FAŠIZAM JOŠ UMRO NIJE, A KA’ ĆE NEZNA SE …!

MIRZA HASANEFENDIĆ

U povodu dana pobjede nad fašizmom i njegove smrti ??????????

FAŠIZAM JOŠ UMRO NIJE, A KA’ ĆE NEZNA SE….!

Kud elitististički fašizam prođe, ”gladna će se zemlja” zvati!

Prije dva dana  prođe  9. maj dan pobjede nad fašizmom, a neki kažu da je 8 maj dan pobjede na tim zlom.  Ne mogu da se slože ni oko datuma kada je fašizam poražen (?) , a kamo li oko nekih goručih svjetskih problema, svak tjera svoju isključivost…..

Umorih se od ove svjetske ”složne braće, složne jedino ako im se interesi poklope”, pa malo zakunjah u fotelji….

U jednom momentu izađoše pred moje oči pojedini balakanski političari i ratni prifiteri. Gledam ja njih pa im kažem, onako malo provokativno :”Šta vi to slavite novokomponovana gospodo!”.

Oni kažu: ”Slavimo dan kada smo dohakali fažizmu i zlom ”brkici malih brkova”.

Ma neće biti da ste baš Vi ukokali naciste i ”zlog brkicu”, nego su to učinili bar kod nas partizani, a ne nacionalisiti!

Došlo neko čudno vrijeme, pa neki slave pobjedu nad samim sobom!

Gledam ja njih, ma poznajem im dobro kamelonsku osobinu promjene boje, pa ih pitam onako ”radoznalo” a u skladu sa trenutnim političkim kretanjima na prostoru bivše Yu: ” Dobro to sa  Nijemcima  nacistima je jasno, a ko su onda za vas bili balisti, čete, ujke, handžar divizija i slična bratija?”

Oni odgovaraju u glas : ”To su bili strikani, ujaci, amidže, rođaci,komšije…, Nisu oni fašisti, to je familija. Oni su  se borili za pobjedu svoju vjere (!), svoje partije,  svog naroda (!), za svog vođu (!),……”

”Dobro, kažem ja malo začuđen, samo sve to meni malo ”tukne” na osnovnu definiciju fašizma; jedna vjera, jedna partija, jedan narod, jedan vođa…….tako je nekako bilo slično i devedestih u exYU  prvo su došli hodže i popovi, pa  topovi, pa onda grobovi i na kraju lopovi, pa sada narod niti ima posla, niti ima šta da jede.

Po svojoj definiciji ima više vrsta fašizma, pa ima i onaj tzv Elitistički fašizam, pojednostavljeno rečeno na naš način, kada vlast ili pojedinac sve sebi ngrabi, krade, ”otima bagerom” od drugih da bi on imao što više, ne vodeći računa o tome da time eskpolatiše ljude i uništava cijele porodice, a time stavlja te ljude u siromaštvo i beznađe!”

kijamet dan

 

Kud Elitistički fašizam prođe  ”gladna će se zemlja” zvat!

Skočiše na mene složna braća,složna jedino u ”hapanju”, mržnji i beskrajnim podjelama do jednoćelijskih organizama, a sve u svrhu svoje vlastite koristi, pa u horu zagalamiše: ”Mi smo se borili za svoju v(j)eru, za svoj narod i to je nama naša borba dala, pa  nam familija zaimala.

Lijepo je rekao onaj dahija  ”starac Fočo od stotinu ljeta” da je sirotinja i Bogu teška, pa onda je sasvim normalno da je i nama kao v(j)ernicim ista još teža!

A što se tiče elitističkog fašizma, opisanog u radu onog crvendaća Kare  Marksa , gdje možeš uzeti za ozbiljnog  čovjeka i intelektualca, osobu koja kaže, gluho i daleko bilo, da je čovjek nastao od majmuna.  Budala crvena gd(j) e bre (ba) može čovjek postati od (h)ajvančeta ili živinčeta. Kada se to desilo u novije vrijeme, ha šta sad imaš reči!”

”Pa neznam- ne predajem se ja lako-  zar sve ovo što nam se događa od devedestih godina pa do dana-današnjeg ( i ovo što se dešava u mnogim zemljama svijeta) nema pomalo neku simboličnu povezanost za teorijom da je čovjek postao od majmuna ili ”more” biti tačnije da je evolucija krenula povratnim putem u mnogim dijelovima svijeta!”

Prihvatše se novokomponovani političari i bogataši, balkanskih demokratskih argumemenata ubjeđivanja, parmaka i kolaca, da mi dadnu jednu lekciju iz njihovog shvaćanja demokratije. Postade gusto, jer mi se balkanska demokratija počela približavati da me ”dozove tobe”, pa se ja u strahu probudih i pustih jedan olakšavajući uzdisaj….

”Sti-pu ba Balkan i njihovu verziju demokratije” rekoh sebi i upalih TV da pobjegnem od Balakana  i beskonačnih podjela.

Jeste, možda sam htjeo da pobjegnem od tog košamara, al’ ”ne može”!

Gledam  na svjetskim informativnim kanalima, ubijaju bombama djecu nedužne civile, starce, žene i sve što je živo, tamo kolju ljude k’o kurbane, a sve u ime vjere, u ime ideologije, u ime vođe, …….sve gore i gore svaki dan..

U tom psihološkom magnovanju pade mi na pamet gore spomenuti brkica monstrum….

Nešto kontam, da se ovaj monstrum, mali ružni zli brkica malih brkova, zadovoljno cereka u devetom krugu pakla, govoreči : ”Možda sam ja i umro, ali imam ja i sljedbenika……”

Ja se sjetih one stare serije ”Džekna još nije umra, a nezna se ka’će”, pa  ‘nako sa tugom rekoh u sebi; ”Fašizam još umro nije, a  ka’ će nezna se?”.

Maj 2o15 napisao Mirza Hasanefendić

About mirzahasanefendic

Née en Bosnie-Herzégovine, dans la vile de Sarajevo, Mirza hasanefendic eu une brillante carrière d'ingénieur, journaliste, écrivain et merveilleux père de famille...
This entry was posted in Uncategorized. Bookmark the permalink.

Comments are closed.