OTVORENO PISMO g. VALENTINU INZKU

riječ urednika Mirza Hasanefendića

Lijepa i šarmantna dama, magičnih vokalnih performacija
čiji su nas nastupi oduševljavali scenama širom Ex-YU ,napisa ovo pismo čovjeku koji ima debelih zasluga za ovu bosansku letargiju, vječitu inertnost i MRTVAJU ( Meša Selimović). Divna dama mađarskih korijena, u čijoj je duši živi uvijek Bosna i njen glavni grad Sarajevo napisa ovo divno pismo iz svoje duše, a pismo je puno istine i plemenitih osjećanja da ja ne mogu da propustim priliku, a da ga ne objavim na blogu, jer je tako vrijedno da ne treba da doživi sudbinu leptirovog leta na FB (dva-tri dana života) nego treba da ostane ”vječno” na blogu i da ga svi pročitaju , a ne samo FB prijatelji. Možda da ih to navede na razmišljanje!!!!!!!!!!

 

margit tomik-levypiše  operna diva  MARGIT TOMIK-LEVY OTVORENO PISMO g. VALENTINU INZKU

Poštovani g. Inzko!
Zovem se Margit Tomik – Levi. Penzionisana sam kao prvak Opere NP Sarajevo. Ja sam ona žena čijem ste oproštaju od scene u NP Sarajevo prisustvovali kao gost. Prisustvovali ste i koktelu (koji je trebao biti u moju čast – ali nije), stajali ste pored moje porodice i mene. Naravno, niste mi čestitali.
Ako se sečate, kazala bih Vam što mislim.

Ja sam Mađarica, ali je moja jedina domovina BiH. Ja nisam kao naši Hrvati kojima je glavni grad Zagreb, niti kao naši Srbi kojima je „prestonica“ Baograd. Moj je glavni grad Sarajevo i „vlast“ moje države se nalazi u Sarajevu. Kakva je, takva je – naša je, mi smo je izabrali (a nenarodna je i jedna od najgorih u svetu).

Korektor i „veliko oko“ te vlasti ste Vi. Na papiru i u snovima naivnih građana.

Moju državu tresu, ne ozbiljne, nego dramatične krize. Podli, nesposobni i korumpirani vlastodršci i njihovi patroni, te crkveni velikodostojnici koji su Boga zamenili politikom su ovaj narod doveli ili do ruba rata ili do ekonomskog sloma. Bezakonje je ozakonjeno, a vi to mirno i „dostojanstveno“ posmatrate sa tih „euro-diplomatsko-palamudanerskih“ visina.

Polagala sam nadu u Vas kada ste došli na tu funkciju. No, vrlo brzo se ispostavilo da Vas BiH ne zanima nikako drugačije, nego kao dobro plačeno radno mesto. Nakon prvog lažnog obečanja, usledilo je drugo, pa treče, pa….. Vi celo vreme pričate a ne radite ama baš ništa. U zadnje vreme ste se umorili od lažnih obečanja pa i ne reagujete čak ni na kršenja Ustava. Ni ovu krizu ne doživljavate drugačije nego kao izvrstan način da vam razbije dosadu.

Gospodine Inzko, OHR i Vaš kabinet su jako skupi. Ogromne pare se troše na vaše beskorisno boravljenje u Sarajevu. Ja znam da to neko drugi plača, ali novac daje ipak za potrebe BiH. Za BiH bi bilo kud i kamo normalnije da taj novac daju nama a ne vama. I kada bi pola te ukupne sume ukrali ovi naši tirani na vlasti, ostalo bi dovoljno da 100 000 seljaka koji su okupirali gradove BiH kupimo po dve krave i vratimo ih na selo.

Idite kuči gospodine Inzko. Ne znam čime ste se pre bavili, ali ovo što ovde radite – ne umete.

S poštovanjem
Margit Tomik Levi

About mirzahasanefendic

Née en Bosnie-Herzégovine, dans la vile de Sarajevo, Mirza hasanefendic eu une brillante carrière d'ingénieur, journaliste, écrivain et merveilleux père de famille...
This entry was posted in Uncategorized. Bookmark the permalink.

Comments are closed.