ZABAVNA LINGVISTIČKA IGRA TRAKTAT O SARAJEVSKOM ULIČNOM JEZIKU ( NASTAVAK 2)

MIRZA HASANEFENDIĆ

TRAKTAT O SARAJEVSKOM ULIČNOM JEZIKU  ( NASTAVAK 2)

Mali kurs Sarajevskog uličnog  jezika, riječi za danas; G. MAZALICA, UBLEHAŠ i HADUN!

Sarajevski jezik kao gramatičku osnovu koristi maternji jezik i njegova lingvistička pravila. Mnogi jezici gube u izgovoru slovo H, dok sarajevski govor gubi slovo A u zadnjem slogu.

Sarajlije kažu npr, skak’o umjesto skakao, umak’o umjesto umakao, pjev’o umjesto pjevao, zajebav’o umjesto zajebavao kako je to ”kniževno” pravilno !

U prvoj priči traktata je spomenuta riječ šupak, a za tu riječ genetski je vezana riječ guzna mazalica, jer se u raji koristila u figurativnom izrazu; uvlačiti se šefu u šupak.

Kako objasniti čitaocu značenje te riječi?

G. Mazalica je bazirao svoju životnu filozofiju na dva osnovna pravila na poslu.

PRVO: Šef je uvijek u pravu!!!

DRUGO: Ako šef nije i nije slučajno u pravu, onda se primjenjuje prvo pravilo!

Jednom prilikom  jedan jaro pitao guznu mazalicu: ”Koliko je jedan plus jedan”, a mazalica sav sretan odgovara :”Dva”, na to jaro mrtav hladan kaže:”Jebo te ja”.

Vidi mazalica da je dobar vic, pa ode šefu da ga ispriča. Približavajući se kancelariji, on skonta, za njega bolju verziju pa upita šefa: ”Koliko je jedan plus dva”. Šef misli vidi budale što me zajebava, ali ipak reče: ”Tri”, a mazalica sav sretan kaže: ”Jebo me ti”!

Ukoliko ima onih, koji nisu baš razumili ovu riječ, objašnjenje iste mogu naći u riječniku finih riječi pod pojmom poltron.

Za osobu ovih moralnih kvaliteta moj jedan beogradski drug je imao običaj reči: ” Drug Poltronije, ćlan šefove filharmonije, svira šefu na okarini (muzički duvački instrument)!”

Izmedju ostalih sarajevskih riječi koje imaju i neku svoju lokalnu boju i svoju posebnost je riječ ublehaš!

Ublehaš je čovjek koji pravi, proizvodi, plasira i prodaje za dobre pare ublehe. Prodavati ublehe, znači otprilike prodavati ”maglu” ili prostački rečeno ”prodavati muda za bubrege”. Izvinjavam se finim kulturnim ”okicama” za ove izraza pomalo ”prostačke”, ali ćitajući ovaj traktat i sami su preuzeli rizik da ponekada bud iznenadjeni!

Imali smo mi i prije dobrih ublehaša, a sada ih ima još više i još boljih!

Nekadašnja priča kaže; putuje Tito sa svim svojim narodima i narodnostima vozom, kada odjednom voz stade, jer nema više pruge! Skoči Tito pa reče: ” Zovi omladince i omladinke da naprave radnu akciju, da se pruga izgradi, da putujemo u bolju budućnost!”

Ista priča danas; Putuje vozom današnji političari (svih boja i dresova) svako posebno sa svojim narodom, kad nestade pruge!! Skočiše poltičari usplahireno pa dreknuše: ” Zovite partijske kadrove, da ljuljaju vagone, da narod misli da putujemo u bolju budućnost!”

Inače neki drugovi ublehaši su prodavali u prošlosti ublehu da je ”Religija droga za narod”. ”Prodavajući tu drogu (!) godinama, valjda su i samo malo probali tu drogu, dopala im pa se i oni se malo ”napušili iste”. Postali su ovisni od iste pa ne izlaze iz crkvi i džamija. Ne mogu oni pravi dugovremenski vjernici doći nared od njih.

Jedna sarajevska legendarna osoba reče: ” Danas petkom ovi novokomponovani vjernici, što su došli tobe, idu ulicom u nanulama da se čuje i vidi, a nekada su ljudi išli, za sebe, tiho i diskretno na džumu!”.

Moderni političari, širom globusa, prodaju nove redizajnirane ublehe, a narod k’o narod kupuje ih sa oduševljenjem, pa poslije kada ga glava zaboli od kupljene ublehe, psuje sve po spisku redajući svu familiju ublehašima. Psuje djaba, jer to poslije svega liči na onu narodnu; Jeben Juka (ili Djuka) u potoku kuka!

Ublehaš je ti je kao flaša jeftinog, a prijatnog alkohola. Prija ti i piješ ga brzo i slatko, uživajući, a on te kasnije ”zove”, jer te boli glava u mamurluku od njega!

U Sarajevskom jeziku postiji jedan malo neobična riječ  Hadun!

Hadun je riječ koja ima neku vezu sa seksom, ali koju nećete garantovano naći ni u jednom svjetskom riječniku koji drži do ugleda!

U sarajevskom uličnom riječniku, ta riječ označava osobu koja ima malu ”onu mušku stvar”.  Ali ako nisu poznati u svijetu seksa kao krupne zagondjije, haduni su poznati po legendarnoj izjavi: ”Jeste da je mali, ali je tehničar!”. To valjda hoće reči, da manjak robusnosti i centimetara nadoknadjuju uspješno tehnikom vodjenja ljubavi!.

Za tu legendarnu izjavu profesor Zlaja bi rekao ; ”Potez za notes!”, tj vrijedi da se zapiše u notes.

Jednom se neki lijepo gradjeni hadun skinuo kod neke ”rave”, a ona se toga nagledala u životu, pa joj to nije zabremedet. A on, onako gologuz, napuh’o ”mišiće” pa je pita: ” Maco, zar nisam k’o dinamit?”.

”Maca” odgovara: ”Ma pravi si dinamit, samo ti fitilj kratak!”.

Za ovaj put toliko, nastavak slijedi!

22 februar 2012 autor Mirza Hasanefendić

About mirzahasanefendic

Née en Bosnie-Herzégovine, dans la vile de Sarajevo, Mirza hasanefendic eu une brillante carrière d'ingénieur, journaliste, écrivain et merveilleux père de famille...
This entry was posted in Uncategorized. Bookmark the permalink.

Leave a Reply