SARAJEVSKI ZAPISI….. SARAJEVO U MIRU, SARAJEVO U RATU, SARAJEVO U SRCU ZAUVIJEK!

uredio i zapisao  MIRZA HASANEFENDIĆ

SARAJEVSKI ZAPISI……SARAJEVO U MIRU, SARAJEVO U RATU, SARAJEVO U SRCU ZAUVIJEK!

ŠTA JE NAMA …BOBAN MINIĆ ( završna priča)

A onda je došao rat i opsada!

Rođen u znaku Sarajeva, rastao pod nebom istog u nekim sretnijim vremenima, Boban je sa bolom u duši dočekao rat, ali nije imao ni sekunde dilemu ostati ili otići. Rat nosi bol i patnju, a Boban je sa svojom porodicom sve to stoički podnosio do jednog dana, kada je pala neizbježna odluka da se napusti ono što je bilo vječna ljubav i njega i njegovih ….. Sarajevo….

Uostalom, niko ne može da osjećanije ispriča o tome, o izlascima i vraćanju vječnom svom gradu, o ratnom stradanju, nego onaj koji je kroz to sve lično prošao, a za taj ratni period svog života Boban mi ispriča svoje lično svjedočanstvo;

”Iz svih ovih priča o Sarajevu i Radiju je jasno zaključiti zašto, na početku rata, nisam imao ni najmanjih dilema da li ostati ili otići. Iako sam u rat ušao s djetetom od 3 godine i trudnom supugom (mladji sin se rodio u oktobru 92), znao sam da je moje mjesto u Sarajevu i na Radiju. Počele su duge smjene pred mikrofonom i dežure koje su se znale produziti i do 40 sati. Ali, znali smo da je Radio za uplašene i zbunjene slušaoce često bio jedini prozor prema vani i malo svijetlo u mraku njihovih podruma i skloništa. Jedino smo mi mogli spajati “pokidane veze”, kako se zvao najslušaniji blok ratnog radija.

boban u ratu

Nakon 21 mjeseca života u ratu i nakon što smo jednog jutra pronašli snajperski metak u kolijevci mladjeg sina, odlučili smo da potražimo mogućnost izlaska porodice iz grada. To nam je uspjelo tek krajem decembra 93.  U Konvoju zaštičenom medjunarodnim snagama porodica je stigla u Split iz kojeg su, ni sami ne znaju kako, stigli u Španiju. U crnom februarskom danu 1994. na Markalama je poginula moja mladja sestra i to je promijenilo sudbinu ostatka porodice. U avgustu 94. uspio sam da posjetim svoje u Španiji ali sam se, na iznenadjenje i nevjericu prijatelja i kolega, s ruksakom punim lijekova i školskog pribora, vratio u Sarajevo. Posljednji program napravio sam s Mirzom Delibašićem a onda su dugi sati pred mikrofonom, u ekstremnim uslovima vrućine ili hladnoće, ponekad bez kapi vode, naplatili svoj danak. Ostao sam bez glasa i tako završio svoju karijeru radio novinara. Iz Sarajeva sam izašao u decembru 1994 i nakon uzbudljivog, ponekad opasnog i dramatičnog puta stigao u Španiju.” (završen citat)

I po izlasku iz Sarajeva Boban nije prekinuo svoju borbu za istinu i mir, pa je preko predavanja, seminara, radija i TV pokušavao da objasni golgotu kroz koju prolazi  Bosna i Hercegovina, a prije svega Sarajevo. Pošten, profesionalan i odvažan , Boban je ”načeo” temu i otvorio diskusiju od koje mnogi novinari i dan-danas zaziru i izbjegavaju; ”O ulozi medija i pojedinih novinara u svemu ovome što se dešavalo u ratnim godinama. Otvorio je i ”nagrizao” osjetljivu temu etika novinarstva u ratnim uslovima!.

Girona: Lliurament d

Nastavak življenja u Španiji, nije nikako značio kraj novinarske karijere, a ljubav prema Sarajevu je ostala ista, a sa svojim rodnim  gradom vječno u srcu, Boban je nastavio, onako kako to on samo umije, svoje priče o Sarajevu. Napisao je oko dvije stotine članaka, od kojih je bar polovina imala Bosnu i posebno Sarajevo za osnovu priče. Za svoj stvaralački rad dobio je u Španiji 2005 godine, prestižnu međunarodnu nagradu Liberpress. Boban se nametnuo svojim kvalitetnim radom, pa je samo poslije dvije godine dobio svoju stalnu sedmičnu rubriku u najvećim katalonskim novinama!

Poster Good Night Sarajevo

 

U nastavku svog stvaralačkog opusa Boban Minić se okrenuo , između ostalog, pisanju knjiga, pa je napisao vrlo popularnu i traženu knjigu  ”Bienvenido a Sarajevo, hermano!” (Dobro došao u Sarajevo, brate!). Knjiga je doživjela dva izdanja, a koja je bila predložak za dokumentarni film ”Good Night Sarajevo”. Film je već prikazan na desetak međunarodnih festivala, a na festivalu u Argentini, čak je osvojio i prvo mjesto.

 

Sadržaj gore navedene knjige najviše prostora posvećeno je pričama iz prijeratno i ratnog Sarajeva, a posebno mjesto u knjizi i u srcu zauzimaju priče o radiju.

 

Portada knjige (za Mirzu)

Na kraju ove priče o ovom divnom Sarajliji,a koju sam sa zadovoljstvom pisao, za kraj sam ostavio napišem moj utisak o Bobanu Miniću, tom primjernom sarajevskom djetetu,  a to je u Sarajevo i Radio, (pri tome nije bitno da li se piše zajedno ili odvojeno gramatički) uvijek u srcu i Sarajevo zauvijek, bilo u  periodu  prije rata, za vrijeme rata ili danas u sunčanoj Španiji

Juni 2015 napisao Mirza Hasanefendić

 

About mirzahasanefendic

Née en Bosnie-Herzégovine, dans la vile de Sarajevo, Mirza hasanefendic eu une brillante carrière d'ingénieur, journaliste, écrivain et merveilleux père de famille...
This entry was posted in Uncategorized. Bookmark the permalink.

Comments are closed.