ZAPISI JEDNOG SARAJLIJE IZ ”ZEMLJE KENGURA”! (I nastavak)

Ogi karamehmedovicpiše  OGNJEN KARAMEHMEDOVIĆ- OGI

Ogijevo razmišljanje i priča o tome kako je nekada bilo i kako je danas….(I nastavak)

Malo priče oko babe Fikreta, Tkačenka, Ramba, Dejtona i drugih ”sitnica” koje život čine!

Vidi ‘vako: od kad znam za sebe vazda sam više gotivio Amere nego Ruse. Nemam pojma što, ali men´s´čini najviše kroz sport, jer politika nit’ me je interesovala niti sam o njoj im’o ikakvog pojma.

Sa Amerima smo se morali “marisati” jedino u košarci, dok su nas Rusi handrili u svim meni i mojoj generaciji “glavnim” sportovima – nogomet, košarka, rukomet, vaterpolo ….. Jesam vala mrzio Sergeja Bjelova, Tkačenka i kompaniju nemorem ti opisat’. Dođu ba sa nakim jeftinim trenerkama karmin boje i onim velikim CCCP  (valjda se ‘vako pise SSSR ćirilicom) na sredini i onda krene jebada. Znali smo ih i “uzeti”, ali smo bogami znali i fasovati po guzici ….

tkacenko

Dva diva Tkačenko i Sabonis nekada!

tkacenko 1

Poslije sam se poč’o palit na Rokija, Ramba i slične tipove – sve mi nešto godra kad jedan frajer razvali cijelu Red Army. Men´s´čini da sam se i napio od sreće kad pade zid u Berlinu, jesam levat, ali bar nisam bio jedini. Vidi ba, moj rezon ti je bio “koke”.

 

 

Tkačenko i Sabonis prije par godina

One iz istočne Njemačke nisu ni dolazile na Jadran. “Zapadne” dođu al’ nake mi hladne, tvrde, ne znaš ba kako da je potkačiš… A Poljakinje, Čehinje, heeheh, zlatno doba! Po danu loma plaža, upoznavanje, šarmiranje a navečer šetnja rivom, rukica, coca-cola – i onda kakav zabačen dio plaže, jal preko magistrale u masline. Helem nejse, konto sam sad kad pade zid mogle bi one “istočne” krenut putem sestara iz bloka i loma se pustit’ u promet, da vidimo i to, haj´ ba, nije safun, neće se potrošit ….

Tako ti se moja zabluda o Amerima i njihovim namjerama prenijela i u devedesete i čekanje na Busha ili Klintona (jebe se ovog za Bosnu, on se zabavlj’o sa Monicom) da pošalju 6. flotu i pomogne opkoljenom Šeheru i cijeloj Bosni. Jes’ ovaj posljedni našo loma vremena (između dva seksa) i nešta sklepa u nakom Dajtonu i evo nas dvajest godina kasnije jos uvijek ga kolektivno “labrnjamo”. Haj’ što mi, al’ što cijela planeta i to u transu, sa velikim entuzijazmom …

Poče stari Bush, nastavio Bill, srednji Bush uvalio u “četvrtu”, “ovaj zadnji” ili  dok on glumi ”cirkuzanta” na youtube (igra, plese, pjeva i zabavlja šire narodne mase), neko njegov iza đale šalta – “peta”, “šesta”… i sad, E BLAGO NAMA, izgleda je red na najmlađeg Busha i vrijeme je da se spakujemo i laganice sa maksumčadi prema atomskim skloništima ….

fikret abdic

Vidi sad, naumpade mi Babo i Agrokomerc iz ’80. Frajer skonto da gradi fabrike i razvija privredu u i od boga i od komunjara zaboravljenoj Cazinskoj krajini. Jedno selo ima šljivik, jabuke, kruške – on u slijedećem pravi fabriku kompota, džemova, turšije… Tako sa jajima, pilićima, govedima… U svinje se baš nije mješo al´ je i njih bilo svuda okolo…Samo su gledali i navijali da padnu dvije legende, Hakija i Hamdija, i na vlast dođe ona bugojanska lopina. Sad ako gledaš čisto ekonomski, to baš i nije najbolja varijanta da vozaš šljive, kruške, jabuke, pa jaja i piliće tamo-vamo jer valja praviti ceste, kupovati kamione,  ali time je ba Babo i želio da razvije “vukojebinu”, zaposli mase i mlađima perspektivu dadne. Sad nije on baš im’o para da sve to regularno pokrije i  frajer skonta da na list papira (to se zvalo mjenica)  napise CIFRU jal miliona jal milijardi i dole u ćošku stavi da to možes naplatiti u “pravoj” valuti kad prođe 60 ili 90 dana, kako je koga mog’o opalit po ušima, a da povjerilac ima pravo obračunati kamatu za taj period.

To i nije bio baš nepoznat način plaćanja u ta vremena, ali GENIJALNOST je u tome sto je frajer kad je period naplate istekao obračunao regularno sve kamate i sva ostala potraživanja i uredno izdao novi LIST papira, gdje to sve lijepo crno na bijelo stoji i da sad to možes naplatiti u roku 60, 90, 120 dana i onda ide slijedeći LIST. Para nejma. I fasova Babo nešta zatvora (a i malo je dobio šta je skonto), spasi ga što ga narod na prvim demokratskim izborima izglasa za Predsjednika.

august 2o15 napisao Ognjen Karamehmedović – Ogi

About mirzahasanefendic

Née en Bosnie-Herzégovine, dans la vile de Sarajevo, Mirza hasanefendic eu une brillante carrière d'ingénieur, journaliste, écrivain et merveilleux père de famille...
This entry was posted in Uncategorized. Bookmark the permalink.

Comments are closed.