SARAJEVSKI ZAPISI…..MJESTO I ULOGA GRUPE ”KODEXI” NA SARAJEVSKOJ ROCK SCENI

MIRZA HASANEFENDIĆ

SARAJEVSKI ZAPISI……….ŠTA SU NAMA …….”KODEXI” (VIII nastavak)

Kako su brze noge ”spasile karijeru” karijeru Zdravki Čoliću….

U tom periodu muzičari su se skupljali u gradskoj kafani, sjedili i razmjenjivali novosti i iskustva, a možda i zbog benda koji je tu svirao zaista fenomenalno u večernjim satima. Tu je Ljubo učio od Gige bubnjara neke zahvate koje nije znao ranije svirati, a ujedno je kupio ”cake” od poznatog bubnjara Đoke Kisića i starijeg kolege Šente Borovčanina.

Poseban utisak na njega je ostavio, a što mu je omogućio dobri sarajevski muzički ”duh” Keco Vlašić, vrsni bubnjar VIS ”Dinamiti” Rale Divjak, prilikom gostovanja u FIS-u!
U to doba je bilo muzički vrlo ”živo” na kultnoj sarajevskoj adresi u Jelićevoj , gdje su se u KUD Valdimir Perić Valter, okupljali i sastajali mnogi poznati gradski muzičari, a tu je bio i sastav prof Josipa Pepija Jurića sa punom duvačkom linijom. To je bila muzička čarolija, a tu su se mogli sresti Zahid Đihan, Saša Žulj, Nedo Hadžihasanović i mnogi drugi.
Tu će Ljubo, uz pomoć Nene jankovića, naučiti svirati Afro kKubano i Bossa Novu. Duvački dio ekipe bio je sastavni dio plesnog orkestra Radio Sarajeva izuzev par ljudi, ali ono što je bilo najvažnije skoro svi su muzičari gravitirali tamo i tu se mnogo naučilo!

zdravko-colic
Za taj objekat vezan je i početak karijere Zdravka Čolića, o čemu su odlučivale ”sekunde”.
Naime, te odlučujuće večeri bila je fogovorena audicija mladog i darovitog pjevača Zdravka Čolića kod frontmena grupe novo osnovane ”Ambasadori” Vujovića. Bila je dogovorena satnica, u 19 h, i svi su bili tu osim Čole. Vuja je držao mnogo do profesionalnosti, vrijeme je neumitno prolazilo, a mladi pjevač nije dolazio i Vuja je počeo da gubi živce, razmišljajući da li uopšte da prihvati audiciju sa ” tako neprofesionalnim mladim pjevačem”.
Prisutni su ga ipak ubjeđivali da još malo sačeka, jer, po onom našem, može se uvijek desiti nešto nepredviđeno…….i tako je i bilo.
Poslije pola sata, u salu je uletio, sav oznojen Zdravko Čolić, uz veliko izvinjenje za kašnjenje svima. Naime, taj dan iznenada i nenajavaljeno sazvan je sastanak roditelja i učenika u školi, koji se nije mogao propustiti pa je i učenik Čolić bio obavezan da bude na istom!
Poslije završenog sastanka, Čola je trčeći stigao u zadnji momenat i tako je zahvaljujući brzom radu nogu otvorio sebi put za kasniju blistavu karijeru. Malo kome je poznato da se u ranoj mladosti Ćolić bavio atletikom.
Inače ta 1970 godina ostala je u sjećanju sarajevskim muzičarima iz kruga oko Nikole Borote po velikoj muzičkoj turneji po crnogorskom primorju, a koja je trajala skoro tri mjeseca. Počelo je u Ulcinju sa reprezentativnim hotelom ”Lido” na velikoj plaži, pa poslije je su slijedeli nastupi u hotelu Agava u Baru, a sve se završilo u hotelskom kompleksu u Bečićima. U tom ljetnom ”karavanu” svoj muzički doprinos u dali ; dr. Mahmut Talirević saksofon, Vaso Sudarević truba (plesni orkestar RTV Sarajevo), Dragan Đuranić, Nikola Borota, vokal i bass gitara, Dubravka Fijala vokal i Ljubo Pavlović bubnjevi! Svi su bili zadovoljni!
Povratak u Sarajevo, pao je nekako u isto vrijeme sa povratkom grupe Kodeksi iz Italije, gdje je grupa uspješno svirala u Napulju u hotelu Royal. Na Iskiji nije sve išlo kako treba pa se grupa počela lagano osipati. Prvo je odstupio Čano i zamjenio ga je Mića, a onda odlaze Bebek i Edi. Zoran dolazi kao bas gitarista, a Goran prelazi na gitaru.
Po povratku u Sarajevo, došloje do razvoda tj Edo Bogeljić i Željko Bebek odlučuju da zadrže staro ime ”Kodeksi”, a da grupu osvježe i tako unesu novost u zvuku grupe sa Tuce Draženom iz Pro arta i bubnjarem Ljubom Pavlovićem.

Scan10120 (2)

 

Drugi članovi grupe Goran Bregović, Zoran Ređić i Milić Vukašinović su nastavili rad u vrlo ”eksplozivnoj” i kreativnoj grupi pod imenom ”Mića, Goran i Zoran”, koja je često nastupala u ”Domu mladih” u Skenderiji, a koliko se sjećam imala je i redovne nastupa na Radio Zenici.
Zadržano je staro ime ”Kodeksi”, a grupa je počela svoj rad sa polovinom novih članova. Inače grupa ”Kodeksi” je postojala duže vremena i može se uzeti da su njeni prvobitni članovi bili jedni od istinskih pionira početaka sarajevske rock scene. Radilo se jednoj vrlo čvrstoj grupi koja je svirala najprogresivniju muziku tog vremena. Kroz grupu je prošlo dosta vrlo respektabilnih muzičara koji su postali poznati širom bivše nam velike domovine, a neki su i dan-danas vrlo cijenjeni na tim prostorim.

