ZAPIS O MAJCI BEHIJI I ODJEĆI SA PONTE ROSA

Abdulah-Sidranpiše književnik Abdulah Sidran

ZAPIS O MAJCI BEHIJI I ODJEĆI SA PONTE ROSA

Pričala majka Behija kako sam se ja – čim bi ona dođi iz Italije i istresi putne torbe nasred kuhinjskog poda – sklanjao u sobu i otamo ne izlazio sve dok se ovamo ne bi namirila braća i za sebe kakvu lijepu haljinicu stigla pronaći sestra Dina.

ponte rosso

 

Ponte Rosso

Mama je tih godina – dok smo stanovali u barakama nad Kovačima – nekoliko puta godišnje, a obavezno uz smjene godišnjih doba, išla vozom u Trst i na trgu Ponte Rosso rješavala najteži porodični problem: odijevanje i obuvanje četvero djece. Porudžbine iz komšiluka i od kolegica iz kancelarije otvarale su joj manevarski prostor u kojem je nama četveroma mogla kupiti i donijeti i nešto više od onoga što je dopuštao kućni budžet.

Jeste se to poslovanje s vikend-putovanjima do pijace Ponte Rosso smatralo i u javnom govoru nazivalo ‘švercom’, ali ako taj pojam označava nešto ružno i nezakonito, jamčim da se moja majka Behija nije bavila time !

Braća bi u novoj odjeći izjurila iz barake, a ja s mamom sjedao na pod, da prebiremo po rasutoj gomili tekstila i tražimo nešto što bi meni moglo pristajati. Nikad se nije dogodilo da se baš ništa nije našlo.

Dok rovimo, majka me kojiput prigrli i poljubi u tjeme.

Ne znam zašto plače.

septembar 2015

napisao Abdulah Sidran

preuzeto sa autorovog FB sa  dozvolom istog

About mirzahasanefendic

Née en Bosnie-Herzégovine, dans la vile de Sarajevo, Mirza hasanefendic eu une brillante carrière d'ingénieur, journaliste, écrivain et merveilleux père de famille...
This entry was posted in Uncategorized. Bookmark the permalink.

Comments are closed.