POČETNE GODINE RADA DOMA MLADIH (II nastavak)……

piše LJUBO PAVLOVIĆ

POČETNE GODINE RADA DOMA MLADIH (II nastavak)

Pored nekolicine početnih koncerata rezervisanih za Indexe i Pro Arte, glavni dogadjaj zbio se kada su Čičci oborili svjetski rekord u dužini neprekidnog Rock & Roll sviranja. Punih 26 sati, dakle, bez prekida za novu 1970 –tu godinu. Naredne godine taj rekord je pomaknut na 32 sata zahvaljujući Kodexima.

kodexi 6

Kodexi  na platou Skenderije, a radovi još u toku na objektu ”Dom mladih!

Sviralo se i ispred službenog ulaza Doma na platou, za malu raju pri dodjeli novogodišnjih paketića. Znalo se tu svirati i na minus preko nekoliko. Uskoro, za nešto više od  godinu dana, otvara se kultni disko klub „Kaktus“ sa Šukrijom Tutićem jednim iz plejade čuvenih disk džokeja/ M.Ibrić,Nećko,Mirso Pašić/. Ispred simpatičan kafić a preko puta veliki klub,dugačka  bina i predivna muzika sa jakim razglasom.Tu su od početka drmali „Dinosurusi u rikverc“/ Mića,Goran i Zoran te Kodexi/ Bebek, Edo,Tuce i moja mlenkost. Bilo je divno i nezaboravno.

Nazad na temu ;Glavna dešavanja iz vizure muzičara  subota uveče od 19-22 h. Vrijeme koncerata ili igranki /čitaj „padanja“/. Taj nevidjeni ugodjaj uspješno je vodio Ahmed Muhamed Imamović-pjesnik iz Bosne zvani Mumi. Nikada nisam vidio da mladi ljudi vole pjesnike kao njega. Bili su opčinjeni stihovima , ali i energijom i načinom kako ih je on prezentirao,Stani malo ,stani, stani braco mali……Nije čudo što je ’75 dobio Goranov vijenac, vrhunac i nagrada za pjesnike onog vremena.

Stidljivo su počele stizati grupe iz okruženja… Beograda, Zagreba, ne mogu zaboraviti nastup grupe  „MI“ iz Šibenika poznate po snažnoj brass liniji , i mnoge druge. Iz Sarajeva počinju zemlju osvajati već spomenuti Indexi, Pro Arte i Čičci. Nekako u istom priodu ekipiraju se i Ambasadori u punom sastavu.

Čobi, Čola, Ismeta, Neda i Jadranka postaju imena poznata van Sarajeva. Posjeta rapidno raste od nekoliko stotina do nekoliko hiljada prodatih ulaznica.  Svi prostori su radili  punom parom i pružali programe; Dansing dvorana,Amfiteatar ,medju prostori. Koncerti, kongresi, predavnja, simpozijumi za mlade i još mnogo toga.

Copy of Tamba

Kako su se mijenjali rukovodioci od Enje,Tambe/Nedžada Hodžića / i Beriza Belkića ,pozitivna priča razvoja kulturnih djelatnosti mladih se nastavljala.

Indexi sa snimanja filma NOKAUT (1)

 

 

 

Nedžad Hodžić Tamba

U ”Dom mladih” dolaze i ”filmadžije”, pa tako režiser Boro Drašković snima kadrove filma ”Nokaut”, a u snimanju učestvuju i ”Indexi” ,odakle potiče i ova fotogarfija. Na snimanju je zapažena mlada i lijepa glumica Barbara Bah, poznatija kao supruga Ringo Stara!

 

Omladinski List „Spektar“ svoju redakciju smjestio je u jednu od kancelarija od samog početka i dijelio se publici subotom uveče. Počela je stidljivo i izdavačka djelatnost, likovni umjetnici i kipari imali su svoje happening-e. Dim, rasvjeta, atmosfera, mnogo raje,……….nemoguće se sjetiti svih dogadjanja i detalja. Kulminacija ovog perioda nastaje formiranjem grupe Jutro tj Bijelo Dugme. O tome se zna i skoro sve je napisano,tako da o tome ne bih iako ima materijala. Namjera ovog teksta nije hronologija nego atmosfera zbivanja i poneki manje znan, ali interesantan detalj, možda dobar  komentar.Sarajevo je u muzici kao perpetum mobile,nikada kraja muzičkom krugu uspjeha.Nakon prvobitnih uzleta scena se uskoro obogaćuje Gaborom Lendjelom i njegovom „Teškom Industrijom“ sa Fadilom Toskićem u početku, a onda Vajtom u nastavku, grupom „Kod“ i fenomenalnim Selverom Brdarićem, te reanimiranim   Vokins-ima  „maratoncima sarajevskih “ igranki.

Sve u svemu eksplozija kulture i dostignuća od mladih za mlade u svim segmentima izvedbe i stvaralaštva.

Sve ovo je utrpano u 5-6 godina i ovako mali tekst, ni blizu ne može dočarati sve što je bilo bitno, dobro ili loše..Nakon tog perioda počinje lagani pad , sve više i više  privrednih aktivnosti i sajmova  su zahvatali i Dom Mladih. Kongresi i aktivnosti  koje su za nešto starije, počinju ometati kontinuitet i rad predstavnika omladinske organizacije. Programi  sve više postaju „Stari za Mlade“ umjesto „Mladi za Mlade“.

Nasuprot tome, Centar sa sportistima i privrednicima grabi krupnim koracima. Velika Hala tada pravi velike koncerte i svjetskih i naših zvijezda, radja se kultna emisija „ Na Ti „   televizije Sarajevo i većina učesnika su raja iz Doma Mladih . Ipak, pažnja se odvlači na razne strane iako je sve trasirano u našim prostorima .Nas malo gdje ima,tu smo ,ali drugi organizuju  Crveni Karanfil,Lica sa naslovnih strana itd ,dobro i komercijalno.Teško prodiremo i u veliku halu.Doći će valjda vrijeme i za naše kapacitete da se razviju.

Tada prvi put počinje da provejava svijest o rukovodnom odvajanju Doma Mladih i  KSC-a Skenderija. Ta prva ideja je glatko odbijena u kuloarima i na forumima .

august 2015 napisao Ljubo Pavlović

About mirzahasanefendic

Née en Bosnie-Herzégovine, dans la vile de Sarajevo, Mirza hasanefendic eu une brillante carrière d'ingénieur, journaliste, écrivain et merveilleux père de famille...
This entry was posted in Uncategorized. Bookmark the permalink.

Comments are closed.