TEBI MAJKO MISLI LETE…….!

MIRZA HASANEFENDIĆ

SERIJA SARAJKE I SARAJLIJE  (12) …. SARAJLIJE  SEVDALIJE!

GRUPNI PORTRET SEVDALIJA; JOZO, ŠERBO, BEHKA I LJUCA….

TEBI   MAJKO   MISLI   LETE…..

”Deder i meni ”porumeni” taj čaj…..”

Ova današnja priča posvećena je jednoj posebnoj grupi pjevača, koji su bili na vrhu popularnosti u doba moga djetinjstva i koji su odigrali značajnu ulogu u očuvanju muzičkog blaga i tradicije bosanske klasične sevdalinke!

Sevdalinka je bosanska gradska izvorna pjesma, sporijeg ritma puna emocionalnih osjećanja, koja izaziva duboke emocije kod slušalaca. Pjesma je bazirana na orijentalnoj bazi, obogaćena sa nijansama sefardske muzike i uticaja Evrope .

Sevdalinka je pjesma koja je vezana uz riječ ”Sevdah” , a koji izražava jedno duboko, obično ljubavno ili slično osjećanje! Ono je obično melanholočnog karaktera i izražava ljubav i, ne rijetko, tužnu ljubav.

Zbog toga je sevdalinka bila uvijek pjesma ljubavi i plementihi osjećanja, pa nije u sebi nikada nosila niti jednu notu mržnje ili animoziteta prema nekome.

Ovo je priča o Sarajiljama, koji su učinili jedno istorijsko djelo, sačuvali i ostavili u naslijeđe generacijama koje dolaze  priču o baznim bosanskim muzičkim korijenima. Nažalost sve četvero junaka ove priče su već poodavno otišli, tamo odakle se niko ne vraća, ali su iza njih ostala njihova djela da ih raja zapjeva, kada ih uhvati tuga i draga sjećanja na prošlost , mladost, svoje korijene i mjestu i vremenu kojem oni pripadaju i koje u svojoj duši i nisu nikada napustili.

Priču o ovom grupnom portretu Sarajlija Sevdalija, počinjem sa meni lično najbližim Ismetom Alajbegovićem Šerbom, mom komšiji sa Čobanije! On je napisao pjesmu, koju sam u ”ovom” vremenu odslušao ”mali milion” puta i koja ma uvijek ”nađe”.

Pjesma ”Tebi majko misli lete…” je klasična bosanska sevdalinka, pjesma sa kojom tvoje moje misli lete, tvojoj majci, ocu, tvom rodnom gradu, lijepoj mladosti…..i nekako ti dođe žalosno i bolno kada se završi, pa ti opet pritisneš ono ”ponovi” , kao da želiš da ostaneš što duže u tom imaginarnom, a tebi dragom svijetu.

Ima ova pjesma na mene i dopunski dodatak, jer me vrati u djetinjstvo na obalu Miljacke na Čobaniji, na komšiju Šerbu koji je često zamišljeno pušio na otovrenom prozoru u prizemlju, a raja koja prolazila gledala ga i pozdravljala, a onda me to podsjeti i na moje drage jarane Bobu i Sanjina Kožemjakina, na fudbalera Topa,…….i to tako krene…..

Inače na početku svoje muzičke karijere Šerbo je svirao na klaviru  po uglednijim sarajevskim lokalima, da bi odmah 1946 po formiranju Radio Sarajeva je postao jedan od prvih muzičara radija, da bi kasnije postao šef orkestra , kompozitor i aranžer!

Kao jedan neprevaziđeni poznavalaca sevdalinke, Šerbo je učinio mnogo na harmonizaciji iste. Izgradio je poseban stil na harmonici, bez naglih prelazaka i brzih ritmova, a to je sačuvalo autentitčnost  sevdalinke! Šerbin stil je bio izuzetno dobro prilagodjen stilu kalsičnih sevdalinki, koju su pjevači pjevali iz duše , onako ”poravno”,  bez srkleta slijedeći ritam pjesme i ugrađujući sebe u tu pjesmu.

