SARAJEVSKI ZAPISI……AZRA FAZLIĆ-DUJMOVIĆ; NEODOLJIVA PRIVLAČNOST REŽIJE!

MIRZA HASANEFENDIĆ

SARAJEVSKI  ZAPISI …. AZRA FAZLIĆ-DUJMOVIĆ; NEODOLJIVA PRIVLAČNOST REŽIJE!

STA JE NAMA …….. ” NEDELJNI  ZABAVNIK ”

Tiha osmomartovska priča o šarmantnoj sarajevskoj dami koja je ” nagrizla ” priču o ” muškom poslu ”!

U neka ” malo starija vremena ”, moja genercija i one oko nje su rasle čitajući ” Politikin Zabavnik ”. Bile su to dobre novine; dobri stripovi, ona legendarna rubrika ” Verovali ili ne ” i još mnogo toga što je proširilo naša dječija saznanja i pomoglo nam da spoznamo svijet na jedan širok i ilustrativan način.
Mi smo rasli brzo i došli u neke godine zrele mladosti, neki  od nas su  već imali i svoju djecu, kada se pojavila kultna sarajevska TV emisija ” Nedeljni Zabavnik ”, nešto najljepše što se moglo ponuditi djeci željnoj učenja uz zabavu.Zabavnik je bila dobitna kombinacija, sve proširenje znanja uz laganu zabavu!
” Nedeljni Zabavnik ” je ostavljao nedeljom prazna dječija igrališta, igračke su se odmarale u dječijim prostorima (a i nama starijima ” Zabavnik ” nije bio mrzak), sva su djeca sjedila sa očima prikovanim za TV ekrane, gdje je čarolija zabavnika vodila djecu u svijet zabave i učenja. Glavni ” Meštar ” svega toga bio je režiser Timoti Bajford (ranije režiser čuvenog Poletarca), takvog maestra morala je pratiti naravno i vrhunska ekipa saradnika. Emisija je snimana u studijų u Jagomiru!

U toj ekipi bila je i moja draga drugarica Azra Fazlić. kao pomoćnik režisera, koja je i glavni junak ove današnje sarajevske priče!

yabavnik Nedeljni 1A  sve  je to počelo jdnog dana kada je u finoj i uglednoj porodici Fazlić na svijet došla jedna mala slatka curica, kojoj roditelji dadoše divno ime Azra. Azra je, poput nas većine, imala onaj fini razvojni životní put djece društva tog vremena; Sretno djetinjstvo, bezbrižne ” pionirske dane ” ispunjene igrom i snovima, poslije se upisala u finu školu ” Prvú gimnaziju ”; tom rasadniku umjetnika i sportista.
Već u tim danima Azra je pokazivala one osobine koje će je i napraviti onakvom kakva  će uvijek biti, društvena, komunikativna, zabavna sa vrlo duhovitim smislom za kreaciju i improvizaciju, a bogami je bila rado gledana i očima muškog dijela gimnazije!
Poslije završene gimnazije Azra je nastavila studiranje,  kako sam ja bio u nekom drugom domenu, nekako sam je ” izgubio ” sa vidika!

azra Fazlic
A onda je došla 1977 godina i Azra se pojavila u punom sjaju, sa početkom jedne sjajne karijere prvo kao pomoćnik režije, a kasnije i sama kao režiser!
Naravno da Azra nije bila borac za ženska prava ranga Klare Cetkin, ali je ipak i ona bila jedna mala ”revolucionarna pojava ” u borbi za mjesto žene u modernom društvu, jer je bila jedna od prvih žena režisera, u svijetu umjetnosti, a koji se na neki način smatrao ”  muškim poslom ”. Bila je u to doba jedna od 15 jugoslavenskih žena reditelja u stalnom radnom odnosu.
Tesko je bilo dokazati se svakom početniku, a ženi  posebno! Trebalo je raditi mnogo, raja biti, Morao si brzo učiti i još brže primjeniti Što si naučio ” u hodu ”. Sa nekima je išlo malo teže, jer su imali svoje navike i običaje i nisu bili baš voljni da mjenjaju svoj ​​sistem i poslušaju mladu pomoćnu rediteljku. Po prirodi Azra  je jedna fina, tiha i diskretna osoba, koja voli sve da sistematski radi, ali je ponekada morala i sama sebe ” izda ” i da mjenja svoje, principe pa da malo i ” zagalami ” da neki nešto bi novo uradili i izašli iz svoje školjke i inertnosti!
Ogroman entuzijazam i beskrajna ljubav Prema poslu, pomogli su Azri na prevazilaženju tog otpora pojedinaca i pasivnosti tipa” ne talasaj puno ”!
Svaki novo angažovani režiser na TV Morao je prvo proći period pomoćnika reditelja .To je bio posao koji je bio kreativan i zanatski. Kroz period taj rada Azra je imala priliku da radi sa više YU režisera (gosti na TV Sarajevo) Bajfordom, Mrmkom, Kupusovićem, Brankom Kičićem, Kusturicom, Praljkom i sa režiserima TV Sarajevo; Bilbijom, Mehmedovićem, Anđićem, Sokolovićem, Milaševićem, Acom Jevđevićem, ….
Posao pomoćnika režisera podrazumjevao je raditi sa ekipom na izboru glumaca, objekata, probnih kostima, obradu knjige snimanja i plana snimanja. Azr je imala posebno dobru saradnju sa Iris  Devetak koja je bila zaista vrstan producent!
Naravno da svako snimanje sa mnogo glumaca i statista nosi i nepredviđene događaje, pa je pa tako prilikom snimanja TV filma ” Veselin Masleša ” (režiser Sule Kupusovic) propalo snimanje prvog dana. Naime, prilikom snimanja scene  (snimano čak sa tri kamere) zbjega i ranjenika, (što je fenomenalno Dana Trifunović napravila  baš kao prave krvave rane), pirotehničari su maestralno odradili pirotehniku, pa kada su počele okolo da ” rokaju pirotehničke granate ”, ” ranjenici ” su se utrtali od straha po počeli da kao olimpijski šampioni da skaču sa nosila i nasta opšta bježanija, ne možeš ih skupiti više! Pretvori se ozbiljna ranjenička drame u pravu komediju (na kamerama snimljeno) i tako propade taj dan snimanja!
Drugom prilikom kada se snimao u Travniku čuveni ” Bife Titanik ”,  pored  (Nade Đurevske, Bogdana Diklića i Ziketa Sokolovica) Azru je dopao zadatak da izabere naturiščike, jer je bila pravi ” Maher ” u toj fazi posla. Našla  jednog, ma ima facu pravu, ono što kažu ” ubio se za kafane ”, ma nema boljeg! Prvog dana snimanja sve je bilo super, čak je i taj naturščik super-bio! Ali drugi dan, njega NEMA NEMA i …. na snimanju! Pojavi se on sutradan, pa ga Azra upita što jučer nije došao, a on reče :. ”! Ma kada mi je žena čula da sam otišao u glumce,  sakrila mi zube da ne idem na snimanje ”
Veliki talenat i ljubav prema poslu, plus pregalački, stvaralački i kreativni rad, stvorili su Azri rejting i svi su režiseri željeli raditi sa njom u svojoj ekipi.
Tako je i pozvana da bude u ekipi, kao pomoćni reditelj, Timoti Bajforda koji je kao gost režirao kultni ” Nedeljni Zabavnik ”! Za mene lično jedan od najuspješnijih projekata sarajevske Televizije.

