O NAŠEM SARAJEVSKOM BIJELOM DUGMETU I MALO RASPRAVE O PLAGIJATIMA! (VII nastavak)

ljubo pavlovicpiše   LJUBO PAVLOVIĆ

O našem sarajevskom Bijelom Dugmetu i malo rasprave o plagijatima

VII nastavak o Domu Mladih i rock zbivanjima u Sarajevu nakon otvorenja.

Za samo nekoliko godina rada „punom parom“,truda ,kontinuiteta i znanja ,Dom Mladih KSC Skenderija postaje aktivni kreator i sudionik radjanja nove generacije muzičkih pop i rock grupa ,te vokalnih solista.Time Sarajevo definitivno postaje centar regije u kome preovladava, novi autorski talas i moderniji zvuk. Neupitno.

bijelo dugme

U takvoj atmosferi nastaje Bijelo Dugme o čemu smo već govorili. Napreduju, strpljivo uz personalne promjene, pomalo sviraju, ali još pod imenom ”Jutro”. Sve su popularniji medju rajom. Nama to izgleda normalno, jer da podsjetim, odrasli smo sa Indexima kao neponovljivim muzičarima. Uspon i fenomen Dugmeta kao spoj mladosti i iskustva počinje da biva  veliki bum na području cijele zemlje. To je išlo toliko brzo da nakon promjene imena u ”Bijelo Dugme” nisu mnogo svirali u sarajevskim salama i  Domu Mladih, nego odmah u velikoj hali KSC-a Skenderija. Redjaju se promocije albuma, samostalni koncerti i posebne manifestacije, ali publika u rodnom gradu skoro da i nije imala mogućnost da prati tako brzu transformaciju i uspijeh.

Kako je došlo do toga?

Ekipa je u studiju 1 Radio Sarajeva snimila pjesmu Top /Topom ću te gadjat’ moja mala/. To je bilo krajem ’73 ili početkom ’74. Čim su završili snimanje donijeli su ga u Slogu gdje sam tada svirao sa grupom Vokins. Bilo je prisutno oko hiljadu ljudi. „Vruć“ forbandovan snimak pustili smo publici odmah. Gorazd ,tada DJ u Slozi nije ni znao kakav je to materijal, kao ni mi.

U publici muk, a ja sam zašutio pred onim što čujem. Pun pogodak! Negdje na pola izvedbe prolomio se aplauz i svi su pitali ko je to. Dedan /Derviš Klokić /tada organizator nastupa u Slozi i poznati menadžer, rekao nam je da kažemo ko su momci i o čemu se radi. Tako je i bilo ,ostalo je istorija i faktografija o kojoj ja nemam više šta reči niti dodati.      Jedan neveseo nastup na festivalu u Skopju sa pjesmom „Da sum ,da sum furnadžija“, jer objektivno po izvedbi nisu pripadali lakim zabavnim  notama. Pekar je postao veliki hit tek na LP-u. Slijedi Bum festival u Ljubljani i to je to, nastala je gromada od benda čije pjesme se nesmanjeno do današnjeg dana vrte na radio i tv stanicama širom regije. Ne samo što se redovno čuju nego i zvuče kao dio projekta koji je tek sada sniman. Euforija, stotine koncerata širom zemlje, tv show programi, razne emisije, promocije ….od Djevdjelije pa do Triglava.

Nakon raspada grupe Goran Bregović nastavio je sa radom kroz razne muzičke forme, film, produkcija za soliste u mnogim evropskim zemljama i onda ”Bend za svadbe i sahrane”. Brega postaje poznat i priznat u cijelom svijetu. Bez ikakvog odmora nizaju se svjetske metropole i dobrodošlica sa punim dvoranama.

Pokušaću to dočarati ličnim iskustvom. Svirao sam na Cruise Ship Industry i moj brod se ukotvio u St.Lorence River u Montrealu. Najevropskiji grad sjeverne Amerike, grad muzike. Šetajući vidjeli smo ogromne banere na kojima se mogao vidjeti Brega i njegov ”Bend za Svadbe i Sahrane”. Naravno bilo je nemoguće ući , ni  blizu prići. Lijepo je to, osjećao sam zadovoljstvo što neko naš ima takav prodor u svijet. Mislio sam malo popričati o svemu tome. ”No way”!  Redari nemilosrdni ,nostalgija ih ne zanima, kao ni pokušaj šverca, a sve karte rasporodane. Kasnije sam čuo da su nakon toga  2011g. bili učesnici čuvenog Montreal Džez festivala, gdje su nastupala samo velika i poznata svjetska imena. Sjetio sam se kako kod nas neki ”favoriti” folk scene govore da su bili na turneju po Americi, Australiji i sl. ali ne spominju da su to klubovi naše dijaspore ili iznajmljeni prostori. Čovjek bude tako ponosan na nešto naše, Pogorelić, Ruža Pospiš-Baldani,Tereza Kesovija, Skupljači perja u Olimpiji, da mi se ne zamjeri jer ima ih još.

Onda ,kako to biva po našem mentalitetu i pravilu, zvijezde kojima ne možemo prići počinju izazivati zavist, ne svima, ali dugo su na tronu i traži se dlaka u jajetu. Ako mu ne možeš biti raja ili se „ogrebati“ o tu slavu onda odjednom počne šuškanje o plagijatima, nekim mahinacijama i tako to. Sve je to iz užih krugova, uz dodatak novinara. Jasno je , svi uspješni ljudi ne samo u svijetu ,nego i kod nas imaju skandale, ovo ili ono, pa se onda vodi polemika i zaboravlja i minimizira kvalitet. Možda tu i ima nečega, neka svi rade svoj posao.  Ja poštujem zakon ,ali i svačiji uspjeh i rad.

oktobar 2o15  napisao Ljubo Pavlović

About mirzahasanefendic

Née en Bosnie-Herzégovine, dans la vile de Sarajevo, Mirza hasanefendic eu une brillante carrière d'ingénieur, journaliste, écrivain et merveilleux père de famille...
This entry was posted in Uncategorized. Bookmark the permalink.

Comments are closed.