”SARAJEVSKI ZAPISI” …..ŠTA JE NAMA ”MIRZINO JATO”?

MIRZA HASANEFENDIĆ

”SARAJEVSKI ZAPISI”….ŠTA JE NAMA MIRZINO JATO?

Mornar sa Une u sarajevskoj luci Čobaniji…

Mirza Alijagić je odrastao na obalama predivne rijeke Une. Volio se družiti, igrati i zapjevati, kako sam, tako i sa društvom. Imao je lijep glas i urođen talenat za melodiju i ritam, a njegov bas glas davao je poseban koloritet njegovom muzičkom izrazu.

Kada je došao u neke godine kada se počne ozbiljnije razmišljati o muzici i sceni, osnovao je sa svoja prijateljima muzičku klapu. Klapa je pojava tipično za morski ambijent i muzički izraz pretežno vezan za dalmatinsku muyiku, a gdje su Dalmatinci superiorni.

Ovo nije smetalo ”mornarima iz Bihaća” da njihova klapa Bihać osvoji treće mjesto na vrlo prestižnom omiškom festivalu klapa, a Mirza je bio proglašen za najbolji glas.

Ovaj talenat i lijep bas glas, širokog dijapazona i posebnog koloriteta, vrlo brzo su uočili prof. Teodor Romanić i prof Mladen Pozajić ugledni sarajevski operski stručnjaci i pozvali su Mirzu Alijagića da dođe u Operu sarajevskog Narodnog pozorišta na obali kod čobanijskog mosta.

Mirza je prihvatio ovaj prestižni poziv i na taj način je mornar sa Une ”uplovio” u ”sarajevsku čobanijsku luku”.

Mirza je počeo odmah da pjeva u horu Opere , što je bio izuzetan slučaj, jer da bi se pjevalo u horu trebalo je prvo proći vrlo zahtjevnu auduciju.

Poslije samo tri mjeseca pjevanja u horu Mirza je počeo da pjeva solo dionice u predstavama. Ostao je sjećanju njegov prvi solo nastup sa legendarnom Gertrudom Munitić u ikonskoj operi ”My Fair Lady”

U tom prvom nastupu Mirza počinje sa kratkom, ali legendarnom dionicom: ” Pravo ću Vam reči da sit sam Londona, sada odoh do Pariza ja……”. Publici koja dobro poznaje Operu, bilo je odmah jasno da se radi o novom glasu koji će obogatiti ovu predstavu a time i kuću na obali Miljacke.

 

Poslije je Mirza pjevao i solo dionice u Operama; ”Toska”, ”Rigoleto”, ”Karmen”., ”Kvaliera Rustikana”, ”Trubaduri”.

Poslije jedne predstave, publika se je popela na scenu da pozdravi Mirzu, da mu čestita i da potraži autogram, što je bilo pomalo neobično za diskretnu i otmenu opersku publiku. Prof. Teodor Romanić, zatečen razvojem događaja, obratio sa molbom Mirzi i zamolio ga ” Molim vas da mi to više ne pravite i(!)”.

Međutim jednog dana, oko šest sati nazvali su ga hitno iz pozorišta i zamolili ga da li mogao da zamjeni pjevača, koji ne može doći te večeri, da ”odradi” solo dionicu ”doktora”. Iako nije dobro poznavao tekst i muziku stranu, Mirza je prihvatio da pomogne ”raji u Operi” i u kratkom periodu od dva sata i uz diskretnu pomoć ”pozorišnog suflera” odradio je to profesionalno, tako da publika u Sali nije uočila da se radi o nekoj promjeni!

Izuzetan glas i pomalo osebujna scenska pojava nudile su Mirzi priliku da se ”oproba” i u pjevačkoj karijeri na popularnoij muzičkoj sceni. Na njega je imao uticaja u početku rada poznati kultni muzički umjetnik Nikola Borota, a onda je stupio u saradnju sa isto tako poznatim muzičarem i kompozitorom Zeletom Lipovačom, koji je uglavnom komponovao i pravio aranžmane za njegovo jato, a Marina Tucaković, kada je upoznala Mirzu i njegove glasovne kvalitete, rekla je da će napraviti jedan poseban tekst samo za njega.

