PITAM SE, PITAM SE….KO JE TIMOTI JOHN BYFORD?

MIRZA HASANEFENDIĆ

IN MEMORIAM     (slike iz djetinjstva Titovih pionira)

PITAM SE,…PITAM….KO JE TIMOTI  JOHN BYFORD?

Englez, koji je obogatio naša djetinstva….

Da li ima onih koji se još uvijek rado sjećaju onih lijepe dječije pjevne emisije Poleterac….

P….P….P…Ptica leti preko sveta, cveće cveta….POLETARAC!

O…O…O… Oblak leti preko neba, biće leba…..POLETERAC!

L…L…L….Leti lopta preko polja,zuji zolja ….POLETARAC!

I tako sve dalje i sve ljepše i muzikalnije-.

”Ovako su meni ”ispirali” mozak u Titov vrijeme (!)”  melanholično i sa tugom reče jedan moj drug , koji je rastao kao titov pionir!

Ovo je bila jedna emisija u divnoj seriji dječijih i omladinskih emisija našeg Engleza, koji je rodjen u Solsberiji (1941), a  djeci u bivšoj SFRJ je približio i omogućio da uživaju  u divnim stihovima čika Jove Zmaja i Ljubivoja Ršumovića koji su pisali tako divne dječije pjesme.

Byford rođeni Englez, završio Akademiju dramskih umjetnika u Engleskoj, radio na BBC, a onda je jednom prilkom radio ”nešto”  na TV Beograd , zavolio je ljude našeg podneblja i slobodu umjetničkog izaraza koju je imao u našoj bivšoj domovini.

Šokirao je britansku javnost izjavom sedamdestih godina , da voli raditi u Jugoslaviji jer ima punu slobodu bez ikakvih ograničenja u svom stvaralaštvu, a što nije imao u svojoj rodnoj domovini.

Ovo je bila šok-izjava, koju mu hladni Englezi nisu nikada oprostili, jer su njih učili da u socijalističkoj zemlji nema nikakvih ”sloboda stvarlaštva”  i da se sve tu odvija pod nadzorom komiteta. Pitali su se kao su ”komunisti” uspjeli da ga tako brz ”preobrate”!

Timoti je znalački napravio magične serije za djecu ”Poleterac”, ”Neven”, ”Pitam se, pitam se…..” ”Babino unuče”, a onda je došao veliki poziv iz TV Sarajeva da režira za sarajevsku televiziju emisije ”Nedeljni Magazin”, ”Tragom ptice Dodo”, ”Otvoren prozor”, i još mnogo drugih i dragih emisija!

U povodu te ponude Timoti je rekao, da mu je TV Sarajevo ponudilo nešto što je san svakog režisera, da radi sve onako kako ono te želi i zamišlja bez ikakvih  ograničenja!

Veliki umjetnik je bio nešto što posebno, volio je mnogo djecu i posvetio skoro cijelo svoje stvaralaštvo njima, a jednom prilikom izrekao je jednu ”filozofsku”: ” U životu, mi odrasli radimo pogrešno, učimo djecu da rastuči budu slični nama, a svijet bi bio bolji, da oni nas, odrasle, uče da budemo kao oni, ljudska bića dobre i čiste duše…!”.

Volio je mnogo naše ljude, njihov mentalitet, druženje i prijateljovanje, ali nije nikako podnosio onu našu legendarnu izreku; ”Lako ćemo!”, a iza koje stoji mnogo nonšalatnosti i nebrige!

I kao da se život, ružno poigrao sa njim, pa je u jednom momentu teške bolesti (karcinoma) ostao bez neophodnih lijekova, jer ih apoteke nisu nabavile na vrijeme. Lijekova koji su mu olakšavali nesnosne bolove,  nije bilo u apotekama  zbog birokratskih razloga, pa je ovaj grandiozni umjetnik i čovjek koji je zračio humorom i dobrim duhom rekao bolno: ”Ako u noći čujete krikove bola na Zvezdari, to bi mogli moji krici zbog neizdržljivog bol. Ja neću umrijeti zbog bolesti, ja ću umrijeti zbog birokratije!”.

Nažalost, taj  bolni momenat odlaska je stigao i Timoti je otišao nepovratno 5 maja 2014  u Beogradu.

On je otišao fizički,ali su ostala sjećanja na ”pokretne TV slike ” koje su obogaćivale dane djetinjstva odrastanja mnogih generacija i hvala mu na tom velikom djelu koje je napravio za zdravo odrastanje naše djecu.

Maj 2014 napisao Mirza Hasanefendić

About mirzahasanefendic

Née en Bosnie-Herzégovine, dans la vile de Sarajevo, Mirza hasanefendic eu une brillante carrière d'ingénieur, journaliste, écrivain et merveilleux père de famille...
This entry was posted in Uncategorized. Bookmark the permalink.

Leave a Reply