MALO RASPRAVE O PLAGIJATIMA….!

ljubo pavlovicpiše  LJUBO PAVLOVIĆ

MALO RASPRAVE O PLAGIJATIMA

Autorsko viđenje o plagijatima muzičara dugo prisutnog na sarajevskoj muzičkoj sceni!

Blizu smo temi koja je povezana sa Bregom i njegovim poznatim prijateljima širom muzičkog svijeta; Plagijatu i „štipanju“ tudjih autorskih radova. Pravo i  pravna nauka u svijetu odavno su ušli na teren zaštite intelektualnih ostvarenja, u književnosti, muzici, filmu i drugim oblastima ljudskog djelovanja. Ponekada se pretjeruje u tome jer u istoriji razvoja gledalo se na to blagonaklono, inovacije su unapredjivale muzička ostvarenja.         Onda je došlo do velikih novčanih zarada. Show bussines. Dioba postaje surova. Kako je moguće u kategoriji Blues pjesama striktno utvrditi plagijat kada skoro sve blues-rock  balade počivaju na istom temelju ,samo su glas ,izvedba i tehnika ono što ih jasnije razlikuje   i donekle razgraničava.

Naravno da postoje iznimke, no one potvrdjuju pravilo. U drugim muzičkim žanrovima možda je lakše utvrditi inkorporiranje dijelova nečije pjesme u svoju. Kradja ili muzički uticaj ?

Pročitao sam dobar tekst na ovu temu na Portalu Nedeljnik iz pera Ane Azanjac nastao u februaru 2014 i prenosim jedan dio.Po zakonu i u citatu.

“Da li su ovo slučajevi svjesne krađe autorskih prava koje bi trebalo kazniti ili su to potezi očajnika u nedostatku maksimalno tri takta, sve preko toga je krađa. Pjesma se može obraditi, uz posebnu dozvolu, naknadu i imenovanje originalnih autora. Ako toga nema, u pitanju je plagijat. Ova pravila danas se rigorozno primenjuju širom svijeta, ali u zlatno vreme rock muzike, situacija je bila dosta drugačija.

Zaključak je da u svijetu muzike svi pomalo kradu i talentovani i manje talentovani, i oni u povoju i oni na vrhuncu. Ali, s druge strane, sve su pjesme sastavljene od istog materijala, dvanaest tonova ljestvice, pa na neki način i moraju biti slične. Što bi majstor Brega rekao: “Jebeš pjesmu koja ni na šta ne liči”.

Raja koja je gravitirala Domu Mladih nije bila naročito zainteresirana za ove i slične teme, nego za ono što će ispasti dobrom kombinacijom melodije , ritma , harmonije i onim sarajevskim dodatkom koji se zove energija, inspiracija i duhovnost. Kao šlag na tortu sve treba da začini izvedba koja “obara s nogu”.

Možda nam je jezik grub, ali srce je na dlanu…sve za publiku. Onaj ko unese sebe u potpunosti u svoje muzičko djelo,a to su nasa dva velikana Goran Bregović i Dino Merlin ne treba da brinu o distinkcijama koje se odnose na plagijat i inovacije, za svoju publiku oni su autentični. Šta bi na sve rekao Chuck Berry doajen R&R, kada je vidio dijelove svojih pjesama kod Beach Boys-a i Beatles-a. Mnogo godina kasnije i to je rješeno i neka se rješava,a publika voli i podržava ono što čuje.

Copy – Paste , neka ide po zakonu, ali ja sam na strani muzičara koji oplemenjuju djelo do te mjere da postaje kvalitetanije i bolje, dakle inspiracija i bolji aranžman i izvedba. Naši velikani su dijelom i sudionici svjetske elite, koja nije imuna na “posudjivanje” manjih ili većih dijelova neke pjesme ili  inspiracije. Suma sumarum sva ta djela dobivaju na kvalitetu, jedino neko dobije manje love za ono što komponuje, a dodje i do neke sudske kompenzacije. Budimo do kraja iskreni, bilo bi lijepo kada bi se u ovakvim stvarima na neki način označavali originalni autori, nekim navodima , u intervjuima i pogodnim okolnostima. Naći modus  za Fair Play. Možda vi možete predložiti formu koja bi svima bila dobra.Zakoni jesu dobri ,ali suhi,ono izmedju je interesantno I moglo bi biti doprinos.

O ovoj temi mnogo se ima za reći i neka to rade stručniji i nepristrasniji od mene. Ja se vraćam našoj glavnoj temi , Domu Mladih i za slijedeći nastavak nove grupe; Kod, Teška Industrija, Vajta……

oktobar 2015 napisao Ljubo Pavlović

About mirzahasanefendic

Née en Bosnie-Herzégovine, dans la vile de Sarajevo, Mirza hasanefendic eu une brillante carrière d'ingénieur, journaliste, écrivain et merveilleux père de famille...
This entry was posted in Uncategorized. Bookmark the permalink.

Comments are closed.