SVE BILO JE LJUBAV, ENTUZIJAZAM I MUZIKA!

MIRZA HASANEFENDIĆ

SVE BILO JE LJUBAV, ENTUZIJAZAM I MUZIKA!

Kako je nastala i formirala se sarajevska rock i pop scena!

Dušan Čorlija Dule je dijete sarajevskih ulica. Rođen je u ulici Maksima Gorkog, u nekom, u materijalnom smislu skromnijem vremenu, ali u vremenu koje je bilo ispunjeno ljudskom dobrotom i plemenitošću dostojnom imena čovjeka!

U tom vremenu i u tim ranim mladalačkim danima bio si neka ”faca” u gradu, ako si dobro igr’o ”lopte” ili svirao dobro gitaru. Za ovo prvo (loptu) imao si dobar ugled u raji, a zbog sviranja na gitari bio si rado gledan od lijepih ženskih očiju.

U djetinjstvu Duletu bilo je bliže fudbalsko igralište na Skenderiji, gdje su se kalili asovi YU fudbala, ali je ipak njegovom srcu bila draža MZ Marijin Dvor (ugao S.S, Kranjčevića i Kralja Tvrtka) gdje je počeo svoju muzičku karijeru , svirajući gitaru u neimenovanom diksilend orkestru (harmonika, truba, trombon, kontrabas, bubnjevi i gitara)

Dule u početku nije imao svoju gitaru, pa je istu često posuđivao! Muzika i gitara bile su njegove ljubavi, kojima je posvetio cijelo svoje vrijeme, učeći u svim mogućim i nemogućim uslovim, ne rijetko po čoškovima i haustorima gdje su skupljali oni koje vole muziku!

Počeo je da svira sa svojim drugom i komšijom Muhamedom Pašićem Pajom (1961-62), a sviranju ih je učio pajin otac, koji je bio vrstan muzičar i svirao je u Narodnom Orkestru Radio Sarajeva pedesetih godina, Bio je vrhunski muzičar, iako nije poznavao note, ali je zato bio maestro onako na sluh…

Moj drug Dule je bio vrstan gitarista i znao je svirati sve vrste gitara, ali meni je bilo nekako maestralno njegovo sviranje na bas gitari.

Inače, za mene, bas gitara je nešto posebno u svijetu gitara. Nastala je kao savremeni potomak kontrabasa tog omiljenog instrumenta, koji ima dušu i koji svojom muzikom kao da priča iz svoje duše vesele i tužne priče ispisane notama. Električna bas gitara je od pedestih godina zamjenila kontrabas u popularnoj muzici. Bas se obično koristio za sviranje niskih bas dionica u džezu, a pojava električne bas gitare u Rock i Pop muzici donijela joj je novu dimenziju i obogatila muzičku scenu. Električna bas gitara ima vrlo često muzičku ulogu da pokrije određene nedostatke i manjkavost ostalih vrsta gitara u muzičkom sastavu.

Samouki električar Leo Fender razvio je prvi masovno proizvedeni električni bas  u pedesetim godinama, a njegov Fender Precision Bass iz 1951 postao je senzacionalni novi muzički instrument koji se lako prenosio i omogućavao uz pomoć pojačala novu dimenziju bas akorda.

Ako je svijet imao pravu ”Fenderku”, onda je i Sarajevo imalo ”Fenderku” vlastite proizvodnje. Naime, Bodo Kovačević i Petar Petronio zvani Shaw su u staroj ”Liri”, zanatskoj radnji za izradu instrumenata (kod Markala), naručili kod Branka Krunića bas gitaru! Ostalo je bilo duletova briga! On je obojio gitaru crvenom bojom. Ručno je napravio pickup ili magnet kako se tada zvao bliži bridž, a onaj drugi bliže vratu bio je Knopf……

Početkom šezdesetih godina u Sarajevu je počela epidemija nastajanja tzv VIS-ova (Vokalni Instrumentalnih Sastava). Počeo se slušati famozni radio Luksemburg, koji je imao legendarnu TOP-TWENTY listu, a slušali su se The Shadows i ostale grupe uglavnom iz Engleske i Amerike!

