OGI NASTAVLJA SVOJU PRIČU

Ogi karamehmedovicpiše OGNJEN KARAMEHMEDOVIĆ OGI

O novom autu, o finansiranju tipa ”hair cat” (tj. šišanje) i još mnogo preko toga….

A vidi ovo kod jarana mu genijalca. Neću imena, da ih ne ofiram. Žena mu radi u nakoj robnoj kući, sedam dana heftično i sad je ko nakav od menadžera. Svaki dan se kolje sa ostalim, ko će ostati zadnji da sve zaključa, to ti je jedno sat ekstra svaki dan i za to sedmično ima 100 dolara. On voza pice za jednu piceriju. Žive u trosobnom unitu sa dva velika sina i njenim roditeljima. Jarane, kad ulaziš u unit cipela k’o ispred Begove, petkom za džumu u vrijeme Ramazana. E sad, uz’o ti je on dva auta na kredit i jednim voza pice, a drugi koristi hanuma i ono ko za familiju kad gdje krenu.

stednjaSad porasli sinovi a mora se i “mamica i tatica” ponekad izvest i sad to auto što je hanuma vozila odjednom premalehno – treba malo veće. Sad vrate oni dileru to auto i kad su se isprebijali oni još uvijek 30 milja kratki. Novo auto ti je 50 milja pravo dobro, veliko, more 6 sjest. Prati sad! Trijes milja za staro i 50 milja novo, 80 milja sve ukupno a auto novo vrijedi zamalo u po cijene. U Australiji nebi dobio kredit da ti je babo Prime minister. Kod Amera, more ba, nema problema. E sad po belaju (kod njih se osiguranja plaćaju sedmično) jedna rata osiguranja nije prošla i belaj nikad ne ide sam, havarija i totalni otpis. Sad imas 80 milja kredita za auto koje nemaš. GENIJALNO !!!

Sad moremo mi vikat’ ko ih jebe, sami se uvalili, ali šta je ba sa državom, njihovim institucijama da to regulišu, banke da se pridržavaju tih propisa, …. ma jok ba, ko to jebe, svi rade na proviziju i što te više zavali više kajmaka pokupi; sad, jesi li ti u stanju to servisirati i ako bog da nekad otplatit’, ma zaboli me ćuna, svakako ću to sve upakovat’ (bundle up) sa masom nakih drugih vrijednosih papira i zavalit’ jal Grčkoj, jal Islandu, jal….. pa nek se oni vade. Neka njima MMF uvodi sankcije i postavlja uslove, nek njihovi penzioneri horvaju po kontejnerima u potrazi za korom hljeba, nek’ je kod njih 60% mladih nezaposleno, …..nek’ je .. I nek’ budu sretni što nećemo doći da kod njih tražimo

atomsko, hemisko, biološko i da ih učimo demokratiji,……

 To sa grčkim ostrvom je jarane samo jedna od zvrčki, a ima ih ba hipten. K’o fol sa auto-putem koji je treb’o imat’ po tri trake, a naprave sa po jedvi, a za treću se rastale, otvaraju fiktivne firme na Cipru i tako izbjegavaju plaćanje poreza, prijevremene penzije , masa birokratije ,…… To jarane pomaže podizanje krize, međutim frka počinje ranije.

Vidiš poslije 2008 država je na sebe morala preuzeti dugove i gubitke njihovih privatnih i komercijalnih banaka. Sad neki su bili od MMF i Unije i to su ko povoljni na duži period otplate sa niskom kamatom 1-2 %, a neki od švabskih i francuskih privatnih banaka na 5-6 godina sa 5-9 %  kamate. Prati ovaj rad!  Te (švabske i francuske) banke uzmu pare od MMF ili kakvog penziodnog fonda na 30 godina sa 1.5% kamatom i sad tuše levatima na po pet godina sa tri puta većom kamatom. To ba nije pljačka i prevara! To se ba zove BIZNIS.!

grcka lovaPrati dalje. One te zaduže, za naprimjer 1000, onda urade “hair cat” (to ti je termin koji se u finasijskom svijetu koristi kod rizičnih transakcija) ili po mahalskom šišanje, pa ti na ruke isplate 900, jer kao ostavlju 10% u slučaju da moraju na brzaka da ih se riješe. Vidiš jarane, to ti je kod Grka islo i do 50%. Zaduže te milju, a dobiješ samo pet joja. Ja nešta kontam da je kod nas u Šeheru Ali Gaši zaglavio cvanciku Zenice zbog sličnih matematika …I Ali Gaši je pokvareni kamatar i krimos, a oni su ko BIZNISMENI.

Sad ide dalje. Ni to sve ne dobiješ u parama već u primjeru Grčke u zadnjem paketu POMOĆI iz 2012 Švabe utuše 500 miliona u naoružanju i raznoj vojnoj opremi, a Francuzi samo 150. Vidiš, nebi to bilo loše da ti to treba, ali koji će ti racku kad si u NATO i kad poslije frke sa Turcima (”Allah im dragi svako dobro dao i njima i sinu im Bakiru” ) nisi im’o belaja ni sa kim. Sad ba u toj kupovini ne možeš se ti ni pogađati oko pojedinačne cijene već to ti je paket po cigle, i tišu mišu.

Vidiš naše komšije Grci su ti u NATU na drugom mjestu po procentu izdvajanja iz budžeta za potrebe armije sa cijelih 25%. Eeee, vidiš jarane u svim tim zahtjevima Grcima za smanjenje rashoda iz budžeta niko ba ne spominje uštede u tim troškovima. Kontaš, a kome bi onda oružje ba tušili … jok ba. Treba smanjiti penzije, rezati birokratiju, zdravsto, rezati drastično sve ono gdje oni nemaju nikakva hajra. Poslije toga ide “šišanje”, pa Švabe isplate svojim bankama na ime duga grčkih banaka 60 milijardi, a zaduze Grčku k’o državu. Kontaš. To ti je ba kad te jaran vadi, za hećima mu trebalo, dabogda.

Sad nešta kontam možda bi bilo dobro da im ove godine u PAKETU zavale kakvih maslina i maslinovog ulja iz Španije (mada su ti Grci broj jedan u svijetu u toj industriji) tako da se njemačke banke i svim tim prebijanjima izvade i za zijane  ili smanje rizike i u toj regiji.

U međuvremenu naši ti haveri ”Demokrati” i dalje iz najnedemokratičnije zemlje na Svijetu, Saudijske Arabije, uvode demokratiju po cijelom Bliskom istoku i Africi. Kreiraju stotine hiljada izbjeglica koje niti imaju kopnena puta, a daleko im plivati  ti je ba kad te jaran vadi, za hećima mu trebalo, dabogda.

august 2014 napisao Ognjen Karamehmedović Ogi

About mirzahasanefendic

Née en Bosnie-Herzégovine, dans la vile de Sarajevo, Mirza hasanefendic eu une brillante carrière d'ingénieur, journaliste, écrivain et merveilleux père de famille...
This entry was posted in Uncategorized. Bookmark the permalink.

Comments are closed.