”SARAJEVSKI ZAPISI” …..NEKAKO SA NOVEMBRA JA SE SJETIM ”PIONIRSKOG CENTRA”!

MIRZA HASANEFENDIĆ

”SARAJEVSKI ZAPISI”…”Nekako sa novembra ja se sjetim ”Pionirskog centra”!

ŠTA JE NAMA ….”PIONIRSKI CENTAR GRBAVICA” ?

Kako je počeo muzičku karijeru Zdravko Čolić …….

Nekako sa novembra, u kojem su nekada u davnoj, antifašističkoj borbi, rođene moje dvije rodne domovine (mala i velika), ja se sjetim pionirskog centra, pionira i omladinaca koji su rasli u njemu.

Polovinom šezdesetih godina društvo je ulagalo mnogo u opštedruštveni standard, pa su se gradile hiljade domova kulture širom bivše nam velike zajedničke domovine. U našem gradu u tom periodu izgrađena je desetina domova kulture, a koji će postati mjesta druženja, ljubavi i doprinijeti enormno razvoju sarajevske muzičke scene!

Jedan od tih kultnih kulturnih centara i mjesta okupljanja bio tzv. ”Pionirski centar ” na Grbavici, koji je bio mjesto gdje su se dešavala najljepše stvari. Centar je bio ispunjen šarolikim aktivnostima, gdje je omladina masovno dolazila da bi našla ”sebe” i svoj smisao a tako se udaljavala sa ulica i od svih poroka i izazova koje nosi ista.

U centru je uvijek posebna pažnja posvećivana muzičkoj sceni , pa je centru gravitirala sarajevska, a posebno grbavička, omladina koja je voljela muziku.

Pionirski centar Grbavica je nudio nešto novo i u materijalno tehničkom smislu, jer je mladim muzičarima ponuđen prostor, vrlo kvalitetan razglas i dobar dio instrumenata (dok su jedan dio instrumenata donosili sami muzičari)

Prvi koordinator svih tih početnih akcija, a koji će razviti ljubav prema muzici mnogim mladima, bio je muzički pedagog prof. Oleg Balašev. On je učio djecu osnovama muzike i znao je kako da istu njima približi! Kasnije je taj lijepi, ali zahtjevni posao približavanja muzike djeci i omladini preuzeo poznati muzičar Šefčet Hodža Šeki, čovjek koji je učio mlade kako da sviraju na gitari i kako da razviju ljubav prema tom instrumentu.

U nastavku ove današnje priče, vratimo se prethodnom nastavku sa podsjećanjem na grupu ”Janičari”, čiji su se muzičari nakon uspješne krčanske ”tezge” prijateljski razišli iz raznih životnih razloga.

Naš drug Ljubo, sa vrlo dobrim rejtingom poslije ljetne sezone, nastavio je svoju uspješnu karijeru u gore navedenom centru, tom ”svetom” mjestu okupljanja grbavičke, a bogami sarajevsku raje, koja je dolazila i pješke iz grada samo da bi uživala u novo dolazećoj muzici.

Ljubo je, kao bubnjar, pristupio je kultnoj grupi ”Mladi” koju su u početku nazivali i grupa ”Mladi i lijepi”, a koja je uspješno svirala u centru. Kroz grupu je prodefilovalo mnogo muzičara od kojih će neki napraviti uspješnu karijeru kao npr; basista Mustafa Kurtalić Mute, vokalni solista Dubravka Fijala i bubnjar Ljubo Pavlović.

Grupa ”Mladi” je svirala matineje subotom i nedeljom od 17h do 20 h, a mladi su ”hrlili’ kao na hodočašće u centar koji je uvijek bio pun mladosti, radosti, ljubavi i muzike.

Pored sjajne muzike, grupa će ostati prepoznatljiva i po velikoj fluktuaciji muzičara raznih profila, do kojih će neki biti spomenuti u ovom tekstu. Obzirom da autor ovog teksta ne posjeduje nikakvu arhivsku dokumentaciju, nego je tekst pisan na osnovu sjećanja vrlo je vjerovatno da će poneko ime biti ”izostavljeno” , pa autor moli istog , eventualno ispuštenog, muzičara da ”dostavi” svoje ime piscu, jer je je velika vjerovatnoća da će ovaj teskt biti uvršten u knjigu.

U ”Mladima” su svirali;

Ritam gitaru je svirao i ponekad pjevao Braco Isa Isović, koji je kasnije je otišao u Norvešku na neku tezgu, tamo je sreo svoju ljubav, oženio se i ostao da živi još davne 1971. Braco dolazi svake godine na Grbavicu, gdje provodi po cijeli dan sa starom rajom u nekim kafanama, koje još postoje od tog vremena.