Prilikom jedne probe u MZ, jedan fini i tihi mladić priđe Duletu, predstavi se kao Bodo Kovačević i upita ga, jeli voljan da naprave zajedno VIS, pa da se ”nešto svira”! Dule je već imao ”haustorske” nastupe sa Slobodanom M. Kovačevićem (Pro Arte, grupa More….) pa sa trećom gitarom već je postojala osnovna baza za formiranje elementarnog VIS ( većina VISova nije u to doba imala bubnjara).

Jedna stvar koja je zbunila Duleta i kod njega izazvala određenu nelagodnost bilo je skromno i tiho ponašanje autora ideje, koji je rekao skromno za sebe da svira gitaru onako nenametljivo, da ne kaže stidljivo…

Dule se malo uplašio, ali što je rečeno rečeno i onda su otišli u stan kog Malog (Slobodana Kovačevića), koji nije bio malen, nego je samo nosio taj nadimak, da prvi put sviraju zajedno. Kada su čuli, kako svira taj stidljivi i skromni momak, ostali članovi novoformiranog VIS ostali su ”bez teksta”. Kasnije su saznali da je Bodo privatno naučio gitaru svirati kod maestra D, Praljka,

Muzičari dadoše ime grupi ”Lutalice” i tako nastade jedno legendarno ime koje će ”lutati” i dan-danas po svijetu i živjeti u srcu i sjećanju onih Sarajlija koji su imali sreću da žive u tom vremenu rađanje sarajevske rock i pop muzičke scene i kada je sve bilo ljubav i muzika!

 

 

 

 

 

 

 

 

 

LUTALICE u prvom punom sastavu ; Slobodan Kovačević Bodo, Slobodan Kovačević Mali, Gordana Magaš Goga, Dušan Čorlija Dule i Vojo Šimšić

Grupa je ambiciozno krenula, ali nije imala bubnjara. Lutalice su imale već desetak ili više stvari uvježbanih, sve od The Shadows-a. Na jednoj od proba u stanu kod Malog , muziku lutalica čuo je komšija, poznati sarajevski karikaturist Đoko Ninković, i pozvao je grupu da u nedjelju svira u prostoru iznad kina Romanije, prostor Kamernog Teatra, i to je bio prvi ”službeni” nastup ”Lutalica”.

Lutalicama je u toj početnoj fazi mnogo pomogao Zahid Đihan, u to vrijeme veliko bubnjarsko gradsko ime i sa ”Lutalicama” je odsvirao profesionalno!

Momcima iz ”Lutalica” bilo je kristalno jasno, da moraju prioritetno naći bubnjara. U svom traženju prvo su angažovali džudistu Šilića, koji je svirao gitaru, bendžo i bubnjeve. Bila je to kratka saradnja, sve dok lutalice nisu u svoju grupu doveli bubnjara Voju Šimšića.

Startali su ”pravo”, sve tri gitare su bile priključene u jedan T utikač i spojene na bodino pojačalo od 5 W, a Vojkan je svirao na stolicama. Imao je čovjek palice i samo žestoku volju, kao i svi ostali……kasnije je Vojo nabavio doboš Premier i Zildjian činelu, pa se nekako lakše disalo i sve je dobro krenulo!

Uz Vojinu pomoć postali su članovi RKUD ”Proleter”, koji im je priuštio idealne uslove za rad. Sviralo se i vježbalo mjesecima, a svi putevi su pred Lutalicama bili otvoreni ili se bar tako činilo….

Kraj prvog dijela, slijedi drugi nastavak ”SARAJEVSKI WOODSTOCK”

Napisao Mirza Hasanefendić  august 2014!

About mirzahasanefendic

Née en Bosnie-Herzégovine, dans la vile de Sarajevo, Mirza hasanefendic eu une brillante carrière d'ingénieur, journaliste, écrivain et merveilleux père de famille...
This entry was posted in Uncategorized. Bookmark the permalink.

Leave a Reply