BIRAJTE MENE ZA PREDSJEDNIKA BOSNE I HERCEGOVINE!

MIRZA HASANEFENDIĆ

BIRAJTE MENE ZA PREDSJEDNIKA BOSNE I HERCEGOVINE!

Idu izbori, izboru se nadam

Vidim ovih dana  u Bosni je opet na sceni putujući politički cirkus, koji neki zovu slobodni demokratski izbori, Opšta rasprodaja obećanja ničim utemeljena, državnih dobara, izbornih laži, garantovana strana ulaganja i tako dalje sve bez granica ili što bi rekli riječi političara su samo radost za naivne.

Nekada davno nismo imali demokratiju (!), ali smo imali posla, plate, penzije, zadravstvo i školovanje besplatno, i još mali milion drugih stvari koje život čine dostojnim tog imena..

Nije baš sve bilo idealno pa da imamo sve!

Bila su to falična vremena, nismo imali demokratije (!), nismo imali organizovanog kriminala, nismo imali sprege politike i kriminala, nismo imali…..”ma falilo je nama to puno u životu (?)”

Onda su došli prvi ”slobodni’ stranački izbori ( neki ”antidemokrati” kažu nacionalni popis stanovništva), pa su poslije došli hodže i popovi, a iza njih su došli topovi i na kraju lopovi……i tu smo gdje smo stigli.

Gledam duge izborne liste, pa rekoh kada mogu na izbore i Kurta i Murta , čak i oni koji nisu savladali tečno zvanične jezike u Bosni, mogu vala i ja učestvovati na izborima u Bosni, jer sam tamo rođen i živio četrdeset godina, i doprinosio izgradnje iste u njenom periodu punog razvoja!

Pošto moje političke ideje ne odgovaraju ni jednoj stranci, a niti ja, kao nekadašnji Titov pionir, ne prihvatam njihove ideologije odlučio sam da se na izborima pojavim kao nezavisni kandidat, pa Vam u nastavku predstavljam svoj politički progam.

Evo vama razloga zašto glasati za mene iako sam sam k’o vuk samotnjak u ovoj izbornoj trci…..

MOJ IZBORNI PROGRAM

Govorim i pišem dva strana svjetska jezika, sva tri domaća jezika, a ”mucam” i Makedonski!

Znam pisati bosansku i hrvatsku latinicu, српску чирилицу i македонску ќирилицу!

Мrzim sve vrste podjela i jedino sam nekada smatrao zdravu podjelu na navijače Sarajeva i Želje, ali ni to više, sa ovim huliganskim navijanjem, ne smatram zdravim,

Evidentno je da je BiH u ekonomskoj krizi i moj prioritet je ozdravljenje ekonomije, pa sam za tu priliku pripremio više amandmana, kao npr amandman 33 koji predviđa;

Svako onaj koji digne novu crkvu ili džamiju mora odmah pored nje da izgradi i jednu fabriku koja že zaposliti najmanje dvije stotine nezaposlenih, od kojih najmanje pedest posto mora biti onih koji ne idu u taj isti vjesrki objekat.

Bogati stranci, koji dižu velike vjerske objekte (a to znači da imaju puno love). Za njih bi vrijedilo da ima da izgrade po tri fabrike i da otkupe za narednih deste godina cijelokupnu proizvodnju tih fabrika. Ovo bi bio znak dobrih namjera investitora a i ravnopravnosti, pa kada oni nama izvoze svoje ideologije i mi možemo njima bar proizvode naših fabrika!

Ovo je samo jedan amandman, a imam ih ja još puno, koji će biti stavljeni na dnevni rad po mom naimenovanju.

Ostale ne mogu da navedem, jer se u BiH sve krade, od cipela pred džamijom pa do intelektualne svojine!

Ukinuti zatvore, a izgraditi radne kampove, pa da lopine rade nešto korisno za društvo, a na da imam zatvo dođe kao godišnji odmor tj da leže i sjede, gledajuTV, čitaju novine, igraju igrica i pripremaju planove za nove lopovluke po izlasku iz murije!

Iznajmiti od Hrvatske na 100 godina Goli otok i tamo poslati nacionaliste i ove što nosaju puške po gradovima, a ostaviti ih bez čuvara. Dati im puške i puno municije, a malo hrane, pa neka se bave ”lovom” da prežive.

Sve ostalo je stvar lične sposobnosti ili prirodne selekcije!

