KAKO SE DOM MLADIH SKENDERIJA UKLOPIO U RAZVOJ SARAJEVSKE POP ROCK ŠKOLE ! (IV nastavak)

piše  LJUBO PAVLOVIĆ

KAKO SE DOM MLADIH SKENDERIJA UKLOPIO U RAZVOJ SARAJEVSKE POP ROCK ŠKOLE!  (IV nastavak)

1967. godine bio sam na prvoj ljetnoj tezgi u mjestu Omišalj na Krku.Bio je to solidan znak i potvrda da se napreduje u muzičkom poslu. Skoro  da me je to iskustvo natjeralo u očaj shvatajući koliko ima da se uči i vježba. Obzirom da sam gravitirao raji iz FIS-a bilo je lakše dati se na neki sport ,a muziku da ostavim po strani ili jednostavno samo je slušati, npr.Radio Luksemburg koji je bio No 1 kod mlade raje. Razlog leži i u prva dva dana te avanture u Rijeci. Bješe kao bajka u muzičkom smislu, od izvedbe tamošnjih bendova, do opreme koju su imali.

Šlag na to iskustvo je odlazak na koncert grupe Uragani u kojoj je vokalni solist bio Dalibor Brun, a vodja Dario Otaviani vrstan gitarist. On je izgledao i kretao se, kao i londonski rocker. Mislio sam da mi u Sarajevu trebamo vremena da bi to dostigli. Pogrešno razmišljanje i sasvim krivi utisak, na svu sreću. Ipak, te godine, Indexi-nešto najdragocijenije u muzici kod nas, dolaze kao prvi rock band na festival u Opatiji /godinama smo  ga netremice gledali i  uživali,baš kao i San Remo/. Ne samo na festival, nego iste godine idu na turneju po Sovjetskom Savezu,takodjer kao prvi moderan muzički sastav.To je bio šlagvort za početak djelovanja u Domu Mladih ,zajedno sa kolegama iz Čičaka, Kodexa, Pro Arti i ostalih mladih grupa.Dom koji se već dizao iz temelja  obećavao je ,ako ništa,a ono mnogo žive svirke od dobrih i kvalitetnih muzičara.

dom mladih

 

 

 

 

 

 

 

 

U isto vrijeme,Muzička produkcija Radio Sarajeva imala je otvorena vrata za mlade muzičke stvaraoce.Naravno, tražio se minimalan autorski i izvodjački kvalitet, pa su poneki ostajali da se „upišu“ nešto kasnije. Glavni arbitar i sudija, ali i savjetnik i producent, oličen u liku Esada Ese Arnautalića, vodio je taj posao korektno i stimulativno. Kroz njegov rad i preporuke svijet su ugledali mnogi talenti.

Paralelno sa tom aktivnošću, Sarajevo je imalo tu sreću da su kroz njegovu Muzičku akademiju takodjer prodefilovali studenti muzike ,a kasnije i poznata imena Yu pop-rock scene. Samo par imena; Kornelije Bato Kovač, Djordje Novković, Ranko Rihtman, Kreširmir Vlašić –Keco, Andrej Stefanović – Lale,duvače i gudače linije i mnogi drugi. Naišli su  tada ne na dobre nego izvanredne  profesore koji su im dali vjetar u ledja, recimo Josip Pepi Jurić i njegova generacija. Nećete vjerovati da je tada bilo strogo zabranjeno svirati rock muziku u srednjoj muzičkoj ,a na Akademiji , do toga niko nije striktno držao. Bilo je skoro nemoguće, većina njih dok je činila postajala je dio plesnog ili simfonijskog orkestra koji je vidno prihvatao moderniju izvedbu i zvuk.

