SARAJEVSKI ZAPISI……..MIRKO KAMENJAŠEVIĆ (HOMAŽ)

MIRZA HASANEFENDIĆ

SARAJEVSKI ZAPISI….MIRKO KAMENJAŠEVIĆ (HOMAŽ)

ŠTA JE NAMA BIO……..MIRKO KAMENJAŠEVIĆ

Mirko_1

”Hvala ti druže Mirko, na svim onim utakmicama na kojim sam bio ”prisutan”  zahvaljujući tvom magičnom glasu!”

 

On je bio naš dragi gost svake nedelje poslije podne. Ulazio je u naše domove, družio se sa nama u stanu, u prirodi i na putovanje. Imao je divan radiofoničan baršunast glas na baritonskoj bazi i svaki put nam unosio živost svojim javljanjem.

Sa njim smo se radovali kada su ”naši” pobjeđivali, obično u gostima, jer smo na Grbavicu i Koševo redovno išli. Nekako njegov glas sa radio aparata kao da nas je smirivao kada su ”naši” gubili i kao da je u tom glasu, kojem smo vjerovali bez ostatka, bila poruka da su i porazi na terenu dio sportskog života.

Mirko_5

 

Sportska redakcija Radio Sarajeva 1981 Jovo Dimitrijević, Nikola Bilić, Zdravko Lipovac, Jovo Jovanović i Mirko Kamenjašević

Znao je da nas nasmije i u momentima kada su ”naši” gubili utakmicu, svojom duhovitošču, lucidnošču i kreativnošču.

Ostalo je u sjećanju njegova izjava: ” Osim dribla, jednog igraca, pa drugog, pa trećeg,…..slušajte muziku iz studija dok Osim dribla”, ili iz Mostara ”Šut….lopta je otišla visoko preko gola,…..ali evo se vratila ponovo pred gol”  Moguće je da radilo o tzv ”svijeći” tj.  vertikalno panično udarenoj lopti koju je mostarska košava vjerovatno vratila nazad u teren, ali kada to on, Mirko Kamenjašević, ispriča to ima posebnu draž, poseban šarm i dimenziju, a to se pamti godinama.

Inače, junak naše današnje priče, Mirko Kamenjašević, rođen je 1921 u Ćeliću kod Tuzle. Otac Anto,  bio je imućan vlasnik lokalnog hotela, ali naprednih ljevičarskih pogleda, pa ja čak učestvovao i u ruskoj oktobarskoj revoluciji. Mirko i brat mu Jakica (bokser) bili su privrženi sportu od malih nogu. Odgojen u slobodarskom duhu porodice, Mirko se pridružio 1943 godine partizanima u vazduhoplovstvu, kao pilot.

Polsije rata radio je kao profesor fizičke kulture u Tuzli i Sarajevu. Na radio je došao slučajno! Bio je pozvan na jedan intervju i stručnjaci sa radija su odmah uočili njegove vrsne fonetičke kvalitete i ponudili mu posao spikera. Tako je počeo svoju blistavu karijeru kao spiker, da bi 1958 na takmičenju spikera Jugoslavije, zauzeo drugo mjesto odmah iza neponovljivog Branislava Surutke.

Uporedo sa svojim radom spikera, počinje i razvija svoju sportsku karijeru vrsnog sportskog novinara. U to doba nije bilo TV pa je njegov baršunasti glas ljudima dočaravao direktno šta se dešava na stadionima, košarkaškim i rukometnim igralištima, bokserskim ringovima, a slušaoci su imali utisak kao da su lično na mjestu događaja.

Mirko_6 (1)

Prenose svih sportova je radio profesionalno, ali je ostao slušateljstvu u sjećanju kao kultni reporter sa fudbalskih terena i ostaće zapisano da je radio više od hiljadu direktnih prenosa fudbalskih utakmica.

Mirko je imao neku svoju ličnu spontanost, da sve prenosi onako toplo i koloritno iz svog srca, pa ga je razvoj događaja na terenu znao ”povući” da i sebe unese u sve to i tako da jedan poseban šarm, toplinu i bliskost sa slušaocima. Bio je vrlo fin i pristupačan kao čovjek, pa su ga mnogi, koji su ga samo čuli na radiju, prepoznavali na gradskim ulicama, prilazili mu i razmjeni bi po koju riječ. Mirko je uvijek bio otvoren, pa su ga svi voljeli i nisu nikada ništa ružno rekli za njega.

Mirko je bio boem, volio druženje, kafanu i sviranje pa je znao da i zasvira za svoju raju za stolom, koji je imao magičnu privlačnost za prisutne goste u kafani koji su približili i slušali priču. Veseo, ničim opterećen, Mirko je znao da ispriča i poneki diskretan detalj sa i oko prenosa utakmice, upotrebljavajući u žaru priče i poneku tihu psovku. Neki koji su to čuli kasnije su pričali da su to ”čuli u direktnom prenosu” i spominjali neke vremenske suspenzije, kao kaznu za iste.