Zahvaliti se Evropi (staroj ”ravi”, pardon staroj dami) na njenoj obuci policije i primjeni anglo-saksonog prava nagodbe ( priznaj da si ukrao kokoš, pa ćemo ti oprostiti pljačku banke). Vratiti na ulice narodne milicionere ( od uplašenih jalijaša zvane ”drotove”) i vratiti im pendreke , koji su na našim prostorima najbolje sredstvo za očuvanje reda i mira!

Što se tiče seksualne orijentacije, ja, lično, volim suprotni pol ili tačnije ono što ženska populacija ima, a ja nemam na sebi. ”Ko koga i kako u spavaćoj sobi i zbog toga paradira sa ponosom” mene ne interesuje, niti sam protiv toga, svak ima demokratsko pravo da se seksualno zadovolji kako on to voli!

Ja, nešto kontam, da ne bi bilo loše da i mi koji volimo suprotni pol organizujemo paradu ponosa što volimo različnost seksualnih organa!

Pošto Bošnjaci, Hrvati i Srbi ( navedeni ovde po alafabetskom redu, a ne po starosti dolaska navedenih naroda na ove prostore na ove prostore) ne mogu nikako da se dogovore koje najstariji narod na ovoj zemlji, predlažem da proglasimo AMEBE kao najstariji i jedini konstituvni elemenat sa pravom veta, jer je neosporno da su one prve došle na područje današnje BiH.

Neki koji danas žive u BiH, pitaju se i odlučuju o budućnosti iste, potvrđuju svoje porijeklo od ameba, jer su ostali na intelektualnom nivou istih i nisu evoluirali ni hiljadama godima!

Vratiti u škole Darvinovo učenje o evoluciji života, jer su zadnji rat i poslije ratni događaji  potvrdili u praksi tačnost darvinove teorije da je čovjek postao od majmuna i da su se neki vratili izvornim korijenima davnih predaka.

Organizovati ”turističku akciju” pod nazivom ” Povratak rodnom zavičaju” ili ”Šupkarta”, za sve one koji su došli preko Save, Une, Drine i Velebita i drugih stranih, ne rijetko iz dalekih zemalja, (ovde ne podrazumjevam žrtve rata u BiH, koji su silom otjerani). Troškove akcije bi snosila država.

Poslije odluke da se predstavim kao nezavisni kandidat, otišao sam da podnesem kandidaturu. Popunjenje papire predajem, ali mi faca iza šaltera, kojoj počesto zafali ono naše je i ije, kaže onako biroktatski; ”Ne mere, nemaš uslova za učestvovanje na izborima za presjednika!”.

Pitam ga kako, kada sam rođen tu i moja familija postoji u knjigama od kada se one vode, a birokratska faca kaže da sam se ja izjasnio da sam po nacionalnosti  BOSANAC, a to ne mere jer BOSANAC za predsjednika u BiH ne može. Ljubazno mi faca reče; ”Šta se zajebavaš sa Bosanac, izaberi brate lijepo po volji Bošnjak ili Hrvat ili Srbin i ja ću te upisati kao pravog kandidata!”

Kažem ja njemu da ja poštujem svačiji lični nacionalni izbor i nemam ništa protiv ni Bošnjaka, ni Hrvata, ni Srbina po naciji, ali ja se osjećam lično kao Bosanac i da u tome ima i pomalo od svega i Bošnjaka,i Hrvata, i Srba, i svjetovnih nazora i katolika, i muslimana i pravoslavnih.(po abecedi)

Đaba je novokomponavnom objašnjavati vrijednosti BiH ne razumije ono to, nego proziva slijedećeg kandidata za izbore, a red se otegao nema mu kraja svi hoće u politiku, ”hljeb bez motike”, a mogućnosti za ostavarivanje lične koristi neograničene!

Ja pokupih moje papire, spalih moje iluzije i ispadoh iz izborne trke prije nego što je i počela, ali mi osta neka praznina u srcu pitanje i duboka lična dilema ;” Kakva je budućnost Bosna i Hercegovina, kada u njoj nema Bosanaca i Hercegovaca????????????”

Septembar 2014 napisao Mirza Hasanefendić

About mirzahasanefendic

Née en Bosnie-Herzégovine, dans la vile de Sarajevo, Mirza hasanefendic eu une brillante carrière d'ingénieur, journaliste, écrivain et merveilleux père de famille...
This entry was posted in Uncategorized. Bookmark the permalink.

Leave a Reply