FUKARA JE FUKARA…….

galijapiše; novinar i urednik MUGDIM GALIJAŠEVIĆ GALIJA

Hoću da kažem

Fukara je fukara

Moj prijatelj Mirza Hasanefendić, sam izuzetno vičan peru, napisao je ono što ponekada i sam pišem, ali on je bio zaista potpuno konkretan. Priča o novinarskim fukarama prije rata, nije prošla, jer se te fukare pojavljuju i dvadeset godina poslije agresije.
Polupismeni, pretvorili su društvene mreže u ratište primitivizma, širenja mržnje. Ne prezaju ni da sami vrijeđaju vlastiti narod. Fukare su bili i fukare će ostati. Oni s novinarstvom imaju veze koliko i ja sa slikarstvom. Ja ne znam kuću nacrtati, a njih većina ne zna ni gdje treba veliko ili malo slovo Pitanje je i njihove čitalaćke publike..
Ali, to je za njihove mecene nebitno. Gurnut će im koju guticu para da ih brane i lažu o njima koristeći svoje „povjerljive“ izvore. Njima nije ništa krenuti u frontalni napad na poštena čovjeka i pritjerati ga uza zid da on mora da lopovima dokazuje svoje poštenje. Koliko su te fukare krive za smrt brojnih nedužnih nesrba. Bio sam u toku agresije službeno u Hrvatskoj. Na Dnevniku HRT Smiljko Šagolj je pozivao na lov na muslimane, jer se ioni izležavaju na Jadranu „ a naši bojovnici ginu“. Tada je nastala prava potjera za muslimanima, kao što je radila inkvizicija. Ako ste zaboravili to je onaj najveći lažac Smiljko Šagolj, što je svoje gledaoce prevario, pa im Ciglane poturio kao kineski zid kojim je on kao hodao.

NOVINE
Na nesreću malo je pravih profesionaolnih redakcija koje znaju šta su mediji, koja je njihova uloga i koliko oni mogu biti značajan faktor u zbivanjima ovdje u regionu. Govorimo o polupismenim, pa njih je najviše. Zašto da neko u portalu kome je isključivo cilj da dođu do zarade angažuje stručnjaka za jezik. Ispričavam se, svakako čast pojedincima koji svoje bogato novinarsko iskustvo znaju prenijeti i na svoj portal. Nemojte se čuditi kada pročitate eksluztivu staru pet godina.
Ja se zaista nadam da će napokon doći do velikih promjena u našoj zemlji. Ni mediji ne smiju biti izuzeti iz svih nepoštenih radnji. Kada budu pisali bez diktata, nepodmićeni i bez naloga da svaki tekst, pa i onaj o sportu mora biti tekst koji širi mržnju, jer uvijek je loš i naopak onaj drugi. Zaboravili su na ono na što se ljudi jedino mogu dijeliti: na ljude i neljude. Gdje spadaju ove novinarske fukare.Njima sigurno nije mjesto među čestitim svijetom. (Mugdim GALIJAŠEVIĆ)

 

 

 

 

About mirzahasanefendic

Née en Bosnie-Herzégovine, dans la vile de Sarajevo, Mirza hasanefendic eu une brillante carrière d'ingénieur, journaliste, écrivain et merveilleux père de famille...
This entry was posted in Uncategorized. Bookmark the permalink.

Comments are closed.