ŠTA JE NAMA ”8 MART” PRAZNIK ŽENA!

piše MIRZA HASANEFENDIĆ

ŠTA JE NAMA ”8 MART” PRAZNIK ŽENA

malo poslije praznično razmišljanje o jednakosti polova

Nekada u socijalistička vremena ”8 mart” je bio veliki praznik i svi smo mu se radovali. Malo se, radi ”šminkeraja” radilo  k’o fol  do podne, a onda bi bila organizovana mala zakuska i predaja cvijeća sa prigodnim poklonima, našim dragim kolegicama. Poslije toga se išlo u neke rezervisane privatne kafanice, gdje se je slavilo do fajronta. Bilo je veselo i razigrano, ne rijetko muškarci su više slavili nego same slavljenice  u čiju je čast sve to i bilo pripremeljeno, ponekad i malo pretjerano, ali nezaboravno.

Danas su neka druga vremena pa ni taj praznik nije više kao što je bio, više se sveo na privatno čestitanje i proslave u familijarnom ambijentu. Meni je lično interesantno da do tog praznika ne drže puno ni kapitalisti, a ni fundamentalisiti.

Kapitalisti, vjerovatno žele jeftiniji radnu snagu i zato ne rijetko plaćaju manje žene, a i ne vole demonstracije sa vlastitom problematikom, dok su manifesticije u vezi stranih država uvijek ”dobro došle”. Istina da se zaklinju na jednakost u plaćanju, ali nije baš uvijek tako.

Što se tiće fundamentalista, za njih i nema potrebe da se slavi ovaj praznik, jer kod njih i nema problema sa jednakostima polova i pravima žena,  to ne postoji ni u njihovom  svijetu.

A šta je ustvari nama ”8 mart”, kako je nastao i zašto se obilježava? Ko su bile Clara Zetkin i Rosa Luxemburg?

Ovo je duga priča o podcjenjivanju i potiskivanju prava ljepše polovine čovječanstva, to traje već od praistorije ljudskog roda, a posebno od promocije svih religija, a nastavalja se i danas sa punom brutalnošču u pojedinim dijelovima svijeta. U mnogim zemljama ima i određenih napredaka, ali ima i mnogo u svemu tome i samo kozmetičkih promjena.

Ali, vratimo se na ”8 mart”!  Žene zaposlene u industriji odjeće i tekstila su javno demonstrirale 8. marta 1857. u New Yorku.

protesti žena protesti zena

Tekstilne radnice su protestirale zbog loših radnih uslova i niskih plata. Demonstracije je rastjerala policija. (Drotovi jedanko dobro degeneče i u socijalizmu, i u kapitalizmu), ali ovo nije srušilo volju ovih žena boraca i one su poslije kraćeg vremena nastavile svoju borbu i osnovale prvi sindikat.

klara zetkin i rosa luksemburg

Nešto kasnije se je pojavila socijalista Clara Zetkin (Klara Cetkin) i nastavila punom snagom da radi na borbi za prava žena i njihovu jednakost i ravnopravnost u društvu. Nešto kasnije joj se pridružila i Rosa Luksemburg, koje su postale simbole borbe za mjesto žene u društvu.

Zbog svog neumornog rada, Clara Zetkin je bila zatvarana više puta, kako od njemačkih vlasti, kasnije i od nacista, i na kraju je pobjegla u Sovjetski savez.

E sada ide pitanje, ko to sve zna pa mu je taj praznik drag, a ko to nezna pa i ne slavi to kao homaž tim heroinama i mjestu žene u današnjim društvima!

Mi, Titovi pioniri, naravno da smo učili i čuli za Klaru Cetkin i Rozu Luksemburgu, jer smo odgojeni u jednom društvu gdje su žene doživjele potpunu afirmaciju kroz narodno oslobodilačku borbu i prihvatanjem marksisitčkog učenja o jednakosti polova.

Žene mog grada, i moje domovine, su krenule smjelo u bolji život za ravnopravnost, ali se pojavio novi problem koji je ipak unosio jednu nejednakost među polovima, inače zakonski jednakim.

