ŠTA JE NAMA SAKSOFON!

MIRZA HASANEFENDIĆ

ŠTA JE NAMA SAKSOFON ?

Zapis o ”sarajevskom Beethovenu”  Andreju Stefanoviću Laletu….

Kada ti neko spomene saksofon, tebi krene film sjećanja, pa pred sobom vidiš onu čuvenu animaciju saksofoniste iz Mapet šou-a, Bil Klintona čija je fotka sa saksofonom obišla cijeli svijet i naravno našeg sarajevskog nezaboravnog saksofonistu Andreja Stefanovića zvanog Lale!

Ako je saksofon Mapeta bio zabava za djecu i ”odrasle”, a saksofon Klintona malo više za šminkeraj, onda je saksofon  našeg Laleta bio ona prava trajna muzička vrijednost, koja je svojom muzikom ”hranila” naše uši i naše duše, a čije sviranje i dan-danas gledamo i slušamo na Youtubu!

Inače među rajom u Sarajevu je kružila šaljiva priča, da su Mapetovci upravo kreirali lik svog saksofoniste po ugledu na Laleta!

Lale je bio prototip ”Titovog pionira”, rođen je u Beogradu, djetinjstvo proveo u Osijeku, a mladost i rane srednje godine u Sarajevu, gdje je napravio sjajnu muzičku karijeru.

Iz svake svoje životne sredine ponio je ono najbolje, tako da je bio vrlo omiljena i voljena ličnost u svom okruženju!

Lale je rođen u muzičkoj porodici. Otac je bio dirigent vojnog orkestra u Osijeku, a majka je svirala klavir. Lale je bio u startu predodređen za muziku, pa je upisao srednju muzičku školu , a njegov instrument je bio klarinet.

Klarinet je jedan plemeniti, ali ”tihi” i diskretni duvački instrument koji je prije svega namjenjen za pratnju u velikim orkestrima.  Godine 1840 Adolf Sax (Belgijanac) je želio napraviti jak duvački instrument koji će svojom snagom i ljepotom zvuka dominirati u orkestru. Modifikovao je klarinet i dao mu novu formu, novu snagu i ljepotu u instrumentu nazvanom saksofon.

Kao moćan instrument, saksofon je odmah našao primjenu u vojnim orkestrima , da bi u svijetu klasične muzike doživio zvjezdane trenutke u djelima kompozitora Rosinija. U novije doba saksofon je postao vedeta u džezu, gdje je, ne rijetko, imao priliku za divne solo dionice koje su dale saksofonisti trenutke velike inspiracije.Polovinom pedesetih godina saksofon je počeo stidiljivo da ulazi u svijet Rock&Roll.

Lale je želio da svira jedan instrument koji će svojom snagom, ljepotom i dijapazonom  zvuka njemu pružiti priliku da se pokaže u punom svjetlu. Njegov izbor je bio saksofon, koji je vrlo brzo i samouko savladao.

U to doba saksofon je počeo stidljivo da ulazi  u svijet Rock&Roll-a i u nove VIS-ove  ili nove muzičke grupe.  Godine 1959-60 mladi muzičari, muzička avangarda Osijeka, Kićo Slabinac, Igor Savin, Anton Nikolić Tuco, Krešo Vlašić i Lale Stefanović osnivaju grupu ”Tornado” koja će izazvati revoluciju na osiječkoj muzičkoj sceni sa svojom muzikom pretežno R&R.

Godine 1968 laletov otac dobija premještaj za Sarajevo, gdje Lale upisuje iste godine muzički akademiju. Otac i sin, nastavljaju svoj muzički rad i doprinos svom gradu Sarajevu, pa otac dirigent vojnog orkestra je osmislio čuveno sarajevsko okupljanje ”Vojnih orkestara”, gdje su Sarajlije imale priliku da slušaju najbolje bendove u svijetu, među kojima i ”Irakeru” slavni kubanski bend.

Po dolasku u Sarajevo Lale se odmah uključio u sarajevski muzički svijet i počeo je u grupi Šoumeni!

