GOST AUTOR …..I JA SAM DIJETE SARAJEVA

GOST AUTOR

PIŠE……..

MUGDIM GALIJAŠEVIĆ

mugdim galijasevic

 

 

 

 

I JA SAM DIJETE SARAJEVA

sarajevo
To da je Sarajevo meni najljepši grad na svijetu napisao sam puno puta. A vidio sam ih mnogo.I kada padne ona magluština pa poklopi mog ljepotana, ljutim se na maglu, ali znam kada se raziđe da će se ukazati on u svom punom sjaju.Ljeti, zimi, u proljeće ili jesen on je uvijek najljepši. Njegove mahale, njegovi sokaci, njegova Baščaršija, njegove džamije, njegove crkve, Katedrala, njegov Trebević, Vratnik,Žuta i Bijela tabija,vratničke kule, Sedrenik, Soukbunar, Bistrik, Skenderija, Čobanija, Breka, Bjelave, Podhrastovi,Ilidža, Vrelo Bosne, njegova Miljacka, njegovi mostovi što onome ko želi da sluša priča svoje priče su jednostavno nezaboravni.
I uvijek sam siguran da koliko god se trudio nikada ne kažem sve što mislim o svom gradu. U stvari on je puno ljepši nego ja to umijem riječima kazati. U jednoj pjesmi, mada ih rijetko pišem, kazao sam da smo mi ljubavnici, jer se toliko volimo i naš život jednog bez drugog bi bio gotovo nemoguć.
A Sarajevo ne čine lijepim samo njegove lijepe zgrade. Meni su lijepe i one haraba u mahali nekoj, pa mi žao kada se srondaju. Jedna ljepota manje. Njega lijepim čine mezarja koja su čini mi se u mom gradu drugačija. I njih doživljavam kao dio mog grada gdje počinju oni što su se umorili, a zamijeniće ih drugi, zaljubljenici u Sarajevo, možda i veći nego su ovi bili. Grad lijepim ne čine samo zgrade, ulice, čine ga i ljudi. A u Sarajevu je to od vajkada bio posebno dočekan svijet i uvijek je bilo mjesta za svakoga. Neki su pokušali da promijene ono što se ne može promijeniti. Sarajevo moja ljubav, zapravo jedina ljubav koju rado dijelim s ostalim.
Kada se vratim s nekog puta sve zagledam kao da se nešto promijenilo , a nije. Samo mi se moj grad čini ljepšim nego sam ga ostavio. Prigrlim ga, a i on mene i imam osjećaj da bi volio da su u njegovom zagrljaju sva njegova djeca, a ne samo ja. Eto to je Sarajevo.
Ujutro kada s Breke pogledam svoj grad, onda shvatim koliko sam sretan što sam i ja jedno od njegove djece. Očito treba kazati i to da jesam zaljubljen u Sarajevo, ali sam zaljubljen u svoju zemlju.Divno se osjećam kada posjetim Mostar,Konjic, Jablanicu, Bihać, Travnik, Cazin, Sanski Most…, Doboj, Banja luku ( i ona je naša makar je neko svojatao). Sva je naša Bosna zastrta ćilimom kakvog nigdje nema. Svaki njen čošak odiše ljepotom. I svakako dajem za pravo svakome onome koji će reći da je njemu njegovo rodno mjesto najdraže i najljepše. Meni Sarajevo.(Mugdim GALIJAŠEVIĆ)

JANUAR 2015 NAPISAO  MUGDIM GALIJAŠEVIĆ GALIJA

About mirzahasanefendic

Née en Bosnie-Herzégovine, dans la vile de Sarajevo, Mirza hasanefendic eu une brillante carrière d'ingénieur, journaliste, écrivain et merveilleux père de famille...
This entry was posted in Uncategorized. Bookmark the permalink.

Comments are closed.