SARAJEVSKI ZAPISI ”ŠTA SU NAMA ”ROMEO I JULIJA”

MIRZA HASANEFENDIĆ

SARAJEVSKI ZAPISI

ŠTA SU NAMA …….”ROMEO I JULIJA”  (V nastavak)

Promjena načina rada, Dom Mladih (budući kultni objekat) i prvo studijsko snimanje!

Poslije raspada grupe ”Special Faktor” 1968 godine u sastavu Hamdija Čustović vokal, Mladen Drljača gitara, Nikola Borota bass gitara i Vojo Šimšić bubnjevi, a koja je svirala uglavnom strani repertoar, što nije bilo u koncepciji programske politike RTSA, frontmen grupe Nikola Borota je odlučio da mjenja strategiju i da oformi novu grupu, a koja će svirati i domaća autorska djela!

O toj strateškoj promjeni autor Nikola Borota kaže;

” …po raspadu grupe 1968 – bacio sam se u “potragu” za novim talentima tako da je su mi odmah upali u oči talenti poput DUBRAVKE FIJALE (vokal – ranije MLADI I LIJEPI – kasnije ROMEO & JULIA), BRACE KAPETANOVIĆA (bass – kasnije ROMEO & JULIA itd.), LJUBE PAVLOVIĆA (bubnjevi – ranije MLADI I LIJEPI – kasnije ROMEO & JULIA, KAMEN NA KAMEN itd.) tako da smo krajem godine pod imenom ROMEO & JULIA u produkciji ESADA ARNAUTALIĆA ušli u studio RTSA da bi snimili prvi hit “PRIČA O BIJELOM SLONU” koji i dan danas “čami” negđe u podrumuma fonoteke RTSA, odnosno RTVBIH…” (završen citat )

U ovoj borotinoj ponudi da pristupi novoformiranoj grupi Ljubo je vidio svoju šansu da uđe u jedan period ozbiljnog rada kada je u pitanju usavrašavanje na instrumentu i u ukupnom muzičkom nastupu! Sve je trbalo biti nešto novo i drugačije od svih stnadradnih stereotipova rada grupa što je bilo do tada. Usvojen je prijedlog imena grupa ”Romeo i Julija”, a članovi su bili Osman Braco Kapetanović bass gitara, Ljubo Pavlović bubnjevi, Nikola Borota gitara i frontmen i vokal Dubravka Fijala. Grupa je krenula sa radovima koji su nosili autorski potpis Nikole Borote.

Muzičari su vježbali intezivno, a posebno su dali akcenat na pjesme ”Ona je našla svoju ljubav”, ”Stari hrast” i posebno kompoziciju ”Priča o bijelom slonu”, koja će postići svoj vrhunac sa pozivom za snimanje u Radio Sarajevu! Poziv je bio ponuda koja se ne odbija i pjesma je bila snimljena u studiju 1 Radio Sarajeva. Tekstopisac i kompozitor bio je Nikola Borota, producent Eso Arnautalić, a tonski snimatelj Tuna Marković.

To je bilo novoiskustvo za mnoge iz grupa, koje će im valjati u budućim karijerama. Kolika je muzička vrijednost  ovog registrovanog prvenca, govori podatak da se i ista kompozicija čuva i dan-danas u fonoteskoj arhivi Radio BiH.

Tih godina izgrađen je i otvoren objekat ”Dom Mladih” na Skenederiji, a koji će odigrati kapitalnu ulogu u budućem snažnom razvoju sarajevske rock muzike i kulture uopšte u najboljem smislu te riječi.

Izvođači programa imaće i svoje posebne ulaznice-iskaznice, koje su tada služile za korištenje službenog ulaza, a danas su rijetke i služe za sjećanje na jednu lijepo provedenu mladost.

propusnica za muzicare

Glavno mjesto nastupa grupe ”Romeo i Julia” bio je novootvoreni ”Dom mladih” na Skenderiji u sklopu programa ”Omladinske poslovnice za kulturu”.

Inače treba naglasiti da je ”Dom Mladih” izgrađen u sklopu centra ”Skenderija” i konstruisan  je isključivo za potrebe omladine, a sve je to izgrađeno samodoprinosom građana Sarajeva i to pripada priči koliko se u to vrijeme ulagalo u sport i kulturu mladih tj. ”investiralo” u zdrav razvoj omladine kao baze razvoja društva!

'69 Jesen-prvi dani Doma Mladih-Romeo i Julija,Dubravka Braco Borota i ja

U to vrijeme ”nedodirljivi” bendovi u Sarajevu su bili Indexi i Pro Arte! Grupa je dobila priznanje na Pop Rock Festivalu, a u jednoj TV emisiji bila je i promovisana ova pjesma, koja se inače zadržala na top listama pet mjeseci.

Zanimljiv je podatak da se u dalekom Malom Lošinju formirala grupa obožavalaca ili kako se to moderno kaže fanova grupe, koji su uporno insistirali da grupa dođe u Lošinj i održi veliki koncert. Nažalost nisu su bili stvorili uslovi i ovaj koncert nije nikada realizovan.

Negdje u proljeće 1970 Borota i Dubravka učestvovali su na Festivalu ”Vaš šlager sezone” sa pjesmom Alfi Kabilja ”Svatko ima problema”, koja je izašala kasnije na singlu zajedno sa pjesmom Stipice i Nikice Kalođere koju je izvodio tada popularni Bojan Kodrić na tekst Ivice Krajača….

Taj vremenski period u novinarskom smislu obilježava i pojava lista za mlade Spektar, koji je volio da pravi šale na račun gradskih muzičara-

Između ostalog Spektar je napravio i individualne intervjue sa članovima grupe ”Romeo i Julija”, a o čemu će biti priče  u narednom nastavku!

decembar 2014 napisao Mirza Hasanefendić

About mirzahasanefendic

Née en Bosnie-Herzégovine, dans la vile de Sarajevo, Mirza hasanefendic eu une brillante carrière d'ingénieur, journaliste, écrivain et merveilleux père de famille...
This entry was posted in Uncategorized. Bookmark the permalink.

Leave a Reply