NEODOLJIVI ŠARM JELIĆEVE I MUVEKITOVE ULICE (II dio)

SLOBODAN STAJIĆ

NEODOLJIVI ŠARM JELIĆEVE I MUVEKITOVE ULICE (II DIO)

Poznate familije; Obje ulice, i Jelićeva i nekadašnja Maslešina , a danas Muvekitova bile su prepoznatljive i po poznatim familijama, a jedna od njih, uglednog doktora Muhameda Kundurovića, imala je privilegiju da stanuje u obje. Prvo u Jelićevoj, a zatim i u Maslešinoj (Muvekitovoj) . Zanimljivo je i da je i da je troje od četvero djece tog uglednog doktora , koji je sticao znanja u Pešti, Pragu i Beču takođe završilo medicinu jer su i Ilvana i Zlata i Mehmed (Memo) željeli da nastave očevim stopama.

U njihovom susjedstvu u Maslešinoj, samo u jednoj od zgrada sa suprotne strane ulice, živio je i ugledni internista  dr. Aliosman Mehmedagić. Njegova kćerka poliglota Naida Sušić-Mehmedagić prevela je sa arapskog jezika na naš poeziju Safvet-bega Bašagića, a tokom ratnog perioda jedno vrijeme bila je i šef protokola BiH.

Dovoljno je, ustvari, bilo samo proći objema ulicama iz ove storije, pa susresti brojne ugledne građane. Pored već pomenutih stanara u zgradi rođenja Prve gimnazije, u Jelićevoj su stanovali ili još stanuju; Karamehmedovići, Mašići, Guberovići, Veršići, Hajdarevići, Brajkovići, Omerovići, Baueri, Rizvići, Antići, Hadžijagići, Tahirovići, Aščerići, Mujagići, Perutke, Trifkovići, Lagumdžije, Medvedec, Prolići, Šuljak, Tanovići, Raguži, Zečevići,….

Mato Guberović bio je modni krojač i imao je salon u Gazi Husrev-begovoj ulici, Ivan Veršić bojadžijsku radnju na uglu Sarača i Đulagine ulice, dok je  Mustafa  Karamehmedović bio jedan od najpoznatijih taksista , a štand mu je bio kod Katedrale. Od dvojice braće Bauer, jedan je bio poštar (Pero), a drugi operski pjevač (Kiko).

Muški potomci svih tih porodica uglavnom su se okupljali na uglu, ispred prodavnica ”Lav” i ”Uzor”, kada bi im društvo pravili i poeta Rešad Hadrović, baletan Nedžad Potogija, kasnije automobilista Fadil Čerimagić, Tono Topali, Slobodan Vujović, šahista Zoran Bašić….A među njima za glavnog zavodnika ljepšeg pola ne samo Jelićeve i cijelog kvarta slovio je Šefik Kiko Mašić.

Tokom ćaskanja mogli su da slušaju i prijatnu muziku koja je dopirala iz obližnje ”Jelića bašte”, koja je nekada bila jedno od najpoznatijih mjesta za izlazak. Nedaleki ”Bašbunar” nikada nije dostigao tu slavu.

Poštovaocima sporta dragost je pričinjavalo i to što na uglu Jelićeve i Bašeskije bile i centralne prostorije Univerzitetskog sportskog društva ”Bosna”, koje su bile obasute neizmjernom ushićenošću posebno one predivne petoaprilske noći 1979, kada su se košarkaši Bosne, poslije blistave pobjede nas Emersonom, popeli na sami evropski Olimp i dočekani u Sarajevu kao sportski bogovi i besmrtnici!

Bivša Maslešina, sada Muvekitova nije imala takve sportske šampione, ali je imala legende u drugim oblastima i to ne samo u medicini, kako je već pomenuto. Novinarski korifej lista ”Oslobođenja” Rizo Mehinagić bio je i među najvećim žurnalističkim perima u bivšoj Jugoslaviji. Ušao je i u hronike novinarstva i kao specijalni izvještač sa mnogih međunarodnih istorijskih skupova, kao i prvi stalni dopisnik iz inostranstva jednog bh lista uopšte.

Nedaleko od Rize Mehinagića stanovao je i nekada poznati pjevač narodnih pjesama Mile Petrović. Stasao je u zlatno doba tog melosa,kada su blistali Zaim Imamović, Slobodan Lukić, Nada Mamula, Beba Selimović, Vlado Mulić, Nadežda Smiljanić, Zehra Deović, Božidar Ivanišević, Safet Isović, Himzo Polovina…a sviranjem oduševljavali Šerbo i braća Petković, koji su stanovali u istoj četvrti, u bivšoj ulici Vase Miskina (današnjoj Ferhadiji).

A slučaj je htio da se kasnije u istu ulicu doseli i sin Zaima Imamovića , Nedžad, poznati gitarista i pjevač. Brat njegove supruge Jasminke, Tarik Čeljo, divno je svirao flautu u KUD ”Vaso Miskin Crni”( današnji ”Željezničar”) , mameći tananim zvucima apalauze od Praga i Sent Etjena do dalekog Istanbula i još udaljenije Antalije i Aspendosa.

Slobodan Stajić  (Sarajevo moj grad 3 izdavač Rabic 2014)

About mirzahasanefendic

Née en Bosnie-Herzégovine, dans la vile de Sarajevo, Mirza hasanefendic eu une brillante carrière d'ingénieur, journaliste, écrivain et merveilleux père de famille...
This entry was posted in Uncategorized. Bookmark the permalink.

Leave a Reply