SARAJEVSKI ZAPISI……..TRST JE NAŠ!

MIRZA HASANEFENDIĆ

SARAJEVSKI ZAPISI…..TRST JE NAŠ

ŠTA JE NAMA…… TRST?

Kako je Čola otišao u Korni grupu? Raspad Kodexa!

Domaćin (HTP Anita Vrsar) je napravio sjajan marketinški potez i napravio velike panoe pored puta Poreč-Pula, na kojima su bili predstavljeni svi pojedinci koji su učestvovali u ovom projektu! Slike su bile rađene u ulju i u velikom formatu.
Poslije mjesec dana organizator je odlučio da se grupa preseli tri kilometra južnije od Vrsara, u Koversadu, koja je bila najveći nudistički kamp u Evropi.
Koversada je bila nudistički raj za odmor i imala je svoja diskretna pravila, odnosno, restorani i drugi zatvoreni hotelski prostori su zahtjevali minimum odjeće (posebno u nočnim satima), dok se ostali objekti bili raj za nudiste!
Već na svom prvom sviranju Kodexi su imali uzbudljivo i neobično večer! To večer je bilo oblačno i organizator je prebacio ”svirku” u zatvoreni prostor. Sala je bila krcata mladim svijetom i kada su muzičari počeli svirati, mladi su počeli igrati i postajalo je sve više i više neizdržljivo toplo, pa su se prisutni počeli masovno svlačiti. Sala je bila puna golih, koji su se bez imalo ustezanja posvetili uživanju u muzici i plesu. Za muzičare je bio to pomalo šok, svirali su pred golim auditorijem.
Sve ima svoj kraj, pa i ta seansa muzike i nudizma imala je svoj kraj, jer pravila su u turističkom centru kristalno jasna da u ponoć mora zavladati mir. Muzičari su bili u delikatnoj situaciji, jer preko mikrofona najavljeni ”fajront”, niko nije poštovao svi su tražili još muzike, a sa druge strane šef objekta je bio neumoljiv i lično tražio da se odsvira za tu noć zadnja kompozicija.
U nekom magnovanju Edo Bogeljić je iščupao kabl iz utičnice, a isto su učinili i Željko i Dražen, a Ljubo je ostavio palice i futrole i ”zbrisao’ sa scene. ”Golaći” su bili nezadovljni, pa je nastala nadrealistička scena da goli ljudi traže da se obučeni muzičari vrate na scenu. U slobodnim danima muzičari su išli u nedaleki Trst u kupovinu.
Nekako približno tom vremenu i autor ovog teksta je sa fudbalskom ekipom bio na boravku u ”Plavoj Laguni” u Poreču. Isti je, isto tako, koristio slobodan dan da ode u Trst, koji je bio od ”istorijskog” značaja za mnoge Jugoslavene, pa samim tim i za Sarajlije.

trst je nas
One generacije dosta starije od mene, su poslije ulaska partizana u Trst, masovno demonstrirale sa osnovnom parolom ”Trst je naš. Život damo Trst ne damo!”. Kasnije smo Trst dali, a živote sačuvali……da ih potrošimo u ratovima 1992 godine!
Za moje generacije (i oko njih) Trst je bio prije svega mjesto gdje su se kupovale jeftine, ali u to doba moderne stvari i gdje se raja oblačila. Ostale su u sjećanju onih koji su išli u Trst, pijaca kod Ponte Rosso, okolni butici i čuveni američki vojni magacin gdje su se mogle legendarne jakne Vijetnamke ili Tankerice, koje su bile vječno u modi i dugotrajne.

