ZAPISI IZ STARIH NOVINA ……….GRUPA ”COD”!

RIJEČ UREDNIKA;  Pričam neki dan sa jednim prijateljem muzičarem, pa se sjetih grupe ”Cod” i rekoh kao da ju je nekako prekrila prašina zaborava i niko je ne spominje, a imala je i ona svoje mjesto u muzičkoj priči grada (pa i Ex-YU). On mi reče, bolnu i tužnu vijest da su skoro svi članovi te grupe umrli. To mi dade inspiraciju da ”prelistam” stare novine i tamo nađoh ovaj divan tekst iz 1977 koji je napisao ugledni novinar i vrsni poznavalac rock i pop muzike Zlatko Srkalović. Pronađoh i ove video snimke njihovih najboljih hitova i tako napravih ovaj homaž Selveru, Enesu i ostalima koji nas podsjeća na tu sjajnu grupu!

ZAPISI IZ STARIH NOVINA
Piše………….ZLATKO SRKALOVIĆ……(Džuboks 1977)
GRUPA COD; Bivši prateći bend Zdravka Čolića postao fabika hitova

grupa cod

grupa ”Cod” fotografija Yugopapir (N. Stefanovic)

Budući dugosvirajući bestseler pripremaju i vlasnici super hitova ”Dođi mi na čaj”, ”Novi štos”, ”Ciciban”…..
Nije prošlo mnogo vremena od kada sam grupu ”Cod” na stranicama ”Džuboksa” predstavljao kao mladi i perspektivni sastav u rubrici ” Na mladima svijet ostaje”. Ne samo da svijet ostaje nego i krug popularnosti polagano prima u sebe ove mlade grupe. Tako se danas o mladim Sarajlijama govori kao o pretendentima za sam vrh popularnosti, što oni najbolje dokazuju svojim hitovima.
Ali, da bi čitalac imao kompletnu sliku sastava potrebno je tokom kazivanja njihovog istorijata pomenuti sve one stilove kroz koji su ”Codovci” prošli tokom svog postojanja,
Najlakše bio bilo podijeliti njihov istorijat na dva dijela!
Ta podjela je vezana za gitaristu i kompozitora Enesa Bajramovića.
Prvi period, prije dolaska Bajramovića u sastav, vezan je za muzičko egzistiranje bez kakvih pretenzija da se postigne bar nešto čime bi skrenuli pažnju publike na sebe!
Odmah da naglasim da ”Cod” i nije toliko mlada grupa, jer sa veoma velikim promjenama među članstvom ime grupe već više od tri i po godine odigrava jednu od uloga u zabavnom životu mladih, ne samo Sarajeva.
Ipak taj period od gotovo dvije godine nije mnogo odigrao u njihovoj afirmaciji. U to vrijeme ćlanovi grupe izvodili su tada popularne hitove (sa više ili manje uspjeha) od kojih su bile najzastupljenije kompozicije Ike i Tine Turner.
Kao zabavljačka grupa sa izraženim scenskim nastupom, ali bez gotovo ikakve stvaralačke invencije, članovi sastava bili su pogodni kao prateća grupa naših poznatih izvođača zabavne muzike; Kemala Montena, Zdravka Čolića i drugih.
Dolaskom Bajramovića započinje muzičko izražavanje grupe ”Cod” bazirano na vlastitom stvaralaštvu i specifičnom zvuku.
Počelo je simpatičnom pjesmicom ”Dođi mi na čaj”, koja je, u stvari, bila prototip pjesme po kojoj će članovi sastava biti lako prepoznatljivi već nakon prvih taktova;

Tada, u razgovoru, Enes mi je rekao;
– Nastojaćemo da ovom, neobaveznom, muzikom za mlade skrenemo pažnju na sebe. Polazimo putem koji je neisproban, tako da smo svjesni da za sada o bilo kakvoj popularnosti ne treba ni da razmišljamo. Ali, zato na svakom našem nastupu veoma dobar prijem kod publike za nas je najbolja satisfakcija.
PREVIŠE EKSPLOATISANI FOLK
Put od stvaranja prvog singla pa do danas, kada je grupa ”Cod” hit sastav mjeseca, nije bio ni malo lagan.
U tom vremenskom rasponu dolazilo je do čestih personalnih promjena u sastavu, a sigurno je najveća kada su gotovo u isto vrijeme dvojica oslonaca sastava prešli u ”veće” i popularnije sastave Nenad Jurin je postao novi orguljaš ”Indeksa”, a Enes Bajramović bas-gitarista ”Ambasadora”.
Nastavljena je saradnja Bajramovića kao kompozitora i pisca aranžmana Ranka Bobana pisca većine tekstova i muzičara grupe ”Cod”.
I slijedeća kompozicija rađena u maniru ”Čaja” postala je, takođe, veliki hit.
Nije ni potrebno da napominjem da je to ”Ciciban’