Organu je svirao Sejo Džumhur u jednom kraćem periodu!

Zanimljiv je bio životni put klavijaturiste Branka iz Kaknja, koji je išao u muzičku školu u Sarajevu i počeo karijeru u ”Mladima”, da bi kasnije postao keyboard player u legendarnoj grupi ”Rokeri s’ Moravu”.

Grupa ”Mladi” imala je dvoje vokalnih solista pored vrsne Dubravke Fijale, u grupi je bio i pjevač Muris Čičić koji je napustio muzičku karijeru, da bi postigao sjajnu karijeru kao profesor na Ekonomskom fakultetu i kao dopisni član akademije.

Inače, za Dubravku Fijalu, koja je imala divan glas i dobru muzičku bazu, sjajno pjevala i imala profesionalno scensko ponašanje, pričalo se da i pored uspjeha na sceni nije bila nešto posebno zainteresovanu za profesionalnu muzičku karijeru i da je više pjevala iz svoje ljubavi prema muzici.

Nažalost protekli rat je ostavio traga i na nekadašnje članove grupe ”Mladi”, pa je tako Bajo Teskeredžić poginuo u ratu, a Miki, Slavko Milović, je zavšio u Australiji.

U grupi si inače još svirali muzičari u raji poznati pod nadimcima ; Lelo, Mićo, Eno, Ćirko i Ožega. Ljubitelji muzike su ih poznavali pod nadimcima pa su i ovde tako pobrajani.

Lelo ja kasnije završio ”Muzičku akademiju” i posvetio se profesionalno muzici. Danas svira u orkestru ”Narodnog pozorišta”, a poznat je i kao kantautor sa naglaskom na pjevnu poeziju!

Ranko Boban, kompozitor i aktivni član ekipe kultne TV emisije ”Na Ti” kao student Akademije živio je je u to vrijeme na Grbavici i strpljivo gradio svoju buduću karijeru!

Jedno vrijeme je svirao i vrsni višeinstrumentalni muzičar Tomo Videc, sin čuvene vokalne solistkinje ”Radio Sarajeva” i ”Narodnog pozorišta” Blage Videc, a koji je kasnije preselio u Zagreb!

U pogledu godina starosti članovi grupa ” Mladi’ su bili bukvalno mladi, tek poneki od njih je bio punoljetan, a većina su bili još maloljetnici. Ovo im je bio veliki hendikep, jer su bili još premladi za studijsko snimanje, a TV je bila u povoju. Kao vječna posljedica ostaće nažalost činjenica da i pored vrsnih muzičkih kvaliteta grupa ”Mladi” nije nikada napravila nijedan studijski snimak, a koji bio danas tako dobro ”pao” na dušu muzičkim nostalgičarima!

”Mladi i lijepi” su ostavili mnogo traga na tinejdžerske generacije, pa su mnoge inspirisali da se okrenu muzici i u njoj potraže svoj identitet, Iz te generacije koja je bila prisutna svake subote i nedelje na Grbavici kasnije su se na sceni pojavili; Zdravko Čolić, koji je uz pomoć Ise prosvirao gitaru u grupi ”Morituri”, Vlado Pravdić, Goran gerin, Kike, Jadranko Stanković i mnogi drugi.

Grupa ”Mladi’ je imala istorijsku ulogu u razvoju sarajevske rock scene i šteta je što nema fotografija i studijskih snimaka koji bi potvrdili ovaj  izuzetne muzičke kvalitete ove grupe!

Iako su i sami bili vrsni muzičari, neki od njih, posebno su cijenili i pomalo ”zavidili” kolegama iz grbavičke raje Vladimiru Savčiću Čobiju i Mladenu Drljači koji su bili članovi poznatije grupe ”Pro Arte” a koji su se nezadrživo probijali na Yu sceni!

Inače pored ”Pionirskog centra Grbavica”, bilo je i u mnogim domovima kulture kao npr. Trasa, Kovači, Vratnik, Gorica itd. dosta muzičkih grupa grupa koje su svirale, a već su se počele pojavljivati i imena muzičkih umjetnika koji će obilježiti dolazeće vrijeme.

 

 

 

Novembar 2014 napisao Mirza Hasanefendić

About mirzahasanefendic

Née en Bosnie-Herzégovine, dans la vile de Sarajevo, Mirza hasanefendic eu une brillante carrière d'ingénieur, journaliste, écrivain et merveilleux père de famille...
This entry was posted in Uncategorized. Bookmark the permalink.

Leave a Reply