IZ ISTORIJE RK MLADA BOSNA / ŽELJEZNIČAR

 

Iz istorije RK “Mlada Bosna” / “Željo”

Na redu je druga grupa fotografija iz istorije Rukometnog kluba “Mlada Bosna” (Željo) u periodu koji obuhvata šezdesete i sedamdesete godine prošlog vijeka, iz vremena kada je rukomet još uvijek bio u vrhu najpopularnijih sportova u Sarajevu i Bosni i Hercegovini, iz vremena velikih uspjeha banjalučkog “Borca”, sarajevskih klubova “Bosne” i “Mlade Bosne”, “Krivaje” iz Zavidovića, “Bosne” Visoko, “Radničkog” Goražde i drugih.

Prvenstvena utakmica ‘’Mlada Bosna’’ – ‘’Dinamo ‘’ iz Pančeva. U ono doba ‘’Dinamo ‘’ je bio izuzetno jak tim. Na slici su : Turanjanin , Krstić i Idžaković koji šutira sedmerac.

Vrijedno je napomenuti da je ‘’Mlada Bosna ‘’ odnosno ‘’Željezničar’’, u svojim redovima imala dva vanserijska igrača i to Memnuna Idžakovića i Adnana Dizdara.

Memnun Idžaković , reprezentativac  ‘’Jugoslavije’’, kao i dugogodišnji kapiten tima, mislim da i danas drži svjetski rekord po broju postignutih golova na jednoj prvenstvenoj utakmici (27) , a koliko se sjećam da su snimani kratki filmovi sa njim, za potrebe DIF-a ( sve vrste dodavanja i šutiranja ) a koji su služili studentima iz predmeta ‘’Rukomet’’.

Ukratko, nevjerovatno nepredvidiv igrač i što se tiče šutiranja ili dodavanja (ustvari nevjerovatan osjećaj za igru i pregled igre), i za koga nije bilo ‘’mrtvog’’ ugla t.j. ugla odakle se ne može šutirati ili dodati  po svim zakonima fizike.

Dr. Dizdar Adnan , takodje nepredvidiv, u smislu da je imao veoma mnogo nevjerovatnih odbrana a naročito ako je malo ‘’naoštren’’. Sjećam se jedne utakmice kada je Ado branio za reprezentaciju ‘’Jugoslavije’’ na trofeju ‘’Kup Karpata’’ ‘’ Kluž’’, Rumunija, a igrali smo protiv Istočne Njemačke ( u to doba, to je bila jedna od najjačih rukometnih reprezentacija na svijetu). Kada je u drugom poluvremu Ado ušao u igru, a do tada smo gubili ubjedljivo, imao je nevjerovatan broj odbrana. Ukratko, primio je samo dva gola iz penala za čitavo poluvrijeme, a reprezentacija ‘’Jugoslavije’’ je pobijedila u tom susretu.

Kasnije, ako se ne varam, bio je i kapiten reprezentacije ‘’Jugoslavije’’ na svjetskom prvenstvu, što može dolikovati samo izuzetnim ljudima i sportistima.

Derbi ‘’Mlada Bosna’’ – ‘’Bosna’’ odigran u FIS-u , uz TV prenos , što je u ono doba bila dodatna stimulacija za igrače. Pobijedila je ‘’Mlada Bosna’’ a na slici su : Šarenkapa , Ratković ( u pozadini ) , pok. Čengić , Benco , Halilović (8) , pok Falatar , Turanjanin , Idžaković (11) i Demir ( u pozadini).

Dodatak autora: U publici sam prepoznao neke poznate likove. U drugom redu lijevo je Boris Tihi (u bijelom mantilu), malo dalje je Vido Makeljić (sa tamnim naočarima), do njega je Veljo Besarović – Top, do njega je Ićo Rudić, a sasvim desno je Dr Zlatan Hrelja – Čaki.

Slika rukometaša ‘’Mlade Bosne’’ u FIS-u, pred početak utakmice , a na slici su : (stoje) pok. Dakoviž , Demirović , Turanjanin , Kulenović , pok Efendić , Trklja , Idžaković i trener Mišo Bašić. U donjem redu su : Benco , Maksimović , Halilović , Pizović i Dizdar.

Ova slika je napravljena u maloj sali  gimnastičkoj u Fis-u , a na slici su : stoje –

Idžaković , pok. Polimac , pok. Čengić , Papić , Pilipović , Glasović.
U donjem redu su : Martinović , Turanjanin , Zagorac , Benco , Kulenović R

Ekipa ‘’Mlade Bosne’’ pred večernju utakmicu u FIS-u , oktobar 1970.

Na slici su : (stoje) pok Čengić , Dizdar , pok. Daković , Demir , pok. Efendić , Idžaković i Halilović, a u donjem redu pok Polimac , Turanjanin , Benco , Trklja i Glasović

 

Dan kada smo promijenili ime u rukometni klub ‘’Željezničar ‘’, 18.05.1970

Na slici su : Idžaković , Papić , Dizdar , Martinović , Halilović , pok. Daković , pok. Efendić , Demir , Kulenović R. i pok. Čengić , a u donjem redu su : Benco S. , Trklja , Benco I , Turanjanin , Pizović i Kulenović E.

