BOSANAC SAM I TIM SE DIČIM……..

mirza hasanefendicpiše MIRZA HASANEFENDIĆ

BOSANAC SAM I TIM SE DIČIM….

Tražim, kao Bosanac, da predsjednik BiH, može biti samo osoba rođena u BiH!

Biti Bosanac ne može biti svako, to je nešto posebno i pomalo elitistički To je priča o hiljadu godina istorije boravljenja na ovim prostorima, o negiranju bosanske nacije od svih onih koji su okupirali ili oslobađali ovaj sveti prostor. Svi su oni negirali da postoji bosanska nacija; Turci Osmanlije, Austro-Ugari, kraljevina SHS ( Jugoslavija), čak i partizani (II zasjedanje ZAVONIBiH-a, a pogotovo ova današnja klerofašistička politička, oligarhija, fašiti četnici, ustaše, wehabije i još mnogi drugi.

Svi su oni raznim metodama političkim, perfidnim, nasilnim metodama ponekada i genocidnim ,metodama pokušali iskorijeniti ideju bosanske nacije, koja je starija od svake njihove države i jača od njihove mržnje prema zemlji u kojoj žive.

Svi ovi gore nabrojani su učinili sve da unište samu pomisao da se neko može samovoljno deklarisati kao Bosanac, Bosanaka, Hercegovac ili Hercegovka.

”Palili ognjem, ubijali mačem, politički i fizički eliminisali, zatvarali u logore”, ali ideju Bosanstva ubili nisu nikada, pa i pored  svih tih pogroma od svih političkih i vjerskih elita, i dan danas živi duh bosanske nacije, možda ne brojačno veliki ali vrijedan, pomalo elitistički, jer je to skup pravih bosanskih patriota, nepotkupljivih, časnih i dobri ljudi, koji su kosmički udaljeni od ovih nacionalista, kriminalazovanih politčara i kupljenih vjerskih elita.

Mnogi crveni drugovi su se kleli ; ”Druže Tito mi ti se kunemo,….” promjeniše pjesmu u nacionalističke himne. Nacionalno izjašnjeni  Bosanci se nisu nikom kleli, trpili su kroz istoriju, trpe i od današnje vlasti u cijeloj BiH, ali umrli i nestali nisu, i sve više se javno oglašavaju i kao mladi izdanak, koji jača sa vremenom kao jedina nada opstanka Bosne jer samo Bosanac (Hercegovac) spašava BiH i garant je njenog opstanka i prosperiteta!

Ponosan sam na Bosanca, jer nijedan nacionalno izjašnjeni Bosanac bilo koje vjere nije optužen za ratne zločine, jer je njemu ratni zločin stran. Niti je bilo kada i bilo gdje i učinjen zločin ili okupirana tuđa zemlja u ime bosanske nacije!

Bosanac se rađa u Bosni, on raste u bosanskom duhu zajedništva i to se nemože niti kupiti, niti nametnuti političkim dekretom. Sretan sam tako na primjer, što kao Bosanac ne dijelim istu naciju kao Ejup Ganić koji kaže da je Bošnjak, a koji je promovisao  desetine hiljada svojih zemljaka  u Bošnjake, koji Bosne do tada nisu ni vidjeli, a o poznavanju života u BiH da i ne govorimo.

Ejup Ganić inače voli da mjenja nacionalnost, bio je nekada Jugoslaven (vjerovatno oportunista), a kako je branio Jugu to smo vidjeli!

Bošnjak je postao kao nacionalni pojam vrlo rastegljiv i pomalo komercijalizovan, pa se to može ”politički kupiti” i za to pristojno profitirati, jer politička elita na vlasti u toj vrsti  Bošnjaka ima čvrstu glasačku mašinu.

E, ako se Bošnjak može ”kupiti” kao nacija , na političkom tržištu, Bosanac se ne može kupiti, jer ti si Bosanac ako si rođen u toj zemlji i ne možeš biti Bosanac, ako si rođen u Sandžaku, na Kosovu, u Crnoj Gori, Makedoniji, Hrvatskoj, a pogotovo ne ako si rođen u nekoj dalekoj zemlji….. , a Bošnjak e to možeš biti…..

E tako se pravi izborni inžinjering sa Bošnjacima rođenim van Bosne, sa Srbima iz Hrvatske i sa Kosova, Hrvatima i tako dalje

Dičim se što sam Bosanac, jer se grozim na izborne i popisne plakate, blagoslovljenim od vjerskih dostojanstvenika (koji malo tuknu na fašizam) ; jedan narod, jedna vjera, jedna partija. Ja sam širok i bogat čovjek, jer sve tri četiri religije pripadaju meni i ja njima, mada sam u cjelini gledano vrlo ”anemičan” i pasivan vjernik! Moja himna je zvonjava crkava katedrale, pravoslavne crkve, Begove džamije, diskretnost jevrejske Sinagoge, a volim ”Boga mi” da zapjevam i onu proletersku. ”Budi se Istok i Zapad,budi se Sjever i Jug”-.

