serija SARAJKE I SARAJLIJE (9) ……SLAVICA SEKA ALEKSEJEV…OMNIA MEI!

MIRZA HASANEFENDIĆ

Serija  SARAJKE I SARAJLIJE (9)

SLAVICA SEKA ALEKSEJEV …………‘’OMNIA MEI’’

Priče o sarajevskoj modnoj kreatorki koja oplemenjuje evropske modne piste!

Rasulo se sarajevsko biserje širom svijeta, duša i sjećanja mu ostala na gradskim ulicama, a ono što je godinama urastalo u biće koje je zajedno sa gradom raslo i pružilo mu priliku da izrazi svoju kreativnost širom globusa.

Divni su primjeri  sportskog i kulturnog oplemenjivanja svoje nove sredine življenja, od uglednih Sarajlija, koji su u ‘’svojim koferima’’ donijeli pored nostalgije  i jedno bogatstvo kreativnosti i osjećajne stvaralačke snage  koja ima toplinu, šarm i dušu našeg grada i koja je kao dragocjeni kamen!

Današnja priča, posvećena je jednoj šarmantnoj dami, meni posebno dragoj, jer pripada mojoj čobanijskoj raji, sa ”memli” strane grada a izmedju Drvenije i Skenderije.

Vjetrovi rata je odnesoše na sjever Evrope u lijepu i bogatu Švedsku. Nova ”domovina”, novi život i nova iskušenja, ali moja komšinica Slavica Seka Aleksijev nije od onih koji se predaju ili jednostavno prepuštaju sudbinu.

Kreativna, ambiciozna i nadasve nadarena za modne kreacije, zajedno sa svojom kćerkom Alisom profesionalcem za medije i stilski dizajn pokreće modnu kuću, koju naziva OMNIA MEI

I kao da već samo ime Omnia mei nosi jednu tihu simboliku i neku diskretnu tajnu vezu sa svojom prošlošču i odrastanjem u rodnom gradu. Mi smo pripadali generacijama koje su učile i Latinski jezik, a upravo to znanje jezika je sadržano u te  dvije riječi OMNIA MEI ili SVE MOJE, a to slikovito kazuje volju i entuzijazam kreatorke da krene u biznis prije svega oslanjajući sama na sebi i svoje najbliže.

SVE MOJE , po meni, znači dati sve od sebe, uložiti sve svoje znanje, kreativnost , finansijska sredstva, ….i u toj simbolici imena sadržan je žestok neumorni lični rad i naravno da su dostigmuti sjajni rezultati kao posljedica te devize ”Sve moje”.

I kako priča kaže, naša kreatorica je krenula u biznis sama, ulažući samu sebe i svoje kreativne sposobnosti. Odlučila se za bazne materijale, svilu i organski lan i kao da je već u prvom koraku unijela onu svoju finu sarajevsku meku dušu, mekoću i ljepotu prirodnih materijala. Rasla na raskršču svjetova (zapada i istoka) ona je umjetnički izabrala i dizajnirala razne vrste svile u dizajnima; ROSA MYSTICA, ROMANTIKA DOLCE, MIDNIGHT BLUE, ISTANBUL WIND,BALCK LABEL…a sve je to fino ugradjeno ili utkano u divne kreacije sa željom da to bude jedan poseban i jedinstven stil sa finom teksturom moderan i prijatan za nošenje!

KREATORKA SLAVICA SEKA ALEKSIJEV U SREDINI SA MANEKENKAMA

Sa svojim znanjem materijala, poznavanjem modnih trendova u svijetu i unoseći ”vjetrova” svojih mladalačkih sarajevskih dana , unijela je nešto novo na modne piste širom Evrope, gdje je rado vidjena na modnim ”događajima”. Njene kreacije nose jednu posebnu vrijednost  jer su kreirane kao glamur a koji se može nositi i u mnogim svakodnevnim prilikama.

Raznovrsnot kreacija OMNIA MEI daje priliku onima koje se odluče za njihove modele da iste mogu nositi i na svečanim glamurnim večerima, ali  i u drugim životnim prilikama.

Modeli su kreirani sa namjerom da budu prihvatljivi za sve potencijalne klijentkinje sa svojim prirodnim osobinama, a ne samo za savršene modele pod reflektorima. U svom pristupu prema damama iz našeg okruženja , a koje će nositi njene modele, naša kreatorka nastoji da istakne onu onu senzibilnu liniju koja treba da diskretno naglasi ženstvenost, diskretnu privlačnost i pritajeni šarm.

Svako žive biće, a pogotovo pripadnice ljepšeg pola, drže do svog izgleda i tihe želje da budu primjećene, a šansu za to u svojim kreacijama im pruža naša draga sarajevsko-švedska kreatorka.

Naše dvije dame iz OMNIA MEI se spremaju za turneje po modnim pistama Italije i Francuske, pa ja odlučih da umjesto konvencionalnih želja i čestitki za uspješan put, napišem ovu priču i tako pokušam da približim čitaocima ovu dragu damu raslu u ”Sarajevu naše mladosti” i njen uspješan kreatorski rad, koji nas lijepo predstavalja u njenoj novoj domovini, a i širom Evrope!

Ovu tekstualnu priču završavam, a u prilogu postavljam nekoliko slika vezanih zab temu, a koji pričaju svojom ljepotom i kreativnošču jednu divnu odu radosti života i ugođaju za oči spektra boja, modela i lijepih manekenki!

About mirzahasanefendic

Née en Bosnie-Herzégovine, dans la vile de Sarajevo, Mirza hasanefendic eu une brillante carrière d'ingénieur, journaliste, écrivain et merveilleux père de famille...
This entry was posted in Uncategorized. Bookmark the permalink.

Leave a Reply