SARAJEVSKI ZAPISI……”PO SUNCU TI MENI HODIO”!

MIRZA HASANEFENDIĆ

SARAJEVSKI ZAPISI …..”PO SUNCU TI MENI HODIO”

ŠTA JE NAMA ……SAFET PAŠALIĆ ( 1908-1987)

”Sine Tale magare moje drago! Nemoj da te bol učini zlim, boli će te još više!”

Godina je 1976, a mjesto radnje Dom Armije u Nišu. Vodio sam radio na Komrenu, a poslije fenomenalnog Zoke Đuričića koji je to ranije radio, nije to bio nimalo lagan posao. Onda jednog dana me pozva zastavnik i reče ”Dolazi tvoj Sarajlija, glumac Safet Pašalić sa monodramom ”Po suncu ti meni hodio”, molim te da malo popularišeš medju vojskom preko radija.
Meni nekako drago oko srca zbog te vijesti, ma naravno da znam skoro sve o bardu sarajevskog glumišta Safeta Pašalića, o njegovoj umjetničkoj duši koja tako zna da priča o dobroti bosanskog čovjeka i njegovoj dobroti i ponekada plahovitosti.
Safet Pašalić je rođen 1908 u Brčkom u gazdinskoj porodici i otac ga je poslao u trgovačku akademiju da nastavi porodičnu tardiciju. Sve je bilo dobro kako treba po ”zakonu i redu”, dok jednog dana nije stigla u Brčko ”Putujuća grupa Miše Miloševića”. Safet je ostao bez ”teksta” i odmah je molio da ga prime u trupu, što su ga oni onako reprezentativnog primili odmah kao statistu. Vrlo brzo je dobio i svoju prvu ulogu za koju su trebali brkovi, a on onako mlad još nije bio u stanju da ”pusti” iste. Upravnik Milošević mu je lično ”nacrtao” brkove, govoreči : Eto sada si ušao u svijet glume, koji nečeš nikada više napustit…”

safet pasalic

I upravo je tako bilo, ”jednom glumac cijeli život glumac”. Krenula je jedna sjajna umjetnička karijera te 1928 godine, da bi svoj puni sjaj doživjela u novoj Jugoslaviji.
Safet je bio član pozorišta u Banja Luci, Skopju i Sarajevu. Bio je prvi direktor mostarskog narodnog pozorišta (1949-1952). Nije ga ”držala” direktorska fotelja, jer su ga neodoljivo privlačile ”daske koje život znače”!
Vratio se u sarajevsko pozorište, a nekako u to vrijeme je počeo i veliki razvoj jugo kinematografije, pa će Safet ostaviti traga u filmskoj ulozi u sjajnim ulogama u filmovima; ”Stojan Mutikaša”, ”Hanka”, ”To”, Pjegava djevojka”, ”Derviš i smrt” i ”Sarajevski atentat”.
Safet je dobio već 1957 ”Šesto aprilsku nagradu grada Sarajeva”,a 1963 je dobio nagradu za životno djelo.

film hanka
Sjedimo mi te 1976 u Domu Armije u Nišu ( ručak zvao Sead Arslangić Šišalo, menađer i producent predstave, inače fina sarajevska raja i poznati voditelj zabavnih scenskih događaja). Priča Safet kako je bio neshvaćen od svoje sredine u rodnom gradu, na početku karijere, i kako mnogi oko njega nisu nikako mogli prihvatiti da jedan bogat gazdinski sin ode u cirkuzante i komedijante. Ali on misli da je napravio najbolji potez u svom životu jer je radio cijeli život ono što je najviše volio.
Imao je neku urođenu otmenost i privlačnost, pa su mu ne rijetko davali da igra uloge gospode i zavodnika ( a što je njegovom karakteru u privatnom životu bilo strano).
Dolazilo je vrijeme za odlazak u penziju, pa je glumac bio zabrinut, kako provoditi penzionerske dane, a još uvijek u punoj kreativnoj glumačkoj sezoni
Pričao je često sa svojim prijateljem piscem Kafedžićem o svojim životnim doživljajima sa scene i oko scene. Jednom upita pisca bili to mogao nekako uklopiti u cjelinu i napisati nešto poput monodrame.
Poslije par dana Kafedžić mu donose hrpu papira, gdje je on skupio sve to u jednu cjelinu, kojoj je dat naslov ”Po suncu ti meni hodio”. (Omiljenu izreku safetovog dede ”Po suncu ti meni hodio” koju je on često govorio Safetu) i tako pisac Kafedžić napisa istu!
Inače za njegovog djeda, vezana je jedna neobična priča o ”nenamjernom samoubistvu”. Djed je bio zdrav čovjek, i otišao je doktoru prvi put u 93-oj godini. Doktor mu je dao neke kapi, koje je on , iz samo njemu znanih razloga, popio u ”jednom cugu”!
Sa monodramom ”Po suncu ti meni hodio” umjetnik Pašalić je počeo svoju drugu mladost, obišao je cijelu Jugu i imao je nekoliko stotina predstava na svim scenama u salama koje su obično bile pune (kao i te 1976. u Nišu).
Glumac Pašalić je doživio ”drugu mladost” u penziji, pa čak je i pozvan na snimanje kultne serije ”Tale”, gdje je igrao ulogu taletovog oca. Mnogi gledaoci se i dan-danas sjećaju one čuvene rečenice ”Sine Tale, magare moje malo”, poslije koje je išla neka izreka puna mudrosti koja je stečena životom

Nažalost ovaj velik glumac nas ja napustio 1987 godine, ostavljajući nam sjećanja na svoja djela, a posebno na kultnu monodramu ”Po suncu ti meni hodio!”
april 2015 napisao Mirza Hasanefendić

About mirzahasanefendic

Née en Bosnie-Herzégovine, dans la vile de Sarajevo, Mirza hasanefendic eu une brillante carrière d'ingénieur, journaliste, écrivain et merveilleux père de famille...
This entry was posted in Uncategorized. Bookmark the permalink.

Comments are closed.