Nedeljni zabvanik je bio pravljen u tri serije po 12 emisija, Svake godine po jedna. Prve dvije serije sa Vajtom i Rusom, a treća sa Ziketom i Slavkom Štimcem. Za režisera Bajforda i pomoćnicu Azru, to je bio kao rad u dragstoru, 24 sata na 24 sata, Tako se naprimjer emisija emitovala nedeljom u deset sati, a njih dvoje su radili u montaži VCR trake. dok se prva traka vrtila u programų,a to hoće reči  da se radilo dan i noć bez prestanka.
Pored ovoga studijskog rada, a zbog potrebe za materijalima, Azra je bila stalno na ” točkovima ”.
Stalno putovanje na relaciji Beograd, Zagreb (Filmski materijali), onda snimanja van studija, npr.  splavarenje na Drini dok kiša obilato zasipa sve, a baterije u kameri zatajile, .Bio je to posao vrlo lijep, ali istovremeno zahtjevan i naporan za cijelu ekipu.
” Nedeljni Zabavnik ” je tako otišao prvo u eter, da bi prešao u legendu, koja živi i dan-danas u sjećanju mnogih koji su imali sreće da gledaju tu maestralnu emisiju.
Azra je poslije izvjesnog vremena ” prevedena samostalnu režiserku i radila je ono što je najviše voljela, dokumentarne emisije , posebno  serije emisija u živo, mada taj žanr nosi uvijek veliki rizik i razne izazove!
Volila je da radi sa ekipom TV Sarajevo, posebno sa Zoranom Simićem Pipom, Borisom Popovićem Popom, Enkom Krajinom (tonski snimatelj), Zijom Mehićem (montaža ), Zdravkom Kalanovićem (rasvjeta), Murkel Dizdarom (snimatelj) i drugima.

FullSizeRender (2)
Azra je uložila mnogo ljubavi i rada u TV snimanja, a o snimanju kaže: ” Kada ljudi sa strane prisustvuju nekom snimanju imaju utisak da je to mravinjak ljudi, koji se tu kreću kao  ” muhe bez glave ”, Nered izgleda totalni, ali to je samo utisak koji vara, jer to je savršeno organizovan rad profesionalaca koji vladaju svakim segmentom tog skupa i događanja.
Završavajući ovaj zapis o ovoj finoj sarajevskoj dami, iza koje su ostale mnogobrojne emisije, serije, TV filmovi , kroz priču o njenom radu na TV i po nekim  mojim saznanjima, mogu samo  da zaključim da je snimati na TV bio težak i zahtjevan rad, pun radosti i ljubavi, ali prije svega bio je timski. Svaki pojedinac je poput kotačića na satnom mehanizmu imao  svoje mjesto u tom vremenskom zapisu,  Kada je cijeli tim dobro funkcionisao onda je vrijeme prolazilo u ljepoti, stvarajući nešto nezboravno čega se rado sjećamo!
mart 2014 napisao Mirza Hasanefendic

About mirzahasanefendic

Née en Bosnie-Herzégovine, dans la vile de Sarajevo, Mirza hasanefendic eu une brillante carrière d'ingénieur, journaliste, écrivain et merveilleux père de famille...
This entry was posted in Uncategorized. Bookmark the permalink.

Comments are closed.