NEODOLJIVI ŠARM JELIĆEVE I MUVEKITOVE ULICE! (III DIO)

SLOBODAN STAJIĆ

NEODOLJIVI ŠARM JELIĆEVE I MUVEKITOVE ULICE! (III dio)

Sve te svoje drage sugrađane iz ulice, među kojima je bila i kasnije poznata glumica Minka Muftić, susretale su ostale familije; Pavlovići, Đokići, Rašidkadići, Bač, Nikšići, Orlići, Tulići, Kordići, Kapori, Frašte, Eminagići, Perišići, Marlovići, Brkići, Đukići, Fertali, Bešo, Čizmići, Krsmanovići, Košute, Galijaševići, Stojanovići, Ivanovići, Šege, ….a svi su, na neki način, bili ponosni, kada je njihove susjetke iz ulice, Ingu Fertali, oženio poznati televizijski komentator Sreto Ščepanović, a Srebrenku Košuta akademik Ljubomir Berberović.

A jedna od djevojčica iz te ulice, Maja Đokić, postaće u minulom ratu i jedan od pretužnih simbola stradanja Sarajeva. Poginula je od granate kod Velikog parka , 10 aprila 1995 , vračajući se sa odbojkaškog treninga ,a uskoro je tužna storija o ”prekinutom letu” tog anđela iz hriščansko-muslimanske familije obišla svijet. Ponukan tim tužnim izvještajima , uskoro je jedan Amerikanac osnovao i fondaciju ”Maja Đokić”, za pomoć ugroženim mališanima.

U posljednje vrijeme dosta toga se izmijenilo i u ovoj ulici. Odavno više nema policijske ispostave  , koju pamte samo vremešnije Sarajlije. Nema više ni galerije Posavec, a nestalo je i nekada kultne kafane ”Velež”. Nema ni ”Konobe”, odakle se nekada širio miris mora  i morskih specijaliteta. Sada je tu salon obuće. Izumrle su neke familije, a neke su odselile zauvijek!

U međuvremenu, nikao je novi ugostiteljski objekat ”Cheers”, gdje vas dočekuju figure Stanlija i Olija u prirodnoj veličini. U ulici su danas i direkcija Javne ustanove ”Apoteke Sarajevo”, naplatni punkt ”Sarajevo gasa”, poznati frizerski salon Šabić, te advokatura Trbarić, a niču i hosteli, kao i u obližnjoj Jelićevoj ulici. U obje ih ima pet, a jedanu Jelićevoj zove se čak ”Franc Ferdinand”!

Ipak, ostalo je dosta toga sačuvanog iz prošlosti, a starim šetnicama i to je dovoljno. Ostale su tako sačuvane i zgrade porodice Jeftanović, nekadašnjih vlasnika hotela ”Evropa”. Sa okolnim zgradama, koje se propinju uvis, one gotovo zaklanjaju sunce, kojeg ima dovoljno samo oko podneva, kada zakratko obasja ovu otmjenu i na prvi pogled hladnu ulicu. Ili, kako to slikovito navodi jedan od njenih bivših stanara, ugledni doktor Memo Kundurović: ”To je ulica gdje se nebo može vidjeti samo kada se duboko nagnete kroz prozor”.

Ali i bez  tih izdašnih sunčevih obasjaja, ona svijetli nekom čudnom patinom i šarmom!

SLOBODAN STAJIĆ (knjiga Sarajevo moj grad 3  Rabic)

About mirzahasanefendic

Née en Bosnie-Herzégovine, dans la vile de Sarajevo, Mirza hasanefendic eu une brillante carrière d'ingénieur, journaliste, écrivain et merveilleux père de famille...
This entry was posted in Uncategorized. Bookmark the permalink.

Leave a Reply