RAZMIŠLJANJA OGIJA SARAJLIJE! (II nastavak)

Ogi karamehmedovicpiše  OGNJEN KARAMEHMEDOVIĆ OGI

Malo priče o granapu zvanom Berza i oko Grčke!

(II nastavak )

E vidi sad što mi ovo naumpade i što ti ovo pišem. Čuju ti ovi iz svijeta demokratije za ovaj fol babe Fikreta  (a možda su i znali ranije, nisam baš siguran) i to ti oni lijepo “pođone”, samo onako više demokratski.

novac (1)

I baš ko iz vica kad je Mujo igr’o pokera sa engleskim džentlmenima i nisu se pokazivale karte, već onako na povjerenje, ja kad je njih KRENULO. Štancaju papire, što država, što privatni bankari , da su fabrike papira radile u tri smjene i još je papira falilo. Frka je što nisu oni tu stali već DOGRADIŠE sistem.

Ovako: otvore ti oni nešta ko nakav granap i počnu tušit te papire. Daju granapu fino ime Berza , onako demokratski. Ide “šatra”, vidi jarane piše milion, stranka plaća 5, 6, 10 % godišnje interes narednih 5, 6, 10 godina, sigurno ba ko beton, ja bi to sebi ostavio ali znaš nešto drugo mi je ispalo pa kontam ko tebi, daj ti meni “cvaju” a ti ih uzimaj natenane. S’a ba puno je, evo materemi ne mogu ispod 1.5… Beton ba kad ti kažem!

Slobode mi sad me zvao Tony Blair, uz’o je već gutu za naku svoju raju i hoće još, ali s’ tobom sam godinama pa mi vokri da te mašim…

E vidi sad jarane ovaj vrhunac. Svugdje na svijetu samo vlasnik kuće, namještaja, auta može osigurati SVOJU imovinu. Ovde jok. Ja tebi zavalim papire i onda uplatim osiguranje da će isti propasti. To ti je k’o da ja sam sebi ugradim plin u auto (a zovem električara da mi promjeni sijalicu koliko sam sposoban i tehnički obrazovan) i onda to auto složim tebi i još osiguram na punu vrijednost da će se jednog dana zapalit, ali ne da ti naplatiš premiju već ja. Halo ba, đe to ima?

Zatrpaju ti ba oni lijepo cijelu planetu sa PAPIRIMA, još je osiguraju da će riknuti. Problem je što je još “guta” ostala u njihovim knjigama, a kako ba neće – 3 godine u 3 smjene, 24/7 štancali. Dođe đavo po svoje 2008. godine.

Već sam ti jednom pis’o šta i kako se desilo i šta je s’ nama u “kengur” -državi, da ne ponavljam ali sad da ti kažem trenutno ti je situacija jako zajebana.

Vidi ‘vako. U toj trgovini papirima jesu malo učetvovale i države ali velika većina je bila u privatnom sektoru, u komercijalnim bankama. Pošto su “polabrnjale” i zijanile velike pare, banke nisu mogle nastaviti poslovanje; eheheee, onda su genijalci iz MMF skontali i natjerali države da dug banaka preuzmu na sebe kao javni dug, a MMF će odobriti i dostaviti bankama nova sredstva. To su morale prihvatiti Irska, Španija, Portugal, Italija,… i konačno Grčka. Znači sav zijan je sa vlasnika banaka, koji su uobičajeno prebogati, prebačen na leđa naroda, uglavnom siromašnog. Ovu soluciju jedino nije prihvatio Island i pustio je banke da propadaju ili da ih spasavaju sami vlasnici, a vodio računa o narodu.

Da se loma vratimo Grcima, jer sad je ko fol tu najveća frka. Jesu Grci lopine k’o sto smo ti i mi nekad (a oni što ostadose u Tamnom vilajetu i sad) bili.

Čitam ima jedno ostrvo malo oko 5000 stanovnika i od toga ih više od 4000 slijepo. Kontam, nešto im u genima ne valja, karaju se između sebe šta li, možda voda, kakva zaraza; ma jok ba vlada je k’o pomoć slijepim uplaćivala oko 800 eura svake dvije hefte.

Prva misao mi pade da jebem mater “ozijima” što i oni nisu tako dobre ruke. Odmah bi ja prvi, a men´s´čini i pola jal Deer jal Noble parka (naselja u Melburnu gdje je većina naši’) se “igralo” Saše Matića. Nabaciš Reybanke, sa pravo tamnim staklima, jedne tebi, jedne u tebe ti hanumi i osam joja svake hevte. To je ba demokratija!

Moj si mi jarane, zadnji put ti našarah nešta š’a me jebe u votaži. Ja sam ti ba ko onaj Kožo što malo-malo nazove Dežulovića u 2-3 sata iza ponoći da mu vic ispriča. Samo ja viceve ne znam pričat, pa zato ‘vako loma remse šta god mi naumpa´ne.

Vidi ba, gledam TV i svi vrijednosni dokumenti pali u Kini za 25%. To ti je jarane guta da pokrije sve dugove što članice Unije imaju. Vidiš neki dan je i Soroš nešta ko komentaris´o da “žuti” moraju usporiti rast svoje ekonomije, jer ko biva to handri sve ostale. Sad ti meni cire šta se ovdje dira. Frka u Grčkoj šatro bankrot države, a njihov premijer se hakaće k’o da je dobio na lotu, I to pravu gutu, a onaj “žuti” hoće da se baci kroz prozor na sred Tiananmen squera, gdje je nedavno rokno kamaru nakih studenata,  što ko nešta počeše nake proteste. Moreš jednom pogađati o čemu se ovdje dira i ko pomaže da se ovo kreira, ali pomoć´će i tebi veliki brat!

august 2015 napisao Ognjen Karamehmedović Ogi

 

About mirzahasanefendic

Née en Bosnie-Herzégovine, dans la vile de Sarajevo, Mirza hasanefendic eu une brillante carrière d'ingénieur, journaliste, écrivain et merveilleux père de famille...
This entry was posted in Uncategorized. Bookmark the permalink.

Comments are closed.