Reprezentacija ‘’Bosne i Hercegovine’’, pred prijateljsku utakmicu sa olimpijskom reprezentacijom ‘’ Jugoslavije ‘’ , održanoj početkom juna 1972. godine u velikoj dvorani KSC ‘’Skenderija ‘’ .

Na slici su : (stoje ) Kemal Vražić ( Bosna , Visoko ) , Žarko Trajković ( Bosna , Sarajevo ) , Nevzet Sirčo ( Bosna , Visoko ) , Željko Martinčević ( Bosna , Sarajevo ) , Memnun Idžaković ( Željezničar , Sarajevo ) i Ivica Dragičević ( Krivaja , Zavidovići ),

a u donjem redu su : pok. Zoran Vuković ( Bosna , Sarajevo ) , Rešad Šarenkapa ( Bosna , Sarajevo ) , Milan Turanjanin ( Željezničar , Sarajevo ) , Mirko Zagorac ( Željezničar , Sarajevo ) , Hurem ( Bosna , Visoko ) i Esad Kurtagić ( Krivaja , Zavidovići ).

Ovu utakmicu je dobila reprezentacija ‘’Jugoslavije’’ , ne baš lako, a na ovoj utakmici nisu nastupili Dizdar , Halilović , Timko , . Zanimljivo, da je dan ranije t.j. u subotu naveče u maloj dvorani, reprezentacija grada Sarajeva pobijedila reprezentaciju ‘’Jugoslavije ‘’ , koja je dva mjeseca kasnije osvojila zlatnu olimpijsku medalju u Minhenu 1972 godine.

Mislim da se tih sedamdesetih, najjači rukomet igrao upravo u Bosni i Hercegovini.

U Olimpijskoj reprezentaciji tada je nastupalo pet igrača iz Bosne i Hercegovine i to:

Abas Arslanagić , Nebojša Popović , Milorad Karalić , pok. Dobrivoje Selec (svi iz ‘’Borca ‘’ , Banja Luka ) te Djoko Lavrnić ( Krivaja , Zavidovići ).

Svjetsko studentsko prvenstvo, Lund  Švedska , 1974 godina. Reprezentacija ‘’Jugoslavije ‘’ osvojila treće mjesto bronzana medalja. Na slici su : trener Mišo Bašić (Željezničar, Sa ) , Zdravko Radjenović (Borac , BL) , nažalost ne mogu se sada sjetiti imena ovog izvanrednog beka ( Crvenka)- te unaprijed moje izvinjenje , Dragun (Zagreb ,Zg) , savezni selektor prof. Baja Jankelić (Bosna , Sa), Zvonko Serdarušić (Bosna , Sa ) , Milan Turanjanin (Željezni?ar, Sa ) , Begović (Zagreb ,Zg) , Demirović Halid (Željezničar, Sa ) te pomoćni trener pok. Zoran Vuković (Bosna , Sa ) , a u donjem redu su : Dizdar Adnan (Željezničar, Sa ) , Esad Kurtagić (Krivaja , Zavidovići), Šefko Halilovi? (Željezničar, Sa) , Sead Pizović (Željezničar, Sa ) , Lakić (Kvarner, Rijeka) , Timko (Krivaja , Zavidovići).

Ipak jedna satisfakcija za našeg dugogodišnjeg trenera Mišu Bašića, izvanrednog čovjeka i pedagoga, da od juniora stvori reprezentativce, kroz jedan mukotrpan, dugotrajan, strpljiv , uporan i kvalitetan rad. Takodje bih ovom prilikom želio istaći i pohvaliti mukotrpni pionirski rad našeg juniorskog trenera Hidajeta Šerića – Šerkana , takodje izvanrednog čovjeka i pedagoga.

Zamislite koja je to obaveza, da tri puta nedeljno drži treninge u FIS-u, na otvorenom igralištu, od 6:00-7:30 , jer smo bili djaci sa različitim školskim smjenama, a tim treba da bude kompletan na treningu.

Na slici su : Adnan Dizdar , Sead Pizovi? , Mišo Bašić , Milan Turanjanin , Halid Demirovi?. Na ovoj slici se izgubio-nedostaje Šefko Halilovic , a ne znam zašto?

Postepeno uvodjenje mladih i perspektivnih igrača u tim  zimska liga. Na slici su : (stoje) pok. Čengić , Radmilović , Marić , Turanjanin , Kulenović E. , Demirović , Halilović , Loncović. U donjem redu su : Žigić , Zagorac , Glasović , Festić i Pizović.

PREUZETO SA DOVLA NET

About mirzahasanefendic

Née en Bosnie-Herzégovine, dans la vile de Sarajevo, Mirza hasanefendic eu une brillante carrière d'ingénieur, journaliste, écrivain et merveilleux père de famille...
This entry was posted in Uncategorized. Bookmark the permalink.

Leave a Reply