SARAJEVSKI ZAPISI….GRBAVIČKE BARAKE, MJESTO GDJE SU SE KALILI TALENTI I OMLADINCI!

MIRZA HASANEFENDIĆ

SARAJEVSKI ZAPISI….GRBAVIČKE BARAKE; MJESTO, GDJE SU SE KALILI TALENTI I OMLADINCI!

ŠTA JE NAMA……Bokserski Klub GRBAVICA!

B.K. ”Grbavica” je bio klub sportskih entuzijasta, a za koji dosta Sarajlija nezna ni da je postojao!

Kada počne priča o boksu u ”onom” Sarajevu, svi se odmah sjete tragično preminulog bokserskog šampiona Baneta Toskića, koji je bio poznat kao bokser, ali i kao vlasnik prvog sarajevskog kafića GONG (1966).

Ali nije bio Bane jedino ugledno boksersko ime, poslije njega su dolazili i drugi, kao npr. Asim Smajić šampion i pobjednik turnira olimpijskih nada 1969. Asim je otišao prvo u ”Crvenu Zvezdu” u Beograd, pa poslije u Banja Luku. Imao je određeni uspjeh u karijeri, ali nikada nije dostigao visine koje su mu pripadale.

Ovo su bila imena uspješnih boksera, ali iza toga je stajao težak i sistematičan rad kroz klubove.

Polovinom šezdesetih godina omladina Sarajevo je tražila sebe i svoj izraz kroz sport, prije svega u fudbalu, a onda i u drugim sportovima.

Inače, boks je i vrlo opasan sport, ponekada i za život, pa je tako ostalo zapisano da su na sarajevskom ringu smrtno stradali bokseri Hamzić (pedesetih godina) i Muhadžeri šezdesetih godina!

Čvrsti sarajevski momci su voljeli boks, pa je pored već postojećeg ”BK Partizana” grupa entuzijasta osnovala BK ”Grbavica”, koji je kratko živio samo četiri godine (1965-69), a iskalio je toliko talenata. Počeo je u republičkoj ligi i vrlo brzo prešao u drugu saveznu ligu.

Za boksovati i trenirati u BK ”Grbavici” trebalo je prije svega, uz talenat, mnogo ljubavi i entuzijazma, jer su uslovi bili pravi ”proleterski”. Ekipa je trenirala u starim barakama iza ”Šumarskog fakulteta” na Grbavici. Barake su prokišnjavale, rekviziti su bili skromni, priručni a ne rijetko i ručne izrade, ali je zato volja omladinaca bila,  za zdrav sportski uspjeh, velika poput Trebevića.

Na čelu te ekipe pred kojom je bilo vrijeme uspeha bili su treneri prof. Fikret Pašić i Aziz Braco Kalajdžić. Za zdravlje boksera se brinuo klupski ljekar, tada mladi, a kasnije ugledni sarajevski doktor Siniša Šagi.

bk grbavica

Bokseri  BK. ”Grbavica”

Trener prof. Pašić (bio je i moj kondicioni trener u Partizanu) pomalo strog stručnjak, ali stručnjak koji je znao da izvuče maksimum iz svakog takmičara i da ga motiviše za pobjednički trijumf. Trenirati za BK Grbavicu bio je san mnogih sarajevskih momaka, ali oni koji su pronijeli slavu ovog tima bili su bokseri; Narcis Kalajdžić, Baluković Kemal, Torlaković Munir, Topalović Adnan, Milanović Mišo, Džilas Kojo, Jakovljević Zoran, Ćalomerović Safet, Ćalomerović Sakib, Pašić Hajrudin, Lopardija….

Nažalost za boksere BK ”Grbavice” vezana je i jedna od najtragičnijih priča iz ”onovremenskog” Sarajeva. To je tragična priča o dva brata Tvorića, dva boksera BK Grbavice, koji su se tragično smrzli ”jedne zimske” noći na Bjelašnici,a koja će ostati ”upisana” kao jedan od najtužnijih događaja tog vremena.

Kolika je snaga i talenat bili tih momaka najbolje govori podatak da je bokser Pašić Hajrudin, proizašao iz grbavičke škole, 1970. godine pobjedio  legendarnog Beneša i osvojio ”Zlatnu rukavicu BiH” za tu godinu.

Moj drug Narcis Kalajdžić, zvani u raji Cina, je rođen na Kovačima, gdje je proveo svoje djetinjstvo igrajući fudbala, sa nadom da će zaigrati u timu sa Koševa. Onda je jednog dana na nagovor svog brata Brace, ušao u grbavičke barake, a sa time i u magični svijet ”plemenite vještine”, kako ljubitelji sporta zovu boks. Krenuo je na svoj put širom jugoslavenskih ringova, sa mnogo uspjeha, prvo kao bokser BK Grbavice, a kasnije je prešao u BK ”Partizan” koji je bio član prve savezne Ex-YU lige, u to doba jedne od najjačih evropskih bokserskih liga. Po završetku svoje uspješne bokserske  karijere Cina se pronašao u elektroenergetici i sa Energoinvestom učestvovao u izgradnji više privrednih objekata širom Jugoslavije.

pobjeda narcisa

Sudija proglašava  pobjedu Narcisa Kalajdžića

Cina je u svojoj karijeri boksovao u polusrednjoj, srednjoj i poluteškoj kategoriji. (i bokseri sa godinama , kao i obični građani, dobijaju na kilama)

Svoj prvi pravi izlazak na ring Cina je imao 1969 na juniorskom prvenstu Jugoslavije u Šibeniku, a istovremeno je uzeo i učešče saveznom turniru olimpijskih nada 1969, gdje je Asim Smajić proglašen najboljim bokserom.

Naredne godine, došlo je do gašenja kratkog života BK Grbavica, neznam da li je  razlog tome bio manjak ”love” ili koncentracija kvalitetnog sarajevskog boksa u starijem klubu BK ”Partizan”, ali znam da su svi dobri bokseri, uključujići i Narcisa Kalajdžića, prešli u FIS gdje su nastavili svoju sportsku karijeru, a o tome će biti riječi u nekom novom tekstu sjećanja na boks u Sarajevu.

narcis i marjan benes 2005

2005  MARJAN BENEŠ I NARCIS KALAJDŽIĆ

Juni 2015 napisao Mirza Hasanefendić

About mirzahasanefendic

Née en Bosnie-Herzégovine, dans la vile de Sarajevo, Mirza hasanefendic eu une brillante carrière d'ingénieur, journaliste, écrivain et merveilleux père de famille...
This entry was posted in Uncategorized. Bookmark the permalink.

Comments are closed.