Mirko_7

 

Mirko Kamenjašević, Jovo Jovanović i Pavle Lukač

Inače, od ovih svih ”silnih suspenzija” jedino je tačno da je Mirko bio suspendovan na par sati, i to ne zbog ”provale” u radio prenosu, nego kao spiker.

To se desilo 1958.! Umro je Đuro Salaj, predsjednik YU sindikata, i tu tužnu vijest trebao je da pročita tada najbolji spiker na Radio Sarajevu Mirko Kamenjašević. Mirko je čitao profesionalno cijeli nekrolog, da bi na kraju umjesto da kaže: ”Neka je slava drugu Đuri Salaju!”,on reče: ”Neka je slava drugu Đuri Pucaru Starom!” Ovo je izgovorio iz navike jer je Đuro Pucar bio često spominjan u njegovim spikerskim čitanjima.

Nesvjestan izgovorenog, on je izašao iz studija, saradnici su se hvatali za glavu, a direktorica Danica Kurtović ga je odmah suspendovala. Svjestan situacije Mirko Kamenjašević je odmah nazvao kabinet Đure Pucara, da se izvini, ali su mu rekli da odmah dođe u kabinet kod Pucara. Mirko je otišao sa strahom, a tamo ga je dočekao predsjednik Pucar pa mu reče:” Sjedi sine, a je si li ti onaj što me živa sahrani…..?”. Mirko odgovori potvrdno, a Pucar nastavi: ” E šta češ, ti si mlad al će ti valjat jednog dana pročitati i tu vijest. Nego šta češ popiti, pa da mi ispričaš kako je na Radio Sarajevu”. Ohrabri se Mirko pa reče sve što mu je na srcu, a njemu predsjednik reče: ”Idi, vrati se na posao, a ja ću nazvati Danicu da malo popričamo!”

Vratio se Mirko sav važan na radio, a direktorica ga, sva isprepadana, upita kako je bilo? On reče, za mene je prošlo dobro, ali reče drug Pucar da je čuo da ima problema na radiju i da će da vam telefonira. Direktorica upita Mirka ko je rekao predsjedniku da ima problema na radiju, a Mirko reče : ”Ja!”

Inače Mirko je bio velemajstor za pričanje viceva volio je sve šale, pa čak i na svoj račun, pa mu nisu smetale ni te glasine o nekim njegovim navodnim psovkama na radio-prenosu, a bio je i svjestan da je i to dio cijene za njegovu veliku popularnost među slušaocima.

Mirko_4

Početak rata ga je zatekao u vrlo teškom zdravstvenom stanju, pa je 1992 godine otišao u Španiju, gdje je jedno vrijeme uspio da popravi svoje zdravstveno stanje, nažalost zlokobna bolest ga je prvo prikovala za kolica, a onda je preminuo 17 avgusta 2003 u španskom gradu Đironi!

 

Mirko Kamenjašević sa suprugom osamdesetih godina

Tako je nažalost otišao, tamo odakle se niko ne vraća, kultni sarajevski radio sportski novinar, Mirko Kamenjašević, čovjek koji je cijeli život i ovde, i u Španiji, isticao svoje bosanske korijene, govoreći  da mu je zadnja želja da bude sahranjen u Sarajevu. Ova želja, ovom velikom Bosancu, dobrom čovjeku i patrioti je ispunjena, pa njegovi posmrtni ostaci počivaju u miru na groblju Lav u Sarajevu.

Završavajući ovu tužnu, ali ponosnu priču, o jednom velikom Sarajliji, kultnom reporteru kojeg smo slušali u našim domovima i koji je bio dio našeg sportskog života, iako ga možda nikad nismo sreli, želim samo da kažem: ”Neka ti je vječni smiraj duše i slava golema druže Mirko i hvala ti za sve one utakmice na kojima sam bio prisutan zahvaljujući tvom glasu!”

Juli 2015 napisao Mirza Hasanefendić

PS Zahvaljujem se g. Jovi Jovanoviću na ustupljenim fotografijama, koje su zlata vrijedne, kao dio priče o jednom vremenu i jednom velikanu sportskog novinarstva koji se ugradio u sportsku istoriju našeg grada!

About mirzahasanefendic

Née en Bosnie-Herzégovine, dans la vile de Sarajevo, Mirza hasanefendic eu une brillante carrière d'ingénieur, journaliste, écrivain et merveilleux père de famille...
This entry was posted in Uncategorized. Bookmark the permalink.

Comments are closed.