Inače prvi osnivački sastav Kodeksa bio je Miroslav Banovšek Bane vokal, Eduard Bogeljić Edo gitara, Miroslav Maraus klavijature, Seno Sijerćić bas i Derviš Klokić Dedan bubanj (izvor podataka Nikola Borota)

O ranoj fazi ”Kodeksa” ugledni sarajevski gitarista Dule Čorlija, koji je i sam bio bas gitarista u istoj grupi u početnom periodu kaže: ”
”Kodexe su sačinjavali Edo Bogeljić solo gitara, Željko Bebek ritam gitara i stidljivi pjevač, ali koji je imao briljantan glas što će i njegova kasnija karijera potvrditi, Lučiano Paganato na bubnjevima, Dušan Čorlija bas gitara i Miroslav Maraus klavijature….

kodexi (1)

Grupa “Kodexi” je bila jedna od prvih koja je uz “Indexe” u studiju Radio Sarajeva 1969 snimila svoju autorsku pjesmu gitariste Eduarda Bogeljica “Lutalica” za koju je tekst napisao Želimir Altarac Čičak, a da su te iste godine snimili i dvije pjesme svjetskih asova grupa “Bee Gees – “To Love Somebody” pod nazivom “Voljeti nekog” kao i grupe “Small Faces” – Song Of A Baker pod nazivom “Pekarova pjesma, a za koje je prepjeve napisao Želimir Altarac Čičak . Te pjesme je sa grupom “Kodexi” snimila i odpjevala Ismeta Dervoz, a sa pjesmama “Voljeti nekog” i “Pekareva pjesma” su uspjeli te godine osvojiti i prvo mjesto top liste Radio Sarajeva.Ismeta Dervoz iz grupe “Kodexi” odlazi 1970 godine i nesto poslije prelazi u grupu “Ambasadori”.

Uglavnom se sviralo sve ono što je htjeo Edo Bogeljić, …samo Cream, Jimi Hendrix, Deep Purple,….”
Pomalo nezadovoljan Dušan Čorlija odlučuje da napusti grupu, a na njegovo mjesto dolazi Goran Bregović i dobijaju angažman u Napulju….

Goran Bregović kupuje gitaru Gibson Les Pauls Custom i prelazi na solo gitaru, Željko Bebek svira gitaru i pjeva, Zoran Redžić dolazi da svira bas gitaru……”! (zvaršen citat)
Ovo je bilo mišljenje Duleta Čorlije koji je svirao u postavi starih ”Kodeksa”, dok bubnjar u novoj verziji ”Kodeksa” Ljubo Pavlović ima nešto nijansiranije i djelimično drugačije viđenje rada i programa grupe, ustvari sve je isto ali opet i nije baš isto.
Ovde autor teksta, uzima slobodu da ukaže na, ne rijetko, različite pristupe sarajevskih muzičkih umjetnika istim događajima čiji su bili direktni učesnici. Ukoliko to ima za cilj da dopuni i obogati ove priče to je dobro došlo, ali ako to ima namjeru da pravi razdor onda ih autor moli da se uzdrže od komentara koji nas dijele, jer je autor umoran od dioba svih vrste.
Kao dopunu na tekst Duleta Čorlije o grupi Kodeksi, Ljubo Pavlović kaže:
.Nije se sviralo onako kako je Edi hito,ustvari radi se o tome da je ključni pjevač bio Željko ,a Edi je birao ono sto će on pjevati.Malo ljudi zna da je Edo bio odličan vokal,ali je radio onaj repertoar koji je naveo Dule Čorlija.Dakle nije bend svirao što je Edi htio! Svirao se veoma širok i progresivan repertoar,a Edi je birao ono što on voli pjevati,Clapton ,Hendricks itd Što se tice prelaska Gorana na solo gitaru to je bilo u momentu kada su se vratili iz Italije. Željko i Edo,ostatak benda je nastavio uz nove ljude.Tada je Goran definitvno prešao na solo gitaru.Svirao je i prije ,ali nisam siguran da je to javno uradio bilo gdje prije toga. Dule kaže tačno da je postava bila Edi solo,Željko ritam,Goran bas,Lućiano bubnjevi i povremeno Miro Maraus keyboards.
Kada se već spominje ko je sve snimao tu su bili i Čičci kao veoma kvaltitetan Vokalno instrumentalni bend sa naglaskom na fantasticno slaganje vokala.Ni do danas ih niko u tom dijelu nije nadmasio.
Tu dolazimo do toga ko je snimao i koliko i kako su svi ti snimci bili dijametralno suprotni onome sto su te grupe nudile na bini uzivo.Autorske pjesme su bile stidljive,a nastupi uzivo žestoki.
Po mom sjećanju za koje nisam siguran do detalja,grupe koje su tada snimale su Indexi,Čičci,Kodexi,Romeo i Julija uz nekoliko vokalnih solista….Kemo M.,Sabina V.,Vedo H.,Cojo itd Uči tada u studio bila je velika mudrost ,čast i sreća. ” (završen citat)
Januar 2015 napisao Mirza Hasanefendić

About mirzahasanefendic

Née en Bosnie-Herzégovine, dans la vile de Sarajevo, Mirza hasanefendic eu une brillante carrière d'ingénieur, journaliste, écrivain et merveilleux père de famille...
This entry was posted in Uncategorized. Bookmark the permalink.

Comments are closed.