NASTAVAK PRIČE O DOMU MLADIH……kako su drugi pisali o ”Domu mladih” (1980)

NASTAVAK PRIČE O DOMU MLADIH

KAKO SU DRUGI PISALI O DOMU MLADIH 1980. GODINE

napisao 1980 novinar i muzički kritičar Senad Avdić

ZAPAŽEN NASTUP ”LABORATORIJE ZVUKA” U DOMU MLADIH!

GDJE BI IM BIO KRAJ ?

Ukoliko bismo pokušali predstavu koja je priuštila grupa grupa ”laboratorija zvuka” u Domu mladih uporediti sa bilo čime iz te oblasti, što smo bili u prilici vidjeti u ovom prostoru bićemo garantovano na krivom putu ; scenski nastup ove grupe uopšte ne posjeduje pandan u domaćim prostorima.

Scan10237

Jer, za vrijeme njihovog nastupa na sceni se nalazi apsolutno sve ono što bi trebalo ilustrovati duhovitu i šarmantnu priču braće Vranješević o ”vrlinama i porocima” prije svega eto vam silesija ”lijepih tijela”, a ljepota nekih od njih poznata je i u kontinentalnim razmjerama. Tu je i komunikacija sa publikom na tradicijama vašarskih događanja (neuspješno dizanje posude sa pivom od strane publike, primjerice)

Muzički je u ”Laboratoriji zvuka” lako prepoznati autentičan rokenrol sastav, koji obiluje oprobano dobrim muzičarima, te su i sve strane svake zamjerke nužno neosnovane. Rječju kada se radi o koncertu ”Laboratorije zvuka” onda tu nema da fali, sve je ono što se kaže cakum-pakum, profesionalnost dignuta na, u ovim prostorima, neviđen stupanj.

I baš tu prije svega , ma koliko to vama ovdje paradoksalno zvučalo, valja tražiti razloge zbog kojih ovaj koncert nije protekao u raspoloženju u kakvom su protekli koncerti ”Azre” i ”Galije”, recimo. Izuzetna profesionalnost, koja podrazumjeva težnju ka totalnoj perfekciji, kao da je potpuno otklonila svaku moguću spontanost u ogromnom dijelu koncerta.

Tako se publika umjesto aktivnog i ravnopravnog sudionika koncertnog doživljaja pretvorila u pasivnog posmatrača i konzumenta tih ”trista čuda” sa pozornice.

Dizanje posude sa pivom, obzira koliko pivo bilo zgodna stvar, nikako ne može biti presudni položaj gledalaca na rok-koncertu.

Nema sumnje da nam neko može prebaciti kako je u publici bilo i pravih trenutaka oduševljenja;….jeste, kako da nije, ali se to dešavalo u trenucima kada joj je, recimo, bilo omogućeno da pjeva ;”Dok vam je još vrijeme” ili nenadmašni  ”Satisfekšn” odnosno famoznu televizijsku špicu ”Poletarac”, koju je na iznenađenje muzičara publika tražila čitav drugi dio koncerta.

U tim trenucima ”Laboratorija zvuka” nije bila nikakva institucija, već ono što zbilja i jeste, opšti uveseljivač publike na obostrano zadovoljstvo i korist!

Napisao Senad Avdić Octobar 1980

About mirzahasanefendic

Née en Bosnie-Herzégovine, dans la vile de Sarajevo, Mirza hasanefendic eu une brillante carrière d'ingénieur, journaliste, écrivain et merveilleux père de famille...
This entry was posted in Uncategorized. Bookmark the permalink.

Comments are closed.