Ako je prvi uspjeh bio slučajan, ovaj drugi je govorio da je riječ o ne baš mnogo kompliciranoj muzici, ali veoma pjevnoj, tako da se nakon ”Cicibana” slijedeća kompozicija očekivala kao potencijalni hit.
Što se i ostvarilo u slučaju ”Novog štosa”.
Pošto je i tekst integralni dio kompozicije i ne rijetko jedan od glavnih elemenata uspjeha jedne pjesme, razgovarao sam Rankom Bobanom autorom tekstova o inspiracijama, kao i saradnji sa Bajramovićem.
-Saradnja i prijateljstvo sa Enesom datira još iz vremena kada smo zajedno svirali u sastavu. Obojica smo mladi ljudi i želimo svojom muzikom i tekstovima da tretiramo svakodnevnicu mladih,
Činjenica je da literarno kvalitetni tekstovi veoma teško nalaze put do ušiju prosječnih slušalaca rock-muzike, tako da njima nešto misaono i ne treba ”servirati”
Nismo ni htjeli da bilo što pokušavamo sa već toliko ekspšloatisanim folkom, nego jedino da onu svakodnevnicu mladih prenesom na polje muzike.
Iznenadilo me da je kompozicija ”Novi štos” proglašena kao ”šund”. Ali, tu bismo došli do teme komisija za oporezivanje ploča, što je specifičnost za sebe, ali sam uvjeren da im kriteriji nisu ujednačeni i realni.
I za kraj sam ostavio kratak razgovor sa Enesom Bajramovićem, o planovima grupe, kao i o LP ploči sastava ”Cod” koja se pod nazivom ”Dođi mi na čaj” uskoro treba da pojavi na našem diskografskom tržištu.
-Šta možemo očekivati od vašeg prvjenca na 33 obrtaja?
Očekujemo da će biti veoma zadovoljni oni kojima se zvuk grupe ”Cod” vež svidio, kao i oni kojima je rock-muzika ljubav. Tematika je standardna-mladalačke teme i sve ono što mladi žele da kažu i čuju u muzici.
Iznenadio nas je veoma dobar tretman kao naše diskografske kuće ”Jugoton” što je još jedan od dokaza da će naša muzika biti veoma rado slušana.
Početkom proljeća planiramo veliku turneju sa ”Teškom industrijom” i grupom ”Vozdra”, koja ima radni naziv ”Sarajevska pop-scena”i želja nam je da nas što veći broj mladih gleda.
U posljednje vrijeme, tačnije prije početka snimanja LP-a, članstvo se ustalilo, tako da osim mene koji sada sviram solo-gitaru (prije povratka iz ”Ambasadora” Enes je bio zadužen za muziciranje na bas-gitari op. Z.S.) tu su još Darko Arkus, klavijaturista, bas-gitarista Izidor Kaić, bubnjar Izet Hajdarević i vokalni solista Selver Brdarić.
Tako je predstavljena i grupa ”Cod’. Namjerno sam nastojao da ove mladiće ne dovodim u vezu sa terminom ”sarajevska pop-škola”, jer bi to pominjanje bilo suvišno iz dva razloga!
Jedan je što je taj termin trenutno suviše eksploatisan, a drugi što ne želim da i ovi mladići budu imperativom da i oni moraju da doprinesu toj ”školi”. A, uostalom ko joj i šta i doprineo???
napisao Zlatko Srkalović (Džuboks, mart 1977), fotogarfija  Jugopapir

tehnički uredio Mirza Hasanefendić

About mirzahasanefendic

Née en Bosnie-Herzégovine, dans la vile de Sarajevo, Mirza hasanefendic eu une brillante carrière d'ingénieur, journaliste, écrivain et merveilleux père de famille...
This entry was posted in Uncategorized. Bookmark the permalink.

Comments are closed.