Laleta sam prvi put sreo u kultnoj Trasi, gdje je svirao u novoformiranoj grupi ProArte, grupi  pred kojom su se otvarali novi putevi. Svirao je u duvačkoj sekciji sa svojim nerazdvojnim drugom i najboljim prijateljem trubačem Kecom Vlašićem. Njih dvojica su činili nikada prevaziđeni sarajevski duvački muzički tandem, tenor saksofon i trubu.

Po osnivanju ikonske sarajevske grupe ”Ambasadori” , na poziv Slobodana Vujovića, dolazi u startu, sa svojim drugom Kecom, u novoosnovanu grupu i na taj način njih trojica postaju kamen temeljac grupe čija će muzika imati mnogo obožavalaca i popularnost prelaziti granice bivše SFRJ.

Sa svojim saksofonom, a uz pomoć svoga druga trubača,  daće grupi ”Amabasadori”, posebnu i osebujnu nijansu i boju duvačkih muzičkih dionica, koji će davati poseban kvalitet muzičkom izrazu grupe!

Iako je svirao sa ”Ambasadorima”  Lale je bio stalno zaposlen u RTV Sarajevo gdje je svirao u Plesnom orkestru, prvo vrijeme tenor, a kasnije bariton saksofon.

Lale je bio svestran muzičar, pa je pored prateće uloge vrlo često imao prilike da svoje znanje pokazuje i na divnim solo dionicama, a koje je maestralno svirao, što se može lijepo odslušati na donjem  snimku;

Lale je bio jedan fini i lijepo vaspitani momak, pa su ga svi voljeli i bio je omiljen  od svih koji su ga poznavali. Bio je ”dobrica” i imao je otvoreno srce za sve i volio je ljubav svog života Bucu koju je oženio i sa kojom ima sina Marka. Nažalost ta lijepa životna i muzička priča je tužno završena 1990 godine kada je naš Lale otputovao tamo odakle se niko ne vrača.

Na kraju priče možda će se neki ”radoznali” upitati; ”Šta je autor htjeo reči sa onim naslovom ”sarajevski Beethoven”?”.

Za života Lale je razbio jedan svakodnevni muzički mit, da svaki muzičar mora imati savršeno ”uho”, da bi bio vrhunski muzičar.

Poznato je da je veliki kompozitor Betoven u svojoj dvadeset šestoj godini već bio ”podobro” oslabio sa sluhom, ali mu nije smetalo da svira i posebno da komponuje veleljepnu muziku.

Samo bližoj raji iz laletove okoline poznato je bilo da je i Lale imao problema sa slušnosti na jedno uho tj, na to uho nije baš čuo najbolje , ali mu to nije smetalo da pravi divne muzičke arnažmane za Plesni orkestar, Amabasadore , Mali šlager,……..divno je svirao i nije nikada ”ofalio” ni jednu ”notu”, bio je duvački maestro na saksofonu, jer je imao muziku, ritam i melodiju u svakom svom nervu……

Danas je prošlo dvadeset i četiri godine od kada je Laletov saksofon vječno zašutio i nema više nikada da ga slušamo uživo i da mu se radujemo,  ali zahvaljujući modernim tehnologijama  možemo da ga slušamo  i da nas na taj, poseban, način podsjeća na velikog muzičkog majstora!

Ovo nije samo priča o Andreju Stefanoviću Laletu, ono je i priča i o jednom divnom vremenu , a čiji je ambasador bio i naš Lale!

Neka ti je vječna slava maestro i neka je smiraj tvojoj duši vječni!

Sa poštovanjem!

August 2014 napisao Mirza Hasanefendić

About mirzahasanefendic

Née en Bosnie-Herzégovine, dans la vile de Sarajevo, Mirza hasanefendic eu une brillante carrière d'ingénieur, journaliste, écrivain et merveilleux père de famille...
This entry was posted in Uncategorized. Bookmark the permalink.

Leave a Reply