SVE BILO JE LJUBAV, ENTUZIJAZAM I MUZIKA! (II dio)

MIRZA HASANEFENDIĆ

SVE BILO JE LJUBAV, ENTUZIJAZAM  I MUZIKA! (II dio)

WOODSTOCK PRIJE WOODSTOCK-a!

Sarajevo je moj grad  koji je je imao nešto posebno , ne rijetko, što drugi nisu imali. Čuvar ulica moga djetinjstva bio je drug narodni milicioner, od raje zvani ”drot”. Ovu imenicu drot ovdje koristim samo zbog autentičnosti sarajevskog jezika iz toga vremena, a ja lično cijenim tog čuvara mira moje mladosti i hvala mu za ono što je sve učinio da rastemo mirno na gradskim ulicama.

On je u mnogim vicevima opisan kao strog i sa izvjesnim intelektualnim limitom ili što bi današnji ”demokrati” rekli predstavnik represivnog sistema.

E, upravo u tom sistemu, u kući ”drotova” (!) ili službeno u ”Domu  Narodne milicije ” održan je ”sarajevski Woodstock” jedne nedelje mjeseca februara 1964, dakle ravno pet godina prije legendarnog Woodstocka  (1969) o kome i dan-danas cijeli svijet priča kao najvećem festivalu rock i pop muzike!

Naravno da je sarajevski ” Woodstock” bio mnogo, mnogo manji nego onaj pravi ”Woodstock” i sa nepoznatim muzičarima, koji su ustvari tek tražili svoj put  i put novih muzičkih izraza u dolazećim vremenima. To je bio revolucionarni događaj u muzici i u gradu, poslije čega ništa neće više biti kao što je bilo na sarajevskoj muzičkoj sceni.

Ovo je dobra prilika da se malo podsjetimo o tom ”velikom muzičkom prasku”, kako ga nazva Pego Debevc i sam učesnik na tom događaju.

E, to je upravo bilo samo moguće u Sarajevu i nigdje više, da se u Domu Narodne milicije održi prvi veliki avanagardni muzički događaj koji nosi progres modernih vremena!

Evo šta su novinari pisali o tom događaju;

”Jučerašnji debi mladih izvođača zabavnih melodija bio je vrlo uspješan! Pred prepunom dvoranom Doma Narodne milicije nastupili su; Gordana Magaš, Selma Koluder, Miroslav Banovšek, Zoran Vidović, Reuf Koluder, Predrag Debevc i student iz Kameruna Lorens Bjaka. Vokalne soliste pratio je tri gitarista Slobodan Kovačević , Dušan Čorlija i Slobodan Kovačević mlađi. Jučerašnji koncert je pokazao da među sarajevskom omladinom ima talentovanih interpretatora  zabavnih melodija sa izraženim smislom za muzku i ritam. Ipak , pored svih komplimenata,  mladim muzičarima i jedna zamjerka  što nisu bar jednu pjesmu interpretirali na srpsko-hrvatskom jeziku. Također treba spomenuti slabu organizaciju u sali. Nekoliko izgrednika su vriskom i upadicama ometali normalno odvijanje koncerta, što je ostavilo veoma neprijatan utisak na oko osam stotina mladih posjetilaca, pretežno djevojaka i mladića! ” (završen citat)

 

 

 

 

 

 

 

grupa Mira i prijatelji; Ćano, Paša Ferović, Mira i Bobo Misaljević

Jedan od učesnika tog istoriijskog koncerta bio je poznati Sarajlija Pego Debevc koji je zapisao, sve to pod nazivom ;

VELIKI PRASAK U DOMU MILICIJE

Big bang, stvaranje novog muzičkog svijeta!

A onda smi bili pozvani na prvi koncert nove muzike u Dom milicije, koji je bio Woodstock tog vremena!

Teško je odrediti žanr muzike koji je bio predstavljen tadašnjoj muzici, jer je tu bilo svega i svačega. Bilo je starih šlagera sa Opatije i San Rema, novih sa radio Monte carla i Luksemburga, kao i pjesama i melodija koje su se vrtile na svim lokalnim stanicama. Bilo je i ”Bugi-vugija” koji je činio prelaz ka novom, ali i one muzike koja je počela da privlači mlade, dok se Glen Miler polako počeo da povlači sa svojim do tada neprikosnovenim duvačkim instrumentima

Svi su nestajali pred naletom gitara koje su dobijale snažnu električnu logistiku i podršku mladosti, pa su zato nadjačavale sve druge dotadašnje bučne instrumente!   ” (završen citat)

Sam koncert bio je veličanstven događaj  o kome je Sarajevo pričalo mjesecim,a Lutalice su postale ” zaštitna marka” muzičke avangarde.

