PRIČA O LJEPOTI ŽENE……… Šta je za koga ljepota žene?

piše MIRZA HASANEFENDIĆ

PRIČA O LJEPOTI ŽENE!

Šta je za koga ljepota žene !

Priča o ženi  i njenoj ljepoti je vječita tema i ona postoji od kada postoji i čovječanstvo. Žena ja najvažniji dio tvoga svijeta, ona ti je majka, supruga, sestra, kćerka, djevojka, majka tvoje djece, prijateljica, drugarica, kolegica sa posla i svaki tvoj dan tvoj svijet je ispunjen njenim prisisutvom. Gledaš je , pričaš sa njom, razmjenjuješ iskustva, vidiš njenu duhovnu i fizičku ljepotu koja obogaćuje tvoju svakodnevnicu.

Prolaziš, šetaš ulicama grada i vidiš da lijepe žene različitih životnih doba i svaka sa svojom ljepotom nosi neko svoje posebno obilježje ljepote i izraz svoje vlastite duše i svoje fizičke ljepote.

Žena je najljepša božija kreacija kako kažu vjernici ili najbolji dar prirode što bi rekli laici. U njoj je sadržano sve ono što ima neku vrijednost, fizička ljepota, otmenost, kreativnost, dobrota, duševnost i moj riječnik je suviše skroman da opiše sve te kvalitete, a koje one znaju da to nose onako posebno na svoj dostajnstven način.

Ljepota žene ima kroz jedan istorijski period mnogo promjena, i naravno da svaki geografski kutak globusa ima svoje kriterije ženske ljepote, a autor ovog teksta se osjeća pozvan da priča (kao pripadnik drugog pola) o ljepoti žena u zadnjih pedesetak godina, koje je on lično proživio i vidio.

Naravno da žene žele da naglase svoju ljepotu i svoje pojedinačne prednosti , radi ličnog zadovoljstva, a i da se pokažu u punom sjaju u svojoj životnoj i radnoj okolini, u koje treba svakako ubrajati i muški dio svijeta.

Godinama je postojao neki uhodani kriterij, bar na našim prostorima, da svaka žena treba da ima neke malo izraženije tzv ženske obline, ali u normalnim prirodnim veličinama, a ne napumpana silikonima kako je to danas uobičajeno.

U nekim svojim ranim momačkim sjećanjima autor ovog teksta, sjeća se polovine šezdesetih godina i pojave, nenormalno mršave skoro anoreksične pojave manekenke Twiggy, koja je proizvela modni šok u svijetu. Nekome je to izgledalo, cool, (po današnjem žargonu), a neki nisu voljeli taj model žene koja je izgledala premršava i bez naglašavanja nekih tipično ženskih specifičnih ljepota i vrijednosti.

Prošlo je od tada mnogo vremena oko pedesetak godina, moda se mnogo puta mjenjala, jer je to između ostalog i veliki biznis,  a žene su po vlastitom izboru i mogućnostima pratile modu.

Autor teksta nije stručnjak za tu oblast, ali lično misli da o ženinoj ljepoti i cjelokupnoj  pojavi najljepšu priču priča odjeća i šminka koja njoj lično pripada neovisno od vremena i modnog trenda u datom trenutku, koja ipak nije savršeno idealno za sve.

Autorovo sjećanje o ženskoj ljepoti počinje od vremena Twiggy, pa se to mnogo promjenilo, ali su neke stvari identične pa tako npr i danas manekenke teže da budu što mršavije i neke zemlje počinju uvoditi granične vrijednosti za ličnu tjelesnu težinu za manekenke koje izlaze na modnu pistu.

U međuvremenu plastična hirurgija i razvoj hemije, doveli su do masovne pojave ugradnje silikona, botoxa u raznim formama, raznih hirurških zahvata, raznih dijeta i posebnih tretmana sa raznim kremama, serumima i drugim proizvodima na industrijskim i prirodnim osnovama.Naravno da i odjeća određuje ženstvenost jedne žene i tu je novo vrijeme donijelo više stilskih načina izražavanja i isticanja svojih ličnih vrijednosti, pa neke žene tako naglašavaju svoju ljepotu sa pretjerano naglašeno senzualnom odjećom, (ponekada i sa neukusom), neke se divno oblače u skladu da naglase svoje specifične, kvalitete, a u najnovije vrijeme čak i kod nas ima pojava žena koje za svoju modu oblače odjeću koja pokriva svaki centimetar njihovog tijela, ali ako je to njihov način izražavanja vlastitih ženskih kvaliteta, to je njihov izbor, ali to ne pripada temi ovog teksta.

Naravno da ima žena svih životnih doba i nisu samo mlade djevojke lijepe, nego sve su žene svih godina lijepe i privlačne na svoj način.

Lično sam se zgrozio kada sam skoro pročitao u novinama vijest ” jedna nana od pedeset godina!” (izvadak iz testa). Naziv ‘nana” uvijek je asociralo na neku osobu starijih godina, a žena od pedest godina je još uvijek mlada i lijepa, možda i privlačna, čak ako je moguće da ima i unučad.

Ljepota je ženi ugrađena u biće, ali prije svega to zavisi od same žene, odnosno da li ona lično vodi računa o svom izgledu, oblačenju, držanju, konverzaciji iako ona sama ovo sve ispoštuje i ”održava” uspješno sama, onda je ona lijepa i šarmantna i sa dvadeset, …..pedeset, šezdest godina i do kraja života…… , ali to prije svega zavisi od nje same.

Ovo je bilo autorovo viđenje i razmišljanje o vječnoj ženskoj ljepoti, ali je vrlo zanimljiv i profesionalan pristup ”Priči o ženskoj ljepoti” profesionalnog savjetnika za ljepotu gospođe Lijane Fh koja je to dugo godina uspješno radila za više uglednih kompanija, na opšte zadovoljstvo klijenata.

Video snimak ovog izlaganja je vrlo instruktivan za svaku damu, bez obzira na godine, i vrijedi svakog momenta gledanja!

Nekoliko fotografija lijepih žena u najboljim godinama života!

lijepe zene 3

lijepe zene 4

lijepe zene 5

lijepe zene6

lijepe zene 7

About mirzahasanefendic

Née en Bosnie-Herzégovine, dans la vile de Sarajevo, Mirza hasanefendic eu une brillante carrière d'ingénieur, journaliste, écrivain et merveilleux père de famille...
This entry was posted in Uncategorized. Bookmark the permalink.

Comments are closed.