GARI GARINČA NAJSTARIJI SARAJEVSKI PREDRATNI ROKER !

MIRZA HASANEFENDIĆ

GARI GARINČA, NAJSTARIJI SARAJEVSKI PREDRATNI ROKER!

Izbacio Željku Bebeka iz hora

Milan Necić bio je neobična scenska pojava polovinom osamdesetih godina na sarajevskoj rock sceni. Bio je već u dobro odmaklim godinama i već u penziji, kada je osnovao grupu Gari-Garinča sa kojom je napravio hit ”Negacija” ( ili još zvanu ”Nikad, nikad”) koja je dobro kotirala jedno vrijeme na top hit listama.

Milan Necić bio je čudna mješavina dirigenta partizanskog hora Prve proleterske brigade, autora nekih partizanskih pjesama, profesora muzike i zakašnjelog rokera, ali je u tom kratku periodu dao svoje učešče u sarajevskoj rock sceni, koje je odstupalo od standardnih vrijednosti iste.

Bio je profesor muzičkog obrazovanja, pa je između ostalog vodio i školske muzičke horove, a što mi muški učenici osnovnih škola nismo nikako volili.

Na početku svake školske godine bila selekcija za škoski hor i ko je bio izabran morao je na probe hora poslije (ili prije) školske nastave. Profesorica Marija i njen spoljni saradnik Vjeko počinjali bi selekciju još u nižim razredima. Oni bi, poput diverzanta, upali na čas muzičkog i svaki od nas morao odpjevati ono ”mrsko” DO-RE-MI- FA-SO-LA-SI-DO”. Ti se derao, kreveljio, puštao neartikulisane glasove, ali ti lijeka nije bilo, nisi mogao prevariti ”profesinalno  uho” i tako si ”primljen” u hor, kojeg si ”mrzio”. To je značilo da nema više ”van nastavnih” aktivnosti oko škole, fudbala čize-blize, tapke ….. i to mjesto u tvom životu će uzeti hor u kojem češ vježbati cijelu godinu radi nastupa za ”Dan škole” i još jedan dva praznika,

Ulazak u pubertet nam je donio slast osvete i prvi put smo sa merakom čekali Vjeku i njegovo ”uho”. Ovaj put nismo folirali nego smo iskreno ”pjevali voljenu skalinadu”, a što je bilo ružno za slušati. Vjeko bi učtivo reci ” Nisi ti loš, ali nemaš dobar glas za hor!” Jedan školski ”problem” rekao je poslije audicije; ”Hebalo ga njegovo uho, sada neka ga baci pod rep maci!”

E tako je dirigent hora, prof Milan Necić, u školi u koju je išao Željko Bebek izbacio iz hora Bebeka, taj jedinstveni dijamantski glas koji je proslavio Bijelo Dugme. Poslije su članovi grupe BD kada su vidjeli Necića pitali je li on taj što je izbacio iz školskog hora, a profesora kaže: ”Istina je da sam Bebeka izbacio iz hora, ali ne zbog lošeg pjevanja nego što je bio ”živahan” previše prema curicama!”

Milan Necić je bio gost u nekoj dječijoj TV emisiji ne sjećam se imena, gdje je djecu učio kako se od svega može napraviti rudimentarni muzički instrument. Ostalo je u sjećanju da je on napravio neki jednostavnu varijantu flaute zvanu Blok-flauta  De (od plastike) koja je omogućava djeci da bez ikakvog muzićkog ili notnog saznanja odsvira lakše muzičke dionice. Možda je to bila ”revolucionarna” zamisao, ali nažalost nije nikada masovno u školama prihvaćena, pa je kao i takva ostala na indivdualnim pokušajima!

Kada je otišao u penziju Milan Necić se okrenuo mladim i posvetio sve svoje vrijeme radu sa rock grupama. Svirao je dvadesetak instrumenata i prvi muzički nastup je napravio sa grupom ”Bonton Baya”, a kasnije je osnovao svoju vlastitu grupu pod imenom ”Gari Garinča’.

Ovo je ime proizašlo iz toga , po njegovom ličnom objašnjenju. da su ga u mladosti zbog sličnosti sa Gari Kuperom zvali Gari, a pošto je bio dobro desno krilo kao legendarni brazilski fudbaler Garinča, zvali su ga i još Garinča.

Grupu su sačinjavali muzičari koji su mu mogli biti unuci;Nenad Štrbac (pjevač i vođa orkestra) Nedim Hadžihamzić (bass), Saša Strunjaš (gitara) Sršan Jevđević (bubnjevi), Miško Stanišič (klavijature) i Dino Muzur!

Ova muzička aktivnost sa mladima donijela je popularnost profesoru, a koji imao punu podršku svojih bivših kolega, a ponekada i nekih čudnih pitanja. Tako jednom prilikom sreo ga direktor jedne škole, koji ga je poznavao, pa ga pita: ” Bogati Milane, je li ti skačeš i rokčeš sa mladima”.

Ovo rokčeš ostaće do danas nejasno je li to nova jezička kovanica od riječi raditi (praviti), bavite se rokom ili je imalo neku drugu ružniju konotaciju.

Grupa ”Gari-Garinča” imala je kratak let i nije dugo trajala, ali je ipak uspjela da napravi jedan hit, koji je dostigao jugoslavensku slavu i koja je bila rado pjevana širom bivše nam velike zajedničke domovine.

U grupi sa pored ostalih, pojavljuje kao vokal i milanova supruga Milica Sekulić.

Ovde je priča o pjesmi ”Negacija” ( ili kako je neki zovu ”Nikad, Nikad”). Kasnije će Milan pričati da je ova pjesma nastala u saradnji sa njegovom suprugom i ustvari da je posvećena njima i njihovoj ljubavi.

Nažalost Milan Necić, alias Gari Garinča, umro je tužno u staračkom domu 2000 godine u Beogradu, ispraćen samo od male grupe njemu najbližih.

Oktobar 2014 napisao Mirza Hasanefendić

About mirzahasanefendic

Née en Bosnie-Herzégovine, dans la vile de Sarajevo, Mirza hasanefendic eu une brillante carrière d'ingénieur, journaliste, écrivain et merveilleux père de famille...
This entry was posted in Uncategorized. Bookmark the permalink.

Leave a Reply