SRETAN TI ROĐENDAN MOJ VOLJENI GRADE!

MIRZA HASANEFENDIĆ

SRETAN TI ROĐENDAN MOJ VJEČNO VOLJENI GRADE!

Rodjendanski poklon hit pjesma ”onog” vremena  i mala retrospektiva  akvarela umjetnika Vede Hamšića!

Sarajevo je moj grad, iz kojeg sam već poodavno otišao i nisam fizički prisutan u njemu, ali kao da je moja ostala duša u njemu jer on je svakodnevo prisutan u mom virtuelnom svijetu.

Moj grad je davno rodjen i svašta se on ‘’nagledao’’ i dobrih i  zlih vremena, i vremena koje su pojele UŠI one (ne)ljudske, a neke od njih i dalje nagrizaju budućnost njegove djece.

Povod za ovu čestitku je jedan divan datum, 6 april 1945 godine kada je Titova partizanska antifašistička vojska oslobodila grad od fašizma. Ja mislim da nema ljepšeg trenutka u istoriji ljudskog roda  nego kada je fašizam na ‘’koljenima’’.

Zato neka ti je SRETAN 69.  ROĐENDAN MOJ VOLJENI GRADE!

Nekako je običaj da se za rodjendan poklanjaju darovi, a ja nadjoh jedan divan poklon da Vam podarim ovu malu izložbu slika sarajevskog umjetnika, muzičara, arhitekte i slikara koji je (skoro) vršnjak ovog Sarajeva, a koji je rastao sa gradom i urastao u njega, postajući dio njegove istorije i sa svojim radovima (muzičkim i slikarskim) urezao  trag za buduće generacije o Sarajevo, o tome kako je nekad bilo i kojeg ima sve manje kao takvog!

Riječ je o sarajevskoj umjetničkoj ‘’gromadi’’ Vedi Hamšiću! Rodjen je malo prije samog oslobođenja grada, rastao je razvijao se uporedo sa svojim gradom. Volio je mnogo muziku, a ‘’faca’’ sa naslovnih novinskih  strana i zaštitni znak radija postao je sa legendarnom pjesmom ‘’Četiri mladića idu sa Trebevića’’. Pjesma je nastala u saradnji sa još jednim zaboravljenim Sarajlijom Batom Kovačem, a njena legenda i danas kruži You tubom i desetine hiljada otvaranja pokazuju da se ona i danas rado sluša širom svijeta. Pjesma se vrtila na stotinama hiljada diskova od vinila, a slušala se svagdje, a poseban je bio užitak slušati je na izletima na Trebević, na onim džinovskim ‘’teretnim’’ tranzistorima.

To je bila reprodukcija jednog divnog glasa, muzički fino oblikovanog, a uživo se taj divni glas mogao slušati u sarajevskim kultnim mjestima FISu, Slogi, Ekonomiji….gdje je Vedo pjevao sa srcem za sarajevsku raju.

Putovao je Vedo i pravio velike koncertne turneje  po bivšem SSSR, u Njemačku i po cijelom Zapadu, ali je uvijek jedva čekao da se vrati svome Sarajevu i njegovim ulicama.

Vedo je imao običaj da skicira ulice i zgrade gradova kuda je prolazio, pa je uz studiranje arhitekture počeo da se bavi i slikarstvom. Diplomirao je Arhitekturu , i kao arhitekt napravio je lijep stvaralački opus, a za neke izgradjene objekte dobio je savezna i republička priznanja i nagrade!

Uz svoj rad, uvijek se bavio slikarstvom, a njegova slikarska ljubav bio je i ostao akvarel, slikarski žanr u kojem je postigao slikarsko savršenstvo i izgradio svoj osebujni prepoznatljivi stvaralački izraz.

Njegova neiscrpna tema i iskrena ljubav su ulice i zgrade Sarajeva, u koje unosi sebe bez ostatka ! Njegova djela su izraz duše Sarajeva, ali istovremno i brana protiv zaborava gradskih urbanih vrijednosti, koje su današnjem dobu agresivnog arhitektonskog primitivizma  i neselektivne gradnje, u izumiranju!

Njegove slike pokazuju dušu, otmenost i skladnu arhitekturu austro-ugarske sarajevske arhitekture u centru, te toplinu i raznolikost brdovitih gradskih mahala sa arhitekturom iz otomanskog perioda.

O svom radu sam umjetnik kaže : ‘’Sarajevo je nepresušni izvor i inspiracija, a mene kao arhitektu zanima ambijent koji se polako gubi!’’.

Svoje slike autor radi u toplim bojama, kao da želi da nam prenese sa istima svu onu toplinu i trajni šarm gradskog ambijenta, koje Sarajlije prepoznaju i njima se vraćaju sa radošču srca svoga.

Hamšićevi akvareli imaju jednu posebnu dimenziju i otkrivaju jedan specifičan lični autorov doživljaj i izraz koji je onim ranijim generacijama Sarajlija tako blizak i unosi im ‘’ukus’’ nekih dragih vremena!

Ali riječi, ma kako koristile lijepe pridjeve, ne mogu tako da opišu ugodjaj za dušu i oči, kako to mogu djela umjetnika Hamšića i zato  sam napravio ovu malu retrospektivu umjetnikovih djela, a sa željom da uljepšam ovaj rodjendan mog dragog grada.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

About mirzahasanefendic

Née en Bosnie-Herzégovine, dans la vile de Sarajevo, Mirza hasanefendic eu une brillante carrière d'ingénieur, journaliste, écrivain et merveilleux père de famille...
This entry was posted in Uncategorized. Bookmark the permalink.

Leave a Reply