tankerica 1Bile su to smiješne scene na graničnom prelazu! Ljeto, upeko ”madžar” (40 gradi), a čovjek obukao Tankericu, k’o biva da je njegova od ranije doš’o sa njom iz rodnog mjesta, a ne tek kupljena u Trstu ili žena koja je obukla troje farmerki na sebi, pa onda slijedeća slika; nigdje oblaka na nebu a čovjek obučen u kišnom šuškavcu i sa kišobranima…..
Naravno da carinici nisu bili naivni, ali su ipak imali veliko srce za omladinu i radničku klasu, pa su puštali raju bez carine. Kasnije su se pojavili ”šaneri”, a to je već bila neka forma lakšeg kriminala, pa su se i carinici prihvatili posla!
Sarajevski muzičari su iskoristili slobodni dan, da odu u ”šoping”, jer je Trst bio blizu, dva sata vožnje. Povratak je bio navečer i Sarajlije su htjele kupiti kartu u autobusu, ali je šofer rekao da moraju kupiti karte na biletarnici. Bilo je vrlo malo vremena, pa je Čola otrčao i brzo se vratio sa kartama. Svi su bili iznenađeni njegovom brzinom, a Čola im je objasnio da je prije trenirao trčanje u atletskom klubu!
Dani su u Koversadi tekli lijepo, kupanje i sunčanje preko dana, a navečer muzika. Onda je jednog dana iznenada Čola postao zamišljen i povukao se u sebe. On je uvijek bio najveseliji u raji, pa su svi to primjetili i pitali ga u čemu je stvar.
On reče da ga je pozvao Kornelije Kovač de pređe u popularnu grupu ”Korni grupu” i da njegov menadžer dolazi da pregovara sa njim o odlasku u Beograd!
I narednih dana pojavio se u hotelu Grada ( u to doba najpoznatiji Yugo menadžer). Cijeloj raji je to teško padalo, a posebno je pogodilo ”bodygarda” Sefu Memića, zvanog Mikica, koji nije nikako ”trpio” Gradu i teško mu je padala sama pomisao da Čola napusti Sarajevo.
Grada je bio ”vrlo jak” igrač i ostali članovi ekipe su sa teškom mukom uspjeli da ubjede Mikicu, da nije njegovo mjesto da se ”petlja” u to. Na kraju. Čola je otišao u Beograd, a mlada ”curica” Ismeta Dervoz je preuzela njegovo mjesto u grupi ”Ambasadori” i kasnije napravila sjajnu karijeru!

korni grupa

KORNI GRUPA

Poslije mjesec dana sviranja u Koversadi, grupa je bila prebačena u Dom Armije, gdje je bilo sjedište čuvenog pulskog filmskog festivala. Kodexi si svirali na terasi doma, gdje su zamjenili poznatu Yu grupu!
U pauzama, muzičari su čuli ne nekoj susjednoj terasi, neku grupu koja je imala sličan repertoar i sve su to divno svirali, možda čak i bolje od njih, po vlastitom priznanju sarajevskih muzičara! Željeli su ih upoznati i zato im se pružila prilika, kada je Mate Parlov osvojio titulu prvaka Evrope, pa je upriličena proslava u ”Uljaniku”, gdje su svirali ti vrsni domaći muzičari (grupa Hush, sa Brunom Langerom,……) koja će nekoliko godina kasnije (1976) biti okosnica u osnivanju grupe ”Atomsko sklonište”!
Po povratku u sarajevo Kodexi su napravili u studiju u Jagomiru za emisiju ”Na Ti”, vjerovatno svoj najbolji studijski snimak. Radilo se o grupi Deep Purple i ”Child in time”. Aranžmanom koji je bio urađen u žustrom stilu Kodexa, napravljena je lijepa numera. Nažalost taj snimak Kodexi nisu nikada dobili, a da se isti našao u sklopu te emisije vjerovatno bi to bila neka kruna karijere ove grupe.
Nažalost ovi snimci si izbrisani u toku rata, da bi se iste trake koristile za nova snimanja!
Po povratku u Sarajevo, grupa Kodexi je počela gubiti na intenzitetu, mada je održano još par koncerata po BiH, a završni udarac raspadu grupe bio je poziv Bebeku za odsluženje vojnog roka i to je bio kraj ove vrsne muzičke grupe, koja je bila tako blizu estradnom vrhu po svojim kvalitetima, ali ga ipak nije dosegla onako kako je to zasluživala!
februar 2015 napisao Mirza Hasanefendić

About mirzahasanefendic

Née en Bosnie-Herzégovine, dans la vile de Sarajevo, Mirza hasanefendic eu une brillante carrière d'ingénieur, journaliste, écrivain et merveilleux père de famille...
This entry was posted in Uncategorized. Bookmark the permalink.

Comments are closed.