Mirza i njegovi saradnici, su smatrali da je najbolje rješenje za njega da kao pjevač ima kvalitetnu žensku vokalnu pratnju, pa su mu predložili u RTB Beograd, da ”pojača” ekipu sa dvije mlade djevojke Ivanom Klisić i Goranom Lončar!

 

Naravno da se postavilo pitanje i imena te ”postave”. Prva radna verzija je bila ”Mirza i jato”, ali je kasnije prihvačena kao ljepša verzija ”Mirzino jato”!

Zašto ”Mirzino jato”?

Pa Mirza je kao pjevač bio centralna i noseća snaga grupa, uloga vokalne pratnje je bilo od velikog značaja, ali je bilo malo straha da će poslije očekivanog uspjeha ”poneka” od djevojaka odlučiti se za solo karijeru odnosno napustiti grupu. Ovo bi moglo da izazove promjene imena grupa, a što komplikuje situaciju, pa je ovo ime ”Mirzino jato” bilo idealno i za sva vremena!

Mirza je bio ne samo dobar pjevač nego i vrlo kreativan muzičar, pa je odlučio da napravi novi imidž grupe, totalno drugačiji od svih.

Mirza će kasnije reči ” Željeli smo prije svega da budemo različiti od drugih!Odlučio sam da na sceni budem poptuno statičan i to je dobro prošlo kod publike!”

Kao posljedica ovog ponašanja, nastaće mit da je Mirza osoba koja se nikad ne smije, što je sušta suprotnost jer u privatnom životu on je jedna vrla kreativna i duhovita osoba!

Ostaće zapamćeno da su u postavi, u najboljim danima, pored  Mirze Alijagića, svoj vokalni doprinos uspjehu grupe dale su i mlade djevojke Zuzi Midžić i Gordana Ivandić!

Pojava grupe na muzičkoj YU-sceni, izazvala je oprečna mišljenja, od velike popularnosti, do negativnih kritika. Mirza Alijagić je smatrao, i danas smatra, da je uloga kritike na bivšoj Yu sceni preuveličana i ne rijetko i negativna.

Neovisno od kritike grupa je postigla veliki uspjeh sa svojom pjesmom ”Apsolutno tvoj”, kultna pjesma koja je postala veliki jugoslavenski hit i koja i dan-danas ima na hiljade i hiljade otvaranja na Yu tubu.

Međutim, bez obzira na poneku negativnu kritiku ili zlonamjernog i zavidnog poređenja sa grupom Boney-M, grupa ”Mirzino jato” sačuvala je svoju orginalnost i svoje mjesto u muzičkoj istoriji bivše Jugoslavije!

Mirza je bio omiljen i popularan i među kolegama sa scene pa je pozivan da učestvuje u vrlo popularnoj putujućem muzičkom kravanu po Ex-Yu zvanom ”Hit ljeta”, gdje je posebno volio pjevati sa kopegama a posebno  sa Tomom Zdravkovićem, legendom jugoslavenske muzike!


Kasnije je stigao i rat, u kojem je Mirza sreo i ljubav svog života šarmantnu Merimu Milić sa kojom je zasnovao bračnu zajednicu i sa kojom danas živi u Lincu u Austriji. Mirza je i danas muzički aktivan, pa pored uspjeha na televiziji u glasačkom natjecanju sa popularnim Gibonijem, sreo se legendarnim Tonijem Cuttura, koji je radio sa Backstreet boys, Justine Bieber, a koji je pokazao interesovanje za mirzine  muzičke kvalitet  pa je moguče očekivati neke ”novosti” na tom području.

Za kraj jedna mala anegdota! Mirza Alijagič je u pripremi knjige o svom životu koje je dao radni naslov ”Moj život  30000”!

Oktobar 2014 napisao Mirza Hasanefendić

About mirzahasanefendic

Née en Bosnie-Herzégovine, dans la vile de Sarajevo, Mirza hasanefendic eu une brillante carrière d'ingénieur, journaliste, écrivain et merveilleux père de famille...
This entry was posted in Uncategorized. Bookmark the permalink.

Leave a Reply