SARAJEVO PRIJE OSAMDESET GODINA!

MIRZA HASANEFENDIĆ

SARAJEVO PRIJE OSAMDESET GODINA!

Početkom, sada već davnih, osamdesetih godina uređivao sam u prvom jugoslavenskom Yu tabloidu AS-u, rubriku pod naslovom ”Jugoslavenska Pošta”, a u kojoj su bile kratke priče i zapisi iz Sarajeva   (iz perioda1930 godine), koji su bili objavljen u novinama pod istim nazivom ravno prije tadašnjih pedeset godina, a sa današnje distance od osamdeset godina.

Listajući  ”papire” naletio sam na neke događaje iz 1934 godine, pa sam ih našao zanimljivim da ih objavim ovaj put na ovom blogu, da malo vidimo kako je tekao obični svakodnevni život ljudi u gradu, nalazeći da ima nekog šarma u tim zapisima a možda i nekih dodirnih tačaka sa današnjim i davno prošlim vremenima!

ZAPIS PRVI; ”KUPANJE U ADAMOVOM KOSTIMU”

Molim lijepo i slavno dopisništvo ”Bosanskih novina”, da izvoli, bez obzira na paligrafe, istruktovati ovaj moj ispravak, a u vezi pisanja, ”Kupanje u Adamovom kostimu”- u prošli petak;

  1. Nije istina, da sam se ja uvalio u vodu u ”Adamovom kostimu”, jer ja takav kostim ne posjedujem, a niti na priliku znam, kako izgleda ta haljinka, nego je istina da sam se ja banjo ”golokrak”.
  2. Nije istina da sam ja broćko ko nilski krokodil!
  3. Nije istina da je meni sjevala jedna smrtonosna ideja u glavi, nego se je meni smutila glava, a što je kriva kuzmina rakija.
  4. Sa poštovanjem Salko Peredija!

ZAPIS DRUGI;  ”PRODAVAČICE LJUBAVI”

Behija Š. i Derviša S su rodom sa sela, ali nikako tamo da se smire. Svidjelo im se u Sarajevu, pa koliko god ih policija odavde tjerala, one su se uvijek vraćale. Počele su se bez kontrole baviti sumnjivim poslovima, pa su na sarajevskim ulicama hvatale kavalire. Posebno je interesantna Derviša. Optužena je da je pokrala obućara S. A za dvadeset dinara.

Derviša veli: ” To sam samo naplatila ljubav, htio je bez dinara ljubavi. To ne mere!”.

O Derviši priča rejonski policajac:

”Bila je toliko razuzdana, da je u noći pokasno, znala zapjevati iz sveg glasa…!”

Obućar S. A se ogradio pred sudom da poznaje Dervišu, te je povukao tužbu zbog krađe- jer veli- da se malo zabrojao za ”dvobanku”!

ZAPIS TREĆI; ”OGLAS TRGOVCIMA”

”Sutra će sve svinje biti na stanici, pa očekujem i vas. Ja mogu da dođem tek prekosutra, pošto osobni voz ne prima volove. Kod goveda rastu cijene i to imajte na umu! Ako trebate volove- Mislite na mene!

Trgovac stokom Pero Marković!

juli 2014 priredio Mirza Hasanefendić

About mirzahasanefendic

Née en Bosnie-Herzégovine, dans la vile de Sarajevo, Mirza hasanefendic eu une brillante carrière d'ingénieur, journaliste, écrivain et merveilleux père de famille...
This entry was posted in Uncategorized. Bookmark the permalink.

Leave a Reply