorijske starine!

Kasnijih godina je podignut moderan i lijep stadion Grbavica (koji će uvijek za one ”žestoke” navijače ostati Dolina ćupova)!

STADION GRBAVICA 1975 godine  SA TRIBINAMA

U ratu je stadion bio totalno devastiran, ali je kasnije obnovljen!

februar 2014 uredio Mirza Hasanefendić

About mirzahasanefendic

Née en Bosnie-Herzégovine, dans la vile de Sarajevo, Mirza hasanefendic eu une brillante carrière d'ingénieur, journaliste, écrivain et merveilleux père de famille...
This entry was posted in Uncategorized. Bookmark the permalink.

Leave a Reply