KAKO JE MOJ BISTRIČKI JARAN ŠEMSO POSTAO ”EUROPEJAC”?

MIRZA HASANEFENDIĆ

KAKO JE MOJ  BISTRIČKI JARAN ŠEMSO   POSTAO ”EUROPEJAC”?

Satirična priča sa žalosnim završetkom!

Imam jednog finog i otmenog druga Šemsu sa Bistrika. Nekada su mu se obraćali sa druže, a danas sa Herr, a mi smo ga uvijek oslovljavali sa jarane!

Njegova familija se broji u Sarajlije, otkada se vode papiri pa i to ”nešto” govori.  Bio je Titov pionir, gradio je onu Titinu Jugu kao omladinac;  pruge, ceste i druge kapitalne objekte, a koji su i njega gradili, pa uz roditeljski i kućni odgoj, izgradiše dostojnog čovjeka i Sarajliju, u punom smislu tih plemenitih naziva.

I nije Šemso gradio samo pruge, nego je gradio i prijateljstvo širom bivše nam velike domovine, pa ja imao i jarane širom iste, a i to govori o veličini i bogatstvu njegove duše!

Kao omladinac, nije volio trenirati sport, ali je volio trenirati tj. hodati po sarajevskim kafanama  i drugim boemskim sastajalištima , a nije mu  bilo mrsko ni pogledait lijepo žensko. Šta češ, treba ga shvatiti mlad i zdrav je bio!

I nije bio samo poznat u kafanskim i boemskim krugovima, nego ga je znala i cijela ulica Vase Miskina (današnja Ferhadija)  sa svojim ”facama”  na čelu sa Kemom safundžijom, sa štofarima, prodavcima satova dupljaka sa ”pokretnim”  buticima ispod sakoa (po sistemu pogleda lijevo-desno pa otvori ”diskretno” sako, a na njemu naredani satovi dupljaci  ”jeftin a brz”)!

Sarajevske ulice, raja, kafane i Šemso bila je to iskrena velika ljubav, čista i bez podvale. Šemso nije ništa ni od koga ni uzimao, ni tražio, samo je davao svu ljubav  gradu i raji!

Onda jednog dana Šemso ode iznenada u Evropu, tačnije u  Germaniju. Tamo izuči škole, zasnova porodicu i osta fizički da živi, ali njegova duša osta i dalje luta sarajevskim ulicama i da lebdi iznad nestale ”štreke” koja je imala uvijek posebno značenje za svakoga koji se svakodnevno pješke uspinjao strmim Bistrikom.

Pošto se u njegovoj domovini ljudima finog kova pridodaje prefiks von, a naša Šemso je od fina roda bistričkog, ja rekoh od sada se Šemso (za mene) zove Šemso von Bistrik!

Zašto je Šemso koji je voli toliko svoj rodni grad, napustio isti?

Naravno da je to lična stvar i ja niti želim, niti imam prava da ga to pitam, ali vidjeh ovaj foto uskotračnog Ćire koji stoji i čeka odoborenje da udje u stanicu Bistrik, pa mi pade na pamet ova dole izmišljena priča.

Pošto, lično, Šemsu smatram jednim od najvećih sarajevskih živih satiričara koji je uvijek spreman da sve živo okrene na ”šegu” i ja ovu malu priču o njemu  pokušavam da završim na jedan, pomalo, šaljiv način, izmišljajući ovu priču zašto je moj dobri jaran Šemso otišao u Evropu, čak prije i Slovenaca! (ma ima i u Bosni pametnih ljudi)

Nekada davno bio je jedan kraj u Istočnoj Bosni i ljude iz tih krajeva koji su često dolazili u Sarajevo, a u gradu su ih nazivali  ”Šveđani”. Sposobni i ljudi koji su se medjusobno pomagali, oni su bili dosta uspješni u Sarajevu.

U Sarajevo su dolazili istočnom prugom tj. parnim Ćirom, i upravo snimak to potvrdjuje.

I tako jednog dana, krenu Šemsina dalja familija iz ”Švedske”  kod Šemse u Sarajevo. Ali nije familija krenula da obidje Šemsu i da se vrati u ”Švedsku”, nego je ona došla da ostane u Sarajevu.

Stade Ćiro na signalu na ulazu u bistričku stanicu, a sve to vidje i skonta ,  ”mala bistričko-hridska straža”, šemsin jaran Đemo pa dojavi Šemsi. Kad Šemso ču za tu ”opasnu” vijest, spakova stvari,  zaustavi prvi taksi, sjede ne ”brzi” preko Vrpolja za Minhen i tako ode u Evropu prije  zapadnih reublika bivše YU.

Kada ”Švedjani” dodjoše kod Šemse na bistričku adresu, poljubiše vrata, pa odoše da traže drugu familiju u gradu.

I tako jedan Sarajlija ode u Evropu,  a ”Švedjani” dodjoše u Sarajevo!

Dok pisah ovu priču bilo mi nešto šaljivo, ali mi postade sve ovo nekako žalosno i bolno, kada skontah da su mnogi  tzv.” Švedjani”, prognani u  ratu iz bosanske ”Švedske” na sjever Evrope u onu pravu Švedsku!

Poigra se tako tužno i ružnon  životna sudbina, pa neki od tzv. ”Švedjana” postadoše oni pravi nordijski Švedjani!

April 2014 napisao Mirza Hasanefendić

About mirzahasanefendic

Née en Bosnie-Herzégovine, dans la vile de Sarajevo, Mirza hasanefendic eu une brillante carrière d'ingénieur, journaliste, écrivain et merveilleux père de famille...
This entry was posted in Uncategorized. Bookmark the permalink.

Leave a Reply