DOBRO JUTRO TUGO!

Piše LIJANA FH

DOBRO JUTRO TUGO!

41527312_311833409638875_1829321301165080576_nLijepo jesenje jutro obasjano suncem , u društvu moje mace.  Izadjem na terasu i uz kaficu lagano počnem da pregledam facebooke. Neko od mojih prijatelja stavio je video pjesmu ”Grbavico moja” koju pjeva Tifa na istoimenom  stadionu.

Bez razmišljanja prebacujem taj video mojoj ljubavi jer znam da on voli tu pjesmu. U istom momentu on izlazi na terasu, kafica u jednoj i kompjuter u drugoj ruci i naravno sa osmijehom na licu uz uobičajeni pozdrav: ” Dobro jutro ljubavi!”. Spušta blago svoju ruku da pomiluje našu macu koja je sa nama skoro 17 godina. Svako na svom mjestu, uz lagano pijuckanje kafice gledamo šta se dešava u svijetu a posebno u našoj rodnoj domovini. U jednom momentu počinje pjesma ”Grbavico moja”, a ja lagano dižem glavu i gledam reakciju moje ljubavi. Očekivala sam osmjeh na licu, kao što to radio obično kada mu nešto pošaljem. Moj pogled je bio ukočen od bola, koju vidim u njemu dok sluša tu pjesmu. Bol za nekim vremenom koga više nema. Bol za sve ove godine provedene bez svoje rodne domovine, rodbine, prijatelja. Ja sam isto zaledjena od boli prema svim tim osjećanjima i normalno u meni se bujica pokreće bijesa i tuge.

Bijesa za sve ono zlo što su nam pravili i što još uvijek imamo posljedice svi mi koji smo prosuti po cijelom svijetu. Bijes jer nismo znali da cijenimo ono što smo imali. Bijes jer zašto moraš shvatiti koliko nešto vrijedi, kada više nikada ne možes da to vratiš.

Suze naviru bez kontrole. Gledamo se, ništa ne pričamo, ali zato sve možemo osjetiti šta se u nama dešava. Pokušavam da prekinem tišinu, ali kao da se sva tuga pustila na mene i ne progovaram. Iz te teške tisine probudi nas naša kćerka sa njenim razdraganim glasom. ”Dobro jutro mama. Kako ste spavali?”, a naš razgovor vraća  me u stvarnost. U isto vrijeme moja sreća se uključuje za planiranje našeg vikenda.

Tugo odlazi! Nemaš više mjesta u nama, jer je sve srušeno još od početka rata. Kako to objasniti nekome , kada čak i naša djeca nas ne mogu shvatiti misleći da treba da budemo sretni jer sve imamo ovde, ali mi  u stvarnosti nemamo ono sto smo nekada imali  i teško je to djeci objasniti. Ja to neću nikada prežaliti , a mislim i svi oni koji žale  za nečim sto nismo znali da cijenimo, a toliko nam ne dostaje. Odlazi tugo i neću više da te vidim, jer znam da to sto želim niko mi ne može dati. Zato ni tebe tugo neću vise držati odlazi zauvijek, jer ja sada  pripadam ovom domu kojem treba da se radujem.

I za kraj, pade mi na pamet, velika filozofska misao novinara, pisca i genija Miše Marića na konstataciju novinara da on (Mišo) živi u Londonu od 1993 godine on reče; ”Ja vas moram na početku ispraviti , je ne živim u Londonu od 1993, već ja umirem od 1993 u Londonu!”

I zato tugo molim te odlazi, nije ti mjesto u meni, jer ja hoću da živim sretno u svom novom svijetu!

Septembar 2016 napisala Lijana FH

About mirzahasanefendic

Née en Bosnie-Herzégovine, dans la vile de Sarajevo, Mirza hasanefendic eu une brillante carrière d'ingénieur, journaliste, écrivain et merveilleux père de famille...
This entry was posted in Uncategorized. Bookmark the permalink.

Comments are closed.