IN MEMORIAM AHMED HAMO MOSTARAC!

piše LJUBO PAVLOVIĆ

IM MEMORIAM

AHMED HAMO MOSTARAC

ahmed hamo mostarac

Juče dolazi tužna i neočekivana vijest preminuo je Ahmed Mostarac. Zvali smo ga Hamo. Ubrzo, mislim na nas mladje u to vrijeme,saznali smo da on svojim hobijem ide ispred vremena povremeno zamrznutog u gradu.Svi smo htjeli upoznati čovjeka koji je prvi imao ploče modernog rock and rolla i dijelio muziku s njih gdje god je stigao. Rukomet prvenstveno ,a onda lagano i košarka,nisu se mogli zamisliti bez hamine muzike u atmosferi iščekivanja nekog od sportskih susreta malog otvorenog stadiona FIS-a preko puta Učiteljske škole. Za divno čudo i razglasni sistem u tom prostoru funkcionisao je bezprijekorno.Tada nismo znali ko su Bitlsi,on jeste.Čuvao je tajnu koju nikada nismo saznali, ko mu šalje singlice iz Londona i ko ih znalački bira. Prvi susret sa tako snažnom i poletnom muzikom zauvijek je promijenio tok mojih slobodnih sati i aktivnosti. Ostavio sam sport iako pripadam mladjoj raji iz FIS-a za ljubav muzike. Rijetko kada su me smatrali svojim iz tog razloga, sve dok Davor nije napustio košarku radi pjevanja u Indexima i ja porastao da bih mogao svirati u gornjoj sali FIS-a.U sportu su ostajali mladji ,a oni iznad 2o godina mijenjali su hobi ili jednostavno nestajali iz našeg dječijeg vidokruga.Njegova muzika ,nikada nije ugašena na tom stadionu.On je ugradio nju i sebe u prostore tog hrama muzičke i sportske svakodnevnice u kojoj smo bar nekoliko sati svaki dan, išli slušati muziku.U radni dan poslije podne nakon 16 h /kućni red je insistirao mir izmedu 14 i 16 sati,a u dane vikenda .Prije podne nismo mogli obzirom da je preko puta ulice bila ,a i sada je zgrada SUP-a, tako da tokom radnog vremene nismo imali sreće čuti omiljene tonove onoga što volimo. Zato smo odmah nakon ispoštovanog mira i otkucanih 16 h,odmah dolazili pred vrata FIS iz pravca A.Cesarca ulice ,što je bio sporedni ulaz.Stajali smo vani i slušali ispred čekajući da nas puste na miru uživati na drvenim tribinama slušajući grupu Shadows Beatles i druge tada popularne grupe.Nekako smo doznali da se radi o Amhedu Mostarcu,ali nismo znali kako izgleda. Htjeli smo ga nagovoriti da i nama nabaci neku ploču da je slušamo ili da mu damo lovu da se kupi za nas.Ustvari Noka Bilić “izvan vremenski” komentator utakmica od 60-tih do današnjih dana,predstavio ga je par puta i najavljivao najnovije ploče. Prije utakmice stadion je redovno bio pun prpunjen navijačima,tačno preko puta nas koji smo dolazili peko ograde kroz dvorište Učiteljske.Nije postojao način da ga kontaktiramo niti je ko ozbiljno shvatao šta želimo.Jedne nedelje nešto ranije prije 10h čekajući da se oglasi razglas prije tekme,pojavio se ispred nas mladić u mantilu i sa hrpom poloča pod rukom.Odmah smo znali o kome se radi ,mahnuo nam je i nestao u pravcu “službene klupe”.Nekoliko godina poslije upoznao sam ga i pitao o nekim našim dilemama,ali nikada nisam dobio odgovor ,ne samo ja nego niko od naše raje.

Bio je neko vrijeme urednik Top – Hit muzičke liste slušalaca Radio Sarajeva i onda se povukao. Mnogo godina poslije,usred rata sreo sam ga i predložio mi je da dodjem u jednu Mjesnu zajednicu na Čaršiji gdje vikendom stara raja sluša muziku na baterije od akumulatora. Daleko mi je Hamo od mjesta gdje stanujem,a volio bih. Opet vremenska praznina godinama,o Hami ništa. Jednoga dana dobio sam zahtjev za prijateljstvom na FB i naravno odmah uspostavio vezu. Onakav kakav je uvijek bar za mene tajanstven, nije se javaljao niti kliknuo na neki lajk. Onda je otišao u bolnicu pa izišao iz nje.Nisam znao ni gdje je niti gdje stanuje i živi da napravim priču o njemu kao čovjeku koji je uveo Rock and Roll na velika vrata za širu raju i publiku.

Za kraj šta reći, otišao je još jedan koji je bio zaljubljenik u ono što i mi,lijepu i nadahnutu muziku mladih. I ovaj put pokazao je da je izvan vremena kao da je znao daće biti veselo – tužna šala sa njim u vezi, koja pokazuje da je bio ipsred vremena. Umor je danas ,a sutradan na FB pojavila se objava čestitajte Hami Mostarcu rodjendan.

Počivaj u miru dragi i samo zatajni čovječe o kome smo tako malo znali ,a mnogo dobili.

About mirzahasanefendic

Née en Bosnie-Herzégovine, dans la vile de Sarajevo, Mirza hasanefendic eu une brillante carrière d'ingénieur, journaliste, écrivain et merveilleux père de famille...
This entry was posted in Uncategorized. Bookmark the permalink.

Comments are closed.