U muzičkom studiju popularno zvanom „pekara“ u ulici D.Ozme u suterenu Radio Sarajeva nalazio se skroman studio sa entuzijastima. Moram reći njihova imena: g.Lukić kao najstručniji za održavanje i „štimanje“opreme te legendarni tonci Anton Tuna Marković i Mufid Kosović, ljudi koji su imali „jednostavan“ zadatak da zvuk bude na svjetskom nivou i ne zaostaje niti u jednom segmentu.Imali su samo četverokanalac,ali činili su čuda. Dovoljno je reći da je u tom periodu nastala „ Plima“, za mene ponajbolji rad Indexa u tom periodu i mnogi drugi hitovi pop muzike.Tu su snimali Arsen Dedić,Kemal Monteno,Mašo Paloš,  Baho Kurt,Dragan Stojnić,Leo Martin, Sabina Varešanović i čitava plejada mladih i starih, a kvalitetnih izvodjača; što onako za arhivu, što za „Vaš šlager sezone“ koji je bio odličan pandan ostalim festivalima u  zemlji.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

 

 

 

 

Kasnije, došao je novi top mix board popularno zvani NIV /Neve/,novi magnetofoni i ostala oprema.Išlo se dalje u korak sa svijetom i vremenom! Medjutim, dok se sve to nije zaokružilo, radilo se na skromnoj opremi i snimci su zavisili od mnogo čega. Moram ponoviti još jednom imena grupa sa kojima se ušlo u novi prostor. Dakle Indexi  sa svim pionirima rock-a i preko dvadeset članova koji su prodefilovali kroz tim.Grupa koja je svirala sve vrste muzike i okušala u raznim vodama izvodjenja,ostala je najduže na sceni  Kada je većina njih kazala zbogom životu i muzici, otišavši na bolji svijet, nastavila se tradicija. Sa nekoliko još živih i aktivnih  članova krenulo se svake godine sa koncertima u spomen ovih velikana, u izvedbi novih i danas najboljih u ovoj branši. Od navedene trojke jedini Indexi su preživjeli rekonstrukcije, zamjene, prinove i sl. Čičci i Pro Arte su tiho nestali sa scene. Zašto?

Čičci kao najbolji vokalisti ostali su bez Rihtmana koji se konačno, kao logičan slijed našao u Indexima, Gagi je otišao u Dubrovnik u Poklisare, Zoka se spremao na nešto više, a Paša otvorio muzički studio. S druge strane, Pro Arte kao fantastičan i snažan bend, predvodjen Dj.Novkovićem, seli u Zagreb ,nastavljajući sa laganim hitovima pop-a. Tu dolazi do osipanja: Dražen basista, Šento  bubnjar i duvačka linija Keco i Lale ostaju u Sarajevu i prave kostur novom bendu  Ambasadorima.  Šento uskoro prelazi kao profi bubnjar u plesni orkestar Radio Sarajeva./Mijenja ga mladi Perica S/.  Kodexi kao najmoderniji i progresivniji bend tog vremena nemaju veći udio u snimanjima, jednostavno nisu mogli snimati ono što su željeli ili nisu imali dobru ideju. Kako uraditi nešto što inače liči na njihovu živu svirku, koja je bila daleko najžešća i koju je publika obožavala, bilo da je pjevala Ismeta ili Željko.

Nekako u to vrijeme,što mi takodjer nije bilo jasno, kako je moguće da su sve te grupe tako dobro djelovale na bini i apsolultno bile progresivne u tom novom valu,a iz studija su izlazile neke pjesmice koje ne liče na njih.Da se razumijemo bile su dobre, ali to nije bio rock, osim pojedinačnih izuzetaka.  Da li je to bila stvar produkcije, ideje ili nesto treće ne bih znao. Ali neko jeste, a taj neko bio je u Kodexima i svirao bas gitaru, kupio znanje i iskustvo u domaćim bendovima od ”Beštija” do …..”Jutra” tj. Bijelog Dugmeta. Brega,naravno, koji je  prešao na solo gitaru i napravio bajku.

O tome u slijedećem nastavku u kome će biti više riječi o tome kako se potpuno obnovila sarajevska rock scena koja je izbacila nove zvijezde Yu rock-a…..

august 2015 napisao Ljubo Pavlović

About mirzahasanefendic

Née en Bosnie-Herzégovine, dans la vile de Sarajevo, Mirza hasanefendic eu une brillante carrière d'ingénieur, journaliste, écrivain et merveilleux père de famille...
This entry was posted in Uncategorized. Bookmark the permalink.

Comments are closed.