SARAJEVSKI ATENTAT U VIŠE DIMENZIJA!

MIRZA HASANEFENDIĆ

SARAJEVSKI  ATENTAT  U VIŠE  DIMENZIJA!

Cijeli svijet ovih dana priča o sarajevskom atentatu, pa kao urednik ovog portala sarajevskih korijena, odlučih da i ja napišem po neku riječ o tom istorijskom događaju u mom gradu!

Prvo je bila Turska okupacija četiri stotine godina! Kako je to prošlo, to je svima manje-više poznato.

Onda je došla Austro-ugarska monarhija, pa je prestonasljednik Franz Ferdinand odlučio da posjeti vojne manevre u Sarajevu 28 juna 1914.

Franz Ferdinand je smetao svima; svojoj najbližoj familiji jer je oženio češku plemkinju Sofiju, koja  nije bila dovoljno plemenite krvi, pa je njihovoj djeci bilo zabranjeno da budu prestonasljednici austro-ugarskog trona. Zagovarao je i treću federalnu jedinicu od Slovenije, Vojvodine, Hrvatske i BiH, a čemu se žestoko opirala Ugarska (Madžarska) jer nije htjela da ostane bez Jadranskog mora.

Smetao je i vlastima u Kraljevini Srbiji, jer je tim potezom htjeo da definitivno odvoji  državno Srbe iz tih krajeva od Beograda!

Ustvari Austro-ugarska i Srbija su imale jako dobre odnose za vrijeme vladavine Obrenovića, u čijem eliminisanju sa vlasti, značajnu ulogu odigrao Apis Dimitrijević (koji je organizovao i naoružao  sarajevske atentatore).

Po povratku u Srbiju ”francuskog kadra” Petra Karađorđevića, došlo je do totalne promjene (pod uticajem Francuske i drugih ”prijatelja”) odnosa Srbije prema Austro-ugarskoj!

Tih godina u Sarajevo je došao na školovanje iz  Bosanskog Grahova Gavrilo Princip, koji će izvšiti atentat na Ferdinanda i njegovu suprugu.

Ubrzo poslije toga krenuće najveća svjetska klanica, po prvi put sa bojnim otrovima, avionima, masovnim-destruktivnim uništavanjem, a sve sa  ciljem da se iscrtaju nove geografske karte, po cijenu uništenja miliona nevinih života!

 

 

 

 

 

Otisci stopa sa mjesta odakle je Gavrilo Princip pucao na Ferdinanad i Sofiju Habsburg

Ovaj atentat, za prve će biti herojski akt za nacionalno ujedinjenje, za druge će biti teroristički akt za ubistvo nedužne majke troje djece i jedne političke ličnosti, a neki treći, kojima je ovo savršeno odgovaralo, iz nekih evropskih centara moći su zadovoljno trljali ruke i počeli propagandu i masovnu mobilizaciju nedužnih građana!

Rat je krvavo završen, nestankom nekih država i nastajanjem novih država i režima.

Ali atentati su nisu prestali , pa je ponovo bio atentat u Marseju. Ovaj put žrtva je bio kralj Aleksandar Karađorđević, a atentator član VMRO Bugarin Vlado Černozemski, uz pomoć hrvatska emigracije!

Ponovo ubijena visoka politička ličnost, sve je nekako bilo slično.Samo se promjenila retorika, pa su sada oni gore prvi govorili o terorističkom aktu, a oni drugi o borcu za nacionalno ujednjenje ! Oni treći, dobro umješani u ovo, opet su trljali zadovoljno ruke, sve je bilo po planu!

I tako to traje vijekovima na južnoslavenskim prostorima…..

Što se tiče autora ovog teksta i njegovog stava o svemu ovome, on će Vam ispričati jednu tragičnu  priču iz istorije sarajevskog školstva, a koja naglašava autorov duboki antiratni stav ….

”Te davne 1911-12 u ulici Gimnazijskoj u Sarajevu utemeljena je trgovačka akademija. Prva generacija 1911-12 imala je tužnu sudbinu u kojoj je sadržana sva tuga, žalost i bol običnih ljudi i njihovih porodica. Ona je istovremeno priča o okrutnosti onih koji su na vlasti i koji tako olako, zbog pohlepnosti ili političkih ciljeva, guraju čovječanstvo u krvave ratove!

Naime 1916 godine samo će OSAM  maturanata završiti školu od prvobitno upisanih 128 učenika prve školske godine 1912, a svi ostali će biti mobilisani i ostati ”vječno” u rovovima Prvog svjetskog rata ili će se voditi kao nestali!

Jednog dana svaki rat završi, pa tako i ovaj gore spomenuti, a poslije rata…..

Ratni profiteri će napuniti džepove i graditi ”zamkove”! Krvavi crtači novih geografskih granica če iscrtati krvlju nove geografske karte, do nekog novog rata! Mnogi će ”stručnjaci” šupljirati o politizaciji istorije i o (ne)dosanjanim nacionalnim snovima, samo će pusta mladost, koja nije imala prava da ostari, ostati da ”leži’ vječno na ratištima i u rovovima Prvog svjetskog rata!

Juni 2014  napisao Mirza Hasanefendić

About mirzahasanefendic

Née en Bosnie-Herzégovine, dans la vile de Sarajevo, Mirza hasanefendic eu une brillante carrière d'ingénieur, journaliste, écrivain et merveilleux père de famille...
This entry was posted in Uncategorized. Bookmark the permalink.

Leave a Reply