Društvo je bilo na ispravnoj strani, ali da li su familija i komšiluk bili na istom talasu savjesti o jednakosti polova!

Posljedice , više vjekovnog patrijahalnog odgoja, bile su uvijek , tiho,  prisutne u privatnom životu. Ne rijetko su same familije i komšiluk do čijeg se mišljenja držalo, bile prepreka o jednakosti polova.  Ponekada isti su bili nepravedni prema svojim ”kćerima”, pa su zatašakavale neke muške brutalnosti i preljube da se ne priča okolo, a žene su i pored toga što su i same radile morale su, u većini slučajeva, kuhati, prati, peglati i to je bio neki vid neravnopravnosti. Vladao je jedan bauk straha, pa su mnoge žene trpile u strahu, šta će familija reči o potencijalnoj rastavi braka kao jedinom izlazu iz paklenog životnog kruga.

Evo jedan mali primjer pomalo okrutne igre riječima; Za razvedenu ženu ste čuli naziv ”Raspuštenica”, a za muškarca ja nisam nikada čuo naziv ”Raspuštenik”, a vi….! Ma ovo je samo igra riječi, ali je i priča da nije ponekada problem u društvu, nego u glavama bliskog okruženja!

I danas se u nekim zemljama nerazvijenog svijeta, to nastavlja u još hiljadu puta goroj i nehumanoj situaciji, pa se tako npr žrtava masovnog silovanja ne rijetko osuđuje kao glavni krivac za brutlani seksualni atak.

Što se tiče škola u demokratiji, koji svoj školski sistem glorifikuju do neba, pojma nemaju i da postoji praznik žena ”8 mart”, jer on  nije prije svega nešto puno komercijalni praznik, u školama i ne uče o radničkim pokretima, a pogotovu ne o nekim socijalističkim revolucionarkama, čije su vrijednosti strane ovom društvu.  Istina, u demokratskom svijetu, imaju razni feministički pokreti, koji su nastali vjerovatno iz dobrih namjera, ali su pare i želja za vlašču pomalo promjenile i deformisale njihovu osnovu borbu za jednakost žena.

Neznam koliko to ima zajedničke veze sa pravima, ili je to možda degradacija žene i njenih vrijednosti, kada one što se nazivaju ”Feministkinje” iz Ukrajine, koriste svaku priliku, da poput egzibicionista nameću svoje gole grudi, ili vrhunac neukusa, kada na ulici uriniraju sliku Putina. Ima i žena koje uporno pokušavaju da od lijepog i plementiog ženskog bića,  da prave najgore i najbrutalnije kopije muškog svijeta sa one strane ljudskog razuma,……

E sada, koliko to ima stvarne veze sa borbom za ženska prava, borba u korist vlastite štete ili j to samo politički marketing plaćen iz određenih centara moći!!!!!

O ovim ženama ”Nindžama” ne bih trošio svoje vrijeme, jer one bi trebalo prvo da spoznaju šta je pravo na jednakost, jer je to njihovom riječniku ne postoji.

Ako bi slučajno i pitale ”efendiju” za ove gore navedene žene, on bi garant rekao: ”Ma to su komunjare i one su neprijatelj Svevišnjeg i vlasti, a vlast je od Boga dana!”

A neke bogate petro države imaju savršen perfidan sistem da ovladaju društvom (a posebno ženama),  prvo osiromaše  ljude, politikom i ratom, a onda počnu da daju razne vrste pomoći, pare i hranu, samo ne otvaraju radna mjesta (za žene nikako), jer kada žena počne da radi ona postaje ekonomski nezavisna, e to je to što ti ”dobrotvori” ne žele nikako!

SRETAN PRAZNIK SVIM ŽENAMA SVIJETA !

sretan osmi mart

 

 

 

 

 

Mart 2016 napisao Mirza Hasanefendić

About mirzahasanefendic

Née en Bosnie-Herzégovine, dans la vile de Sarajevo, Mirza hasanefendic eu une brillante carrière d'ingénieur, journaliste, écrivain et merveilleux père de famille...
This entry was posted in Uncategorized. Bookmark the permalink.

Comments are closed.