MINA ĆORIĆ, SARAJKA KOJA DAJE DUŠU FOTOGRAFIJAMA!

MIRZA HASANEFENDIĆ

MINA ĆORIĆ, SARAJKA KOJA DAJE DUŠU FOTOGRAFIJAMA!

Fotografije koje pričaju divne priče o sarajevskim ulicama!

Poslije povratka domu svome u Kanadu, danas mi je slobodan dan, pa koristim da malo sredim utiske i složim silne fotografije. Gledam nekako moje slike, pa mi sve izgledaju lijepe i prosto neznam koja mi je draža, pa se pitam jesam li ja postao narcisoidan, pa toliko volim djelo mojih očiju i ruku.

Onda rekoh sebi, ostavi te slike na stranu, pa pogledaj neke druge autore i njihove slike i probaj sebe naći u istima.

Tražim fotografije nekog autora sarajevskih korijena, jer samo on može u fotografiju unijeti to što ja tražim, a to je onu dimenziju duše koje nema u matematici, ali koje ima u fotografiji zaljubljenika grada koji je odrastao u njemu.

Onaj umjetnički fotograf koji ne zna dušu Sarajeva, napraviti će dobru, ali istu sliku Sarajeva, Nijagare, New Yorka, Montreala, a to nije isto u duhovnom smislu isto, jer  moje Sarajevo svoju dušu ima i nju treba staviti u objektiv.

Tipkam slova, vrtim kurser, slike prolaze lijepe, ali nekako hladne….a onda se pred mojima očima, poput sudbine, otvoriše divne fotografije Čobanije, i mog prvog i vječito najdražeg doma, kome se fizički vraćam svake godine, a kojeg u duši nisam nikada ni napustio.

Gledam potpis autora, fina sarajevska dama gđa Mina Ćorić, koju imam privilegiju i zadovoljstvo poznavati, a iz čijih slika izbija sva toplina sarajevskih ulica, ljudi i događaja.

Gledam njene nove junske snimke mog sarajevskog kraja, iz kojeg stigoh prije par dana, a kao da iz  njenih slika počeše izlaziti čobanijski, meni dragi, likovi, brico Drago, Top, Marka, Hašak, Bobo, Sanjin, Kuko, Nešo, Foks,…. ustvari njih nema fizički na slici, ali umjetnički dojam urađene fotografije u meni izaziva osjećaj da su tu i to je ono što ja zovem umjetnički dojam i vrijednost slike , a ne mega pikseli!

A,gospođa Ćorić to tako fino i suptilno radi, pa kada pritisne i drži onaj deklanšer (okidač) par sekundi, kao da u tom nezaustavljivom zastoju vremena, da nam želi ispričati  neku divnu priču o nekom prošlom vremenu ili životu koji se nekada dešavao na tom mjestu.

U njenim slikama druge strane Miljacke kao da se osjeća čarobni mir čobanijske obale, inače mirnog i tihog dijela grada, mirne oaze u centru grada.

Umjetničke fotografije umjetnice gđe Ćorić ne pričaju samo lijepe, skoro lirske priče, o mjestu i ljepoti življenja na istom, nego nose i dokumentarnu i istorijsku vrijednost jer pričaju objektivom i tužnu priču o umiranju nekih boemskih sastajališta, a kojih danas više nema na tom mjestu!

Fotografija uzeta uzvodno, sa mostom Čobanijom u objektivu, kao da priča tužnu priču o nekadašnjem boemskom sarajevskom sastajalištu kafani ”Dva ribara”, danas u lamentirajućem stanju, a fotografija potvrđuje i nestanak nekada prelijepe ”Pozorišne kafane” sa divnom baštom punom zelenila, gdje su se vodile umjetnićke besjede i polemike. To kultno mjesto druženja umjetnika i glumaca iz obližnjih pozorišta, danas je zauzela radnja tipa seoskih trgovina mješovite robe, gdje se može kupiti sve od olovke do ”lokomotive”.

Zato hvala dragoj dami Ćorić na njenom umjetničkom radu, neumornom obilasku sarajevskih ulica i njenoj savršenoj vještini da usadi dušu fotoaparatu, dajući život njegovom hladnom objektivu. Njene fotografije imaju posebnu umjetničku vrijednost jer pričaju jednu finu lirsku priču o gradu i izazivaju sjećanja na nešto lijepo što nam se nekada dešavalo, a imaju i jednu istorijsko-dokumentarnu vrijednost jer svjedoče o nestajanju nekih nama dragih objekata kojih više nema.

Umjetnici ovakvog kvaliteta i neumornog rada su pravo bogatstvo našeg grada!

tekst Mirza Hasanefendić  fotografije Mina Ćorić (sarajevo.coba)

About mirzahasanefendic

Née en Bosnie-Herzégovine, dans la vile de Sarajevo, Mirza hasanefendic eu une brillante carrière d'ingénieur, journaliste, écrivain et merveilleux père de famille...
This entry was posted in Uncategorized. Bookmark the permalink.

Leave a Reply