Napisao je Šerbo više pjesama, ali će ipak ostati u sjećanju; ”Stara staza”, ”Vratnik pjeva” i, po meni, najslavnija ”Tebi majko misli lete..” koja je postala kao himna sevdalinka svih ljudi sa prostora bivše nam domovine!

Šerbina ”vječna” sevdalinka u Zagrebu!

Gledam ovaj snimak na You tubu! U Sarajevu, u Zagrebu, u Beograd,….vidim svi vole šerbinu sevdalinku i svi je pjevaju i tuguju, poneki plaču, a meni nešto teško, pa se pitam ‘nako ljudski ; ”Je li baš trebalo da nam se raspadne bivša zajednička domovina  ‘nako krvavo……..?”.

Možda je za mnoge veliko iznenadjenje, ali svi stručnjaci kažu da je ”najbosanskiji” pjevač i kompozitor sevdalinki bio Jozo Penava. Nije niko opjevao sa tolikom ljubavlju Bosnu i Sarajevo, kao što je to radio Jozo Penava, rodom od Kiseljaka, koji je došao u Sarajevo i opjevao grad svojom pjesmom.

Poznata pjesma ”Bosno moja poharana..” koju je pjevao Safet Isović poslije ovog rata, je pjesma koju je napisao Jozo 1946 poslije onog rata, a Safet je dopisao četvrtu strofu.

Bio je šef tamburaškog orkestra Radio Sarajevo, kompozitor, pjevač i aranžer, a napisao je oko 300 pjesama! Bio je i ostao najproduktivniji skladatelj sevdaha. Opjevao je Sarajevo, Kiseljak, Bosnu i Hercegovinu, rijeke, planine, njene ljude i njihove ljubavi i boli. Pisao je pjesme za Safeta Isovića, Zaima Imamovića, Nadu Mamulu, Vidu Pavlović, Silvanu,….Njegov opus je fenomenalan, a tu su bili, pored ranije spomenute pjesme,”hitovi” tog vremena; ”Sarajevo behara ti tvoga”, ”Sjetuje me majka”, ”Sve behara i sve cvijeta”, ”Pjesma Kiseljaku”, ”Ismihana duše moja”, ”Sarajčice hajdemo”, ……

Onaj stari klasični, ”birvaktilski”, sevdah bio je predstavlja u muziciranju već zaboravljenog dueta ”Behka i Ljuca”. Oni su bili specifična pojava  u bosanskoj sevdalinci, jer su je prezentovali u njenom baznom izvodjenju sa muzičkim instrumentom zvani saz. Nisu bili poznati mnogo ni mnogim Sarajlijama, a pogotovo nepoznati van grada. Poznatim ih je napravio novinar Vehid Gunić pozivajući ih u svoju TV misiju ”Meraklije” gdje su oni imali svoju slušalačku publiku, koja ih je voljela i cijenila.

Inače, u gradu su svirali i pjevali, u UPI-jevom restoranu na Baščaršiji. Igbal Ljuca je svirao na sazu i vokalno pratio Behku, koja je bila glavni pjevač i svirala na defu.

Behka je bila vrlo odlučna i preduzimljiva žena, pa je ostala u gradu jedna anegdota o njoj i Ljuci. Neke zime Ljuca naručio u kafani čaj sa rumom, pa kada je čaj stigao Behka će reči Ljuci: ”Deder i meni malo ”porumeni” moj čaj!”.

Iako, nepoznati mladim generacijama zaraženim turbofolkom, Behka i Ljuca će ostati upamćeni u istoriji bosanske sevdalinke, kao jedni od rijetkih interpretatora klasične bazne bosanske sevdalinke, stare stotinama godina!

Behka i Ljuca u Meraklijama

April 2014 napisao Mirza Hasanefendić

About mirzahasanefendic

Née en Bosnie-Herzégovine, dans la vile de Sarajevo, Mirza hasanefendic eu une brillante carrière d'ingénieur, journaliste, écrivain et merveilleux père de famille...
This entry was posted in Uncategorized. Bookmark the permalink.

Leave a Reply