MEHO DŽEGER ………LEGENDA MOSTARA!

Mehmed Humačkić, alias Meho Džeger – legenda Mostara

Nadan Filipović

Legenda Mostara, Mehmed Humačkić, alias Meho Džeger je rođen u Mostaru 28.5.1950. godine, u “Bagatovom sokaku”. Bio je roker, pjesnik, navijač Veleža i veliki boem. Često je šetao gradom u crvenim farmerkama i uskoj kožnoj jakni. Neko od raje mu je dao nadimak Mick Jager, pa su ga uglavnom svi i poznavali kao Mehu Džegera.

Snimio je samo dva singla „Mona Lisa – fak ju” i obradu pjesme grupe Cod „Rock za moju bivšu punicu”, ali to ga nije spriječilo da se samoproglasi “doktorom rock’n’rolla”. Izdao je i tri zbirke pjesama, „Kratke priče u rimi” , „Pjesme” i „Izgubljena ljubav”. Kroz svoje pjesme je kritizirao i slavio Mostar, kao i one koji su ga ismijavali.

Brojne pjesme je posvetio svojim ljubavima od kojih su mnoge bile imaginarne. Govorio je, hvaleći se: “Imam puno obožavateljki, s kojima teško izlazim na kraj. Mnoge bi htjele ozbiljnu vezu, a ja ne znam kako da im kažem da sam zaljubljen u Maju u Sarajevu. Prije sam puno volio Cunu iz Podlugova, koja je, razočarana nakon raskida sa mnom, otišla u Kanadu. Bila je i jedna manekenka, Dolores iz Ljubljane. Navaljivala da je ženim, ali nisam imao para za svadbu. Ako snimim CD, skupiću para da oženim Maju. Razgovarao sam sa svojim menadžerom, jer hoću da na svadbu pozovem najmanje 200 ljudi. Briga me šta će reći Mostarke, ja volim samo Maju.“

Prije rata Meho se uvijek pojavljivao na koncertima jugoslavenskih rock’n’roll bendova u Mostaru. Meho Džeger je obavezno izlazio na binu da s njima otpjeva pokoji refren, i sve bi se završavalo urnebesnim ovacijama mostarske raje I skandiranjem: “Džeger! Džeger!” Velika je nepoznanica gdje je bio i šta je radio za vrijeme rata i kako je preživljavao te crne godine. Negdje sam pročitao da je imao brata koji je bio na robiji zbog ubistva, a Meho mu je pomagao koliko je mogao. Jako je volio tog svog brata.

Javno je govorio: “„Meni političari idu puno na živce. Jedno pričaju, a drugo rade i ne misle na sirotinju. Bičakčić i Meho Obradović žive k’o bubrezi u loju, a ja nemam od čega da platim struju. A da sam postao političar, sve bi bilo drukčije. Otvorio bih fabrike i zaposlio raju. Mostar ne bi bio podijeljen. Velež bi igrao pod Bijelim brijegom“.

Umro je mlad, 22. septembra 2004. godine, ali će ostati upisan u mostarskim kronikama kao jedna od njegovih legendi .

(Ovako je Meho Džeger napisao svoju kratku biografiju: “Ja sam svjetska i panslavenska rock zvjezda. Rodio sam se 21.05.1950.godine u Mostaru. Muzikom sam se počeo baviti od svoje desete godine. Ujedno sam igrao fudbal u FK «Krivaja» iz Zavidovića, a poslije “Krivaje” sam igrao u 14 klubova jer muzika i fudbal mogu zajedno. Nastupao sam na studentskom imašinskom fakultetu gdje sam osvajao torte kao nagradu za osvojeno prvo mjest. Takođe sam nastupao na mnogim gitarijadama gdje sam osvajao masovna prva mjesta i uvijek bio najbolji gitarista. Na tim nastupima sam dosta dobrih cura upoznao pa sam ih volio, pa su u transu govorile moje ime. Završio sam srednju muzičku školu sa vrlo dobrim uspjehom pa se mislim zaposliti u staroj gimnaziji kao profesor muzičkog i fizičkog vaspitanja.)

 

Evo vam na čitanje jedna Mehina  pjesma!!!

ROCK’N’ROLL

U gradu rocka ja živim

ja Meho Džeger

u Fazle kupim cigare

a onaj preko puta što kasete

i cd-ove prodaje

mi kaže đe si Meho legendo

ja njemu kažem

đe si

jer Rock’n’Roll je život moj

 

u gradu rocka ja živim

ja Meho Džeger

u ABC-u popijem kafu

a onaj što je imao kafanu prekoputa

sad je zatvorio

kaže ne može izbit za kirije

a ja njemu kažem

budi nehajan

jer Rock’n’Roll je život moj

About mirzahasanefendic

Née en Bosnie-Herzégovine, dans la vile de Sarajevo, Mirza hasanefendic eu une brillante carrière d'ingénieur, journaliste, écrivain et merveilleux père de famille...
This entry was posted in Uncategorized. Bookmark the permalink.

Leave a Reply