Lutalice su počele da prave svoje ime, ali je došlo i do prvih razlaza, pa je onda  Dule Čorlija napustio grupu Lutalice, a u grupu je došao Fadil Redžić školovan muzičar i sa vlastitom gitarom.

Dolazak Redžića je bio u prvi momenat dobar potez, ali se vremenom pokazao kao i strateški promašaj za Lutalice, jer su Fadil i Bodo vrlo brzo napustili grupu i otišli u Indexe, a malo poslije njih otišao je i Slobo Kovačević Mali u Pro Arte, što je bio početak kraja ikonskog VIS-a ”Lutalice”.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

prvi indexi; Nedo Hadžihasanović, Bobo Misaljević, Šefko Akšamija i Nuno Arnautalić

Naš drug Dule Čorlija je iz samo njemu poznatih razloga napustio muzičku scenu i goodinu dana nije bio aktivan na istoj, što ja lično mislim da je bio gubitak i za sarajevsku muziku i za ovog vrsnog gitaristu!

Ipak godinu dana kasnije, na nagovor komšije Ivice Ivandića, Dule zamjenjuje na basu Senu Sijerčića VIS-u ”Kennedy”, grupi koja je svirala u kultnom FIS-u. Ovu poznatu grupu su, pored Dušana  Čorlije, sačinjavali  Ivica Ivandić, Pero Čubić, Sento Borovčanin, pjevač Mikan….

 

 

 

 

 

 

 

GRUPA KENNEDY: Pero Čubić, Ivica Ivandić, Bogoljub Mikan Nikolić, Sento Borovčanin i Duško Čorlija……

Grupa je bila vrlo uspješna, ali Čorlija poslije određenog vremena napušta VIS i prelazi u ”Kodexe” koji su svirali u FIS-u i na Kovačima…

Kodexe su sačinjavali Edo Bogeljić solo gitara, Željko Bebek ritam gitara i stidljivi pjevač, ali koji je imao briljantan glas što će i njegova kasnija karijera potvrditi, Lučiano Paganato na bubnjevima, Dušan Čorlija bas gitara i Miroslav Maraus…..

Grupa “Kodexi” je bila jedna od prvih koja je uz  “Indexe”  u studiju Radio Sarajeva  1969 snimila svoju autorsku pjesmu gitariste Eduarda Bogeljica “Lutalica” za koju je tekst napisao Želimir Altarac Čičak, a da su te iste godine snimili i dvije pjesme svjetskih asova grupa “Bee Gees – “To Love Somebody”  pod nazivom “Voljeti nekog” kao i grupe “Small Faces” – Song Of  A Baker pod nazivom “Pekarova pjesma, a za koje je prepjeve napisao Želimir Altarac Čičak . Te pjesme je sa grupom “Kodexi” snimila i odpjevala Ismeta Dervoz, a sa pjesmama “Voljeti nekog” i “Pekareva pjesma” su uspjeli te godine osvojiti i prvo mjesto top liste Radio Sarajeva.Ismeta Dervoz iz grupe “Kodexi” odlazi 1970 godine i nesto poslije prelazi u grupu “Ambasadori”.

Uglavnom se sviralo sve ono što je htjeo Edo Bogeljić, …samo  Cream, Jimi Hendrix, Deep Purple,….

Pomalo nezadovoljan Dušan Čorlija odlučuje da napusti grupu, a na njegovo mjesto dolazi Goran Bregović i dobijaju angažman u Napulju….

Goran Bregović kupuje gitaru Gibson Les Pauls Custom i prelazi na solo  gitaru, Željko Bebek svira gitaru i pjeva, Zoran Redžić dolazi da svira bas gitaru……

Edo napušta sve i vraća se u Sarajevo, a Fadil Redžić dolazi po njih sve i vraća ih u Sarajevo i odatle počinje lagano da se nazire rađanje Bijelog Dugmeta………

 

 

Kodexi poslije odlaska Čorlije; Edo Bogeljić, Goran Bregović, Željko Bebek i Ćano

august 2014 napisao Mirza Hasanefendić

About mirzahasanefendic

Née en Bosnie-Herzégovine, dans la vile de Sarajevo, Mirza hasanefendic eu une brillante carrière d'ingénieur, journaliste, écrivain et merveilleux père de famille...
This entry was posted in Uncategorized. Bookmark the permalink.

Leave a Reply