Kao Bosanac nešto politički kontam, kada to već  USA može kao svjetska super sila i ”vodeća svjetska demokratija”,  uvesti ustavno pravo da predsjednik Amerike može  biti samo kandidat rođen u SAD, onda velim da se to isto ugradi i u ustav BiH, da predsjednik BiH može biti samo kandidat rođen u Bosni ili Hercegovini, ostali ”OUT” ili noga po bosanski.Ovo bi zaštitilo državu da nam neka ambiciozna samozvana ”politička elita” došla iz crnogorskih vukojebina preuzme upravljanje državom. Bilo bi nekako vrijeme da narod zapjeva onu revolucionarnu pjesmu”NON PASARAN”!

Još bi bilo bolje kada bi to bio pravi Bosanac po naciji, jer se uvijek lako može dobiti (kupiti) nacionalni status Bošnjak, Srbin i Hrvat, a Bosanac se ne može kupiti to se dobija rođenjem, a ne kolonizacijom druge zemlje!

Ako se ovo ne ugradi postoji opasnost, da sutra neki stranac sa bliskog Istoka, iz Afrike, iz Rusije ili Kine, postane Bošnjak, Srbin ili Hrvat i kao takav postane naš ”voljeni” predsjednik.

Inače BiH je zemlja čudesa, pa je samo tako u BiH moguće, da se čovjek osuđen za ratne zločine, Crnogorac, izjašnjava da je Srbin i da je sve to činio u ime srpstva. Izvrsna prilika da srpski narod, koji ja cijenim, se otarasi osuđenog zloćinca.. a oni ga prihvataju u zagrljaj i veličaju  kao srpskog junaka. BiH postaje sve više zemlja na granici razuma.

Bosanac sam i tim se dičim, jer Bosanac nezna da mrzi, on otvara srce i sve rado prima, mada mu kasnije mnogi rade o glavi. Bosanac voli lijepu i dotjeranu ženu, našminkanu sa uređenom  kosom u punoj ljepoti, a čiju ljepotu ne želi da krije ni od koga. Divi joj se i voli je kao osobu najmanje jednaku sebi.

Dičim se što sam Bosanac jer mi nacija Bosanac daje pravo da volim i imam svoju Bosnu cijelovitu bez ikakvih entiteta, kantona, nacionalistićkih regija. Bosna mi daje punu ljubav, za razliku od ovih na vlasti kojima biti Bošnjak, Srbin ili Hrvat pruža prilika da na svom jadom od komadića zemlje da se bogate i da budu spahije, knjaževi ii banovi, tretirajući svoj vlastiti narod kao ovce uzimajući  mu sve, čak i dušu.

Ponosan sam što sam Bosanac i što nisam onom perfidnom profesoru oportunisti, lično za mene, dozvolio da me prevede u neku novu naciju, što nisam dozvolio onom krajiškom nacionalističkom traktoristi i zapadno hercegovačkom tajkunu da mi nametnu svoje vizije o dijelu BiH gdje oni ”stoluju” kao zakrpama  nekih komšijskih zemalja.

Oni hoće da ti kažu da nisi Bosanac, da ti kažu da to nema i ne postoji. Oni traže budeš ono što nisi, a kada odeš u tu susjednu ( tzv. matičnu) zemlju tamo TE ”PREPOZNAJU”  i postaješ ono što ti i jesi ustvari, pa svi te zovu Bosanac.

I uprkos svoj demagogiji i nastajanjima političkim i nasilničkim, nacija Bosanac, Bosanka, Hercegovac i Hercegovka opstaje hiljadu (tisuću) godina i nadživjeće sve ove svoje dušmane i dželate čije će zlo proći kada se Bosna probudi iz svog dugogodišnjeg sna.

Autor teksta ne brani nikom da se izjašnjava nacionalno kako on to osjeća, niti nagovara bilo koga na bilo šta, ali on lično se osjeća Bosancem i time se diči….!

Na kraju puna srca mogu da kažem svi okupatori ili oslobodioci su dolazili i odlazili, a Bosna i Hercegovina je opstala, pa će tako jednog dana i ovo političko u nacionalističko zlo otići tamo gdje i pripada na istorijsko smetljište, a Bosanci i Hercegovci će biti i ostati tu svoji na svome!

April 2016 napisao Mirza Hasanefendić

About mirzahasanefendic

Née en Bosnie-Herzégovine, dans la vile de Sarajevo, Mirza hasanefendic eu une brillante carrière d'ingénieur, journaliste, écrivain et merveilleux père de famille...
This entry was posted in Uncategorized. Bookmark